Helyi közélet

2017.08.02. 09:53

Íme a kütyü, amely nem hagyja, hogy a sofőr elaludjon

Budapest - Fájdalommentes, de azért hatásos módszert használ az ébresztéshez.

Budapest - Fájdalommentes, de azért hatásos módszert használ az ébresztéshez.

Az első pillanatban őrült ötletnek tűnik, hogy áramütéssel figyelmeztessék a vezetőt, ha elbóbiskolna a volán mögött, azonban a Steer nevű eszköz ötletgazdái gondoskodtak arról, hogy azért az alkalmazott elektromos impulzus ne okozzon fájdalmat – írja a hvg.hu.

Áloműző áramütés

A Steer az alkarra erősíthető, és a testhez kapcsolódó biometrikus jelzésekre figyel két másodpercenként – a pulzus­szám és a verejtékezés változására –, ezek ugyanis jelzik, ha valaki elálmosodna. Ha a Steer viselőjének szívverése percenként tíz ütéssel csökken, a bőr vezetőképessége pedig egy egységgel kevesebb a kiindulási értéknél, a készülék enyhén rezegni kezd, és ha az említett értékek tovább csökkennek, akkor a Steer szolid áramütést ad. Ez a sokk megnöveli azon hormonok szintjét, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ébren tartsák a vezetőt. A készülék tervezői remélik, hogy egy-egy ilyen áramütés elegendő figyelmeztetés lehet ahhoz, hogy a sofőr, amint csak teheti, megálljon és pihenjen.

A Steer a Kickstarteren mutatkozott be, és a finanszírozási idő alatt (amelynek napokon belül már vége) bőven sikerült összegyűjteni az előrendelésekből a célul kitűzött ötezer dollárt. Az oldalon százharminc dollárért rendelhető meg az eszköz, később a kiskereskedelmi ára kétszázharminc dollár körüli lesz.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában