Helyi közélet

2017.08.26. 11:33

Hajdú-Biharban is sokba kerül az iskolakezdés, több helyen adományt is gyűjtöttek

Hajdú-Bihar - A KSH legfrissebb, 2015­-ös adatai szerint tanévkezdéskor átlagosan 31,5 ezer, gyermekenként 19,6 ezer forint ment el az iskoláztatásra családonként.

Hajdú-Bihar - A KSH legfrissebb, 2015­-ös adatai szerint tanévkezdéskor átlagosan 31,5 ezer, gyermekenként 19,6 ezer forint ment el az iskoláztatásra családonként.

Míg tankönyvre akkor 13,1 ezer forintot adtak ki, tanszerekre 7,3 ezer, táskára 4,3 ezer, sportszerekre és hangszerekre 3,2 ezer forintot költöttek. Immár ingyenes a tankönyv a 9. osztályig, sőt, a rászorulók számára aztán is, ennek feltétele a halmozottan hátrányos helyzet, a tartós betegség, a gyermekvédelmi kedvezmény, a három, vagy annál több kiskorú egy családban. (Az ilyen jogcímen nyújtott támogatást az intézményvezetőnél, a megfelelő igazolásokkal lehet igényelni.)

Kérelmezhető

Ennél tovább is van azonban. Debrecen önkormányzata például évek óta segítséget nyújt a rászoruló családoknak az iskolakezdés költségeihez. A költségvetésében elkülönített 6 millió forint terhére iskolakezdési támogatást állapít meg annak a debreceni bejelentett lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a 39 ezer 900 forintot, gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében a havi 52 ezer 725 forintot, feltéve, ha a család legalább egy, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevel. A támogatás összege gyermekenként 4 ezer 500 forint, ha három vagy annál több – nappali oktatás rendje szerint tanuló – gyermek van, abban az esetben a gyermekek számától függetlenül 10 ezer forint összesen. (A támogatás iránti kérelem október 31-ig a szociális osztály ügyfélszolgálatán kérhető, illetve a debrecen.hu honlapról letölthető formanyomtatványon.) Az iskolakezdési támogatást Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában nyújtják a jogosultaknak. Az eddigi adatok alapján 2017. augusztus 17-ig 173 család illetve szülő, összesen 263 gyermek részére állapították meg a támogatást 1 millió 120 ezer 500 forint értékben. Tavaly a beérkezett igények alapján 3,3 millió forint támogatásban részesültek a rászoruló családok az iskolakezdés kiadásainak enyhítésére – tájékoztatott az önkormányzat illetékese.

Jövő pénteken kapják meg

Tanszertámogatással indul a 2017-2018-as tanév Hajdúdorogon is. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a város önkormányzata idén is igyekezett megkönnyíteni a szülők és iskolások tanévkezdését. A tanszercsomagok tartalmának összeállítását most is a pedagógusokra bízták; az „ajándék” – többek között –tartalmaz rajzlapot, vonalzót, filctollat, valamint vonalas és négyzetrácsos füzeteket is. A csomagokat Csige Tamás polgármester augusztus 22-én személyesen juttatta el a város oktatási intézményeibe, a tanulók elsején kapják meg.

– A településünk önkormányzatánál érdemes rákérdezni arra, hogy biztosít-e intézménykezdési települési támogatást. Bárándon például ehhez az igénylőlap a hivatalban elérhető és még igényelhető – tájékoztatott dr. Kovács Miklós polgármester. „A részletes jogosultsági feltételeket a szociális rendeletünk tartalmazza, gyermekenként háromezer forint, de családonként maximum 10 ezer forint lehet; és egyebek között azok igényelhetik, akik a településen legalább három éve állandó lakóhellyel rendelkeznek, s más támogatást (például rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt) nem kapnak” – emelte ki a polgármester. Hozzátette, ez egy számla ellenében felhasználható támogatás, hitelt érdemlően igazolni kell a célnak megfelelő felhasználást, és a településen működő vállalkozás által kiadott számla ellenében számolható el – tehát az összeg így a településen marad.

A szociálisan rászoruló diákoknak, de még a felsőoktatásban tanulóknak is ad 3000 forintnyi iskolakezdési támogatást Ebes; feltétele, hogy nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben – tájékoztatott Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere.

Nem ritka, hogy Erzsébet-utalványt kapnak a rászoruló gyerekeket nevelő családok. Tégláson például így segítenek. HBN–BB


Nagyságrendileg

Megnéztük, mire elég 3 ezer forint, ha taneszközöket szeretnénk vásárolni. Az iskolatáskát ebből nem tudjuk megvenni, mert annak ára 3600 forinttól egészen 22 ezerig felmehet. De! Ha gyermekünk nem ragaszkodik a most divatos, fényes dizájnfüzetekhez (egy A/4-es füzet ára 99 és 500 forint között mozog, az A/3-ast pedig átlagosan 40, de már 28 forintból is beszerezhetjük), akkor akár az egész évre valót is megvásárolhatjuk belőle, és még írószerre is jut.

Minden, ami új, újszerű

Sokáig sorolhatnánk, mely megyei intézmények, egyházak, civil szervezetek gyűjtenek ekkortájt adományokat, s felajánlásokat. Szerencsére sok a bőkezű ember, s az olyan család, amely megteheti, hogy a tavalyról maradt új füzeteket, megkímélt iskolatáskákat továbbadja. A hajdúböszörményi Bocskai-iskolában például egész nyáron gyűjtöttek: füzetek, írószerek, rajzeszközök, tornacsomagok, táskák, társasjátékok, ruhaneműk (ünnepi vagy hétköznapi használatra) is szerepeltek a „várólistán”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában