Helyi közélet

2017.08.26. 08:42

Fejben talán már el is költötték a támogatást a Hajdú-bihari polgármesterek

Hajdú-Bihar - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertesei azt számolgatják, elég lesz-e a pénz.

Hajdú-Bihar - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertesei azt számolgatják, elég lesz-e a pénz.

A TOP-pályázatokon nyertes önkormányzatok már megkapták a támogató határozatokat, így semmi akadálya annak, hogy elinduljanak a fejlesztések. Vannak települések, ahol még a közbeszerzési dokumentáció összeállításán munkálkodnak, míg másutt már javában a maltert keverik.

A kiviteli tervek elkészülte előtt nem tudok nyilatkozni." Barabás Károlyné

Ami máris látszik

Szabó József, Monostorpályi független polgármestere leszögezte: eddig három pályázatuk nyert. Az egyik egy energetikai korszerűsítés 150 millió forintért, a másik az óvodafejlesztés 80 millióért és van az ipari parki fejlesztés 215 millió forintért. „Kettőnél sajnos már biztosan tudom mondani, hogy nem jövünk ki abból a pénzből, amit egy-másfél éve a pályázatba beállítottunk. Az óvoda 20 millió plusz áfával fog többe kerülni, mint amit annak idején el tudtunk fogadtatni költségként. Most fájhat a fejünk, hogy a plusz összeget honnan fogjuk előteremteni. Az energetikánál úgy néz ki, hogy talán kijövünk a pénzből, de úgy, hogy a műszaki tartalmat némileg csökkenteni kell. Az ipari parknál egyelőre a tervezés közbeszerzése zárult le, de máris látszik, hogy a pályázatban szereplő 7 millió helyett a legolcsóbb ajánlat is 12,3 millió forint plusz áfa. A szakemberek előzetes számításai szerint a kivitelezés is legalább 50 millió forinttal hosszabb lesz, mint az egy-másfél éve tervezett volt” – fogalmazott a települési vezető.

Még korai lenne

Tóth József (DK), Polgár polgármestere arról számolt be, hogy ők egyelőre a közbeszerzési dokumentumok összeállításánál tartanak, éppen ezért korai lenne arról beszélni, hogy kijönnek-e majd a pénzből. Szerinte az ősz a komolyabb beruházásoknál az előkészületekre megy el, ezért a kivitelezés év végén, vagy a jövő év elején kezdődhet el. A városuk egyébként a Területi Operatív Program keretében három pályázaton nyert eddig összesen 550 millió forintot.

A 3,8 milliós ételszállító ára ma 4,2 millió." Csige Tamás

Barabás Károlyné, Magyarhomorog kormánypárti polgármestere szintén arra hivatkozott, hogy a kiviteli tervek elkészülte előtt nem tud nyilatkozni arról, hogy a végén mennyi lesz az annyi. „Belterületi csapadékvíz-elvezetésre, és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére nyertünk pénzt, de még nagyon az elején vagyunk. Egyelőre nem látok fennakadást vagy problémát, így arra utaló jelet sem, hogy ne jönnénk ki az eredetileg tervezett bekerülési összegekből. Talán az év végén már részletekről is be tudok majd számolni” – mondta.

Négymillió fölé ment

Szántó József, Sáránd független polgármestere hallott ugyan róla, hogy vannak települések, ahol nem jönnek ki az elnyert összegből, de elmondása szerint ők nem tartoznak ezek közé. – Igaz, hogy hivatalos árajánlataink még nincsenek, de az előzetes egyeztetéseken a tervezők és a kivitelezők is úgy nyilatkoztak, hogy a pályázatokban szereplő összegekből mindegyik beruházás (kerékpárút, hűtőház, óvoda energetikai fejlesztése) kihozható. Igaz, hogy a hűtőházat eredetileg nagyobbra terveztük, de nem baj, hogy így alakult – állítja meggyőződéssel a települési vezető.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azt közölte: „Van két nyertes pályázatunk, amelyeknek különösebb beruházási igénye nincs (képzési támogatás, és hasonlók), bár az egyik eszközbeszerzéssel lehet még probléma. Másfél éve 3,8 millió forintot állítottunk be egy ételszállító kocsira, ma erre a legolcsóbb ajánlat is 4,2 millió forint. Miközben kikötés volt, hogy a járműbeszerzés plafonja 4 millió forint lehet. Csakhogy azóta eltelt másfél év. A nagyobb beruházásoknál még nem látjuk a pontos, mai áron számított bekerülési költségeket, de vélelmezzük, hogy az idő múlása sajnos nem hagyja majd érintetlenül az árajánlatokat.”


Az ár szerepe döntő lesz

Tímár Zoltán, Mikepércs kormánypárti polgármestere azzal kezdte a nyilatkozatát, hogy mivel a pályázatok beadásához csak tervkalkulációkat kellett készíteni, egyelőre nem lehet megmondani, hogy elég lesz-e a büdzsé. – Nyilván arra fogunk törekedni, hogy az árajánlatok minél inkább közelítsenek az általunk eredetileg betervezett összegekhez, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy másfél év alatt emelkedhettek a kivitelezési költségek. Az biztos, hogy a közbeszerzéseknél az árnak döntő szerepe lesz, hiszen a falu több tízmillió forinttal nyilvánvalóan nem tudná kiegészíteni az elnyert összegeket. Nem kis pénzekről van szó, hiszen a négy nyertes top-os pályázatunk keretében összesen mintegy 800 millió forintnyi fejlesztés érkezik a településre – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában