Helyi közélet

2017.08.08. 12:27

Egy irányban közlekednénk Debrecen belvárosában

Debrecen - A forgalom gyorsulását várják a belvárosi nagyobb utcák egyirányúvá nyilvánításától.

Debrecen - A forgalom gyorsulását várják a belvárosi nagyobb utcák egyirányúvá nyilvánításától.

Több javaslatot is kidolgozott a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület, a Derke annak kapcsán, hogy egyirányúvá akarják tenni a Széchenyi és a Kossuth utcát, illetve a Szent Anna és a Miklós utcát. Előbbi kettőn csak kelet, utóbbiakon nyugat felé haladhatnának a járművek.

Az átszállás megkönnyítése

Jónás Zoltán, a Derke elnöke lapunknak elmondta: egyebek mellett azt kérték a város forgalmi rendjét szervező polgármesteri hivataltól, hogy a villamosra való átszállás megkönnyítése érdekében mind a Kossuth, mind a Széchenyi utcai busz- (troli-) megállókat helyezzék minél közelebb a Piac utcához. Elsősorban a Széchenyi utcán, a most a bíróságnál lévő buszmegállót tegyék vissza a Halközhöz. Ennek a megállónak jelen formájában ugyanis nincs értelme, szinte mindentől távol esik – állapította meg a szakember.

A Derke vezetője kifejtette: azt is szeretnék, ha a belvárosban a jelenleginél sokkal sűrűbben, 100-150 méterre lennének egymástól a tömegközlekedési megállók. Sőt, az autóbuszok folyamatos haladása érdekében a jelzőlámpás csomópontokban ezeknek a járműveknek adnának elsőbbséget, amivel jelentősen csökkenhetne a menetidő. – Így gyorsan versenyképessé lehetne tenni a tömegközlekedést az autózással szemben – vélekedett.

Külön megálló

Nagyon rossznak nevezte Jónás Zoltán, hogy a Kossuth utca elején külön megállót használnak a buszok és a trolik. Előbbiek a Földhivatalnál, utóbbiak onnan körülbelül 100 méterrel hátrébb, az Újházi Ede utcánál állnak meg. Így azok, akik onnan a Tócóskert felé szeretnének utazni, vagy a trolira várnak és közben a busz megy el az orruk előtt, vagy a buszban reménykednek, de addig meg a troli húz el. Ezért a Derke a két megálló összevonását szeretné elérni.

A civil szervezet álláspontja szerint a Széchenyi – Kossuth, illetve a Szent Anna – Miklós utcai egyirányú autóforgalmat csak a Petőfi téri lezárás idején kellene fenntartani. Úgy vélte, hogy hosszú távon az lenne a jó megoldás, ha ezeken a főutakon egy tömegközlekedési, egy kerékpár és egy autó forgalmi sávot hoznának létre. – Végső soron azt kellene elérni, hogy a belváros forgalom-csillapított övezet legyen, oda csak az menjen, akinek tényleg ott van dolga – jelentette ki Jónás Zoltán.

November végéig tart

A polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, hogy az egyirányúsítás, a csomópontok átalakítása a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeres lezárása után, előreláthatóan szeptember 15-én kezdődhet el, akkor kaphat munkaterületet a nyertes vállalkozó. A kivitelezés befejezése és ezzel együtt az új forgalmi rend bevezetése november 30-ig várható.

Megkérdeztük, hogy ezekben az utcákban az átszervezés után is kétirányú marad-e a tömegközlekedés. Erre az a válasz érkezett, hogy ahol most van ilyen, ott az átalakítás után is lesz, de új vonalakat nem épít ki a DKV Zrt., vagyis a Szent Anna utca elején azután sem járnak majd buszok, trolik. Viszont külön buszsávokat festenek fel az érintett szakaszokon. Egyedül a Széchenyi utcán, az Ítélőtábla és a Kistemplom között, a Piac utca irányába nem lesz külön sáv, mert nem fér el. Ott a forgalmi sávban közlekednek majd a buszok. A kerékpárosok számára – ahol a hely lehetővé teszi – önálló kerékpár sávot hoznak létre.

Részben teljesül a Derke kérése

A Földhivatalnál lévő buszmegállót a tervek szerint a Kossuth utca – Sas utca kereszteződésének Liszt Ferenc utca felőli oldalára helyezik át. A Kossuth utca – Újházi Ede utca sarkon lévő megálló megszűnik. Viszont a Kossuth utcán, a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola előtt megállnak majd a járatok, ezzel segítve az iskolások biztonságos közlekedését. Mivel külön buszsávot alakítanak ki, az új megálló nem akadályozza majd a forgalmat, de a remények szerint felgyorsítja a közösségi közlekedést. (A buszoknak, troliknak nem kell a kígyózó kocsisorban várakozni a jelzőlámpák előtt.) A Széchenyi utcán a bíróságnál lévő megállót nem helyezik vissza a Halközhöz – közölte a polgármesteri hivatal.


[related-post post_id="3573786"]

[related-post post_id="3568307"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában