Helyi közélet

2017.08.07. 19:19

Beiktatták a székesegyház új plébánosát

Debrecen - A korábbi plébános nyugdíjba vonulásáig 26 éven keresztül szolgált a templomban.

Debrecen - A korábbi plébános nyugdíjba vonulásáig 26 éven keresztül szolgált a templomban.

Dr. Krakomperger Zoltán teológiai tanárt, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatóját, a Szent István egyházközség korábbi plébánosát nevezték ki a Szent Anna-székesegyház új plébánosává – tájékoztatott Palánki Ferenc megyéspüspök döntéséről az egyházmegyei sajtóreferens. Kovács Ágnes a vasárnapi beiktatási szentmiséről elmondta: a püspök megköszönte Orosz Lőrinc atya munkáját, aki nyugdíjba vonulásáig 26 éven keresztül szolgált a székesegyházban. Utóbbit dr. Csicsovszkiné dr. Szilassy Emília a Szent Anna egyházközség képviselőtestületének világi elnökeként biztosította mind a testület, mind a közösség támogatásáról.

A vasárnapi szentmise az Úr színeváltozásának ünnepe is volt egyben. Palánki Ferenc homíliájában a papi hivatás különlegességét hangsúlyozta, mondván, a pap Jézus Krisztust képviseli az emberek között. Majd Szent II. János Pál pápa gondolatát idézte, miszerint a híveknek joguk van úgy fordulni a paphoz, mintha Krisztushoz fordulnának, továbbá kötelessége támaszt nyújtani és úgy szeretni, ahogy Jézus Krisztus szerette az ő népét.

Az Úr színeváltozásának ünnepén arra emlékeznek, hogy Krisztus megmutatta isteni dicsőségét az általa kiválasztott három apostolnak (Péternek, Jakabnak és Jánosnak), azoknak, akiknek különleges szerepet szánt.

A templom a megyéspüspök székesegyháza, ahol a püspök széke, katedrája található, ezért nevezik katedrálisnak. A megyéspüspök a székesegyház közösségének felelősségére is felhívta a figyelmet, mintaként kell szolgáljon az egyházmegye többi plébániája előtt, emelte ki, hogy hitelesen tanúságot téve mások is hitre ébredjenek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában