Helyi közélet

2017.07.18. 16:33

Szemétügy: dübörög a központosítás Hajdú-Biharban

Debrecen - Hulladékszállításról, támogatásokról is döntenek a képviselők.

Debrecen - Hulladékszállításról, támogatásokról is döntenek a képviselők.

Az eddigi 19 helyett a jövőben 80 település tulajdonrésze alkothatja a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) törzstőkéjét, amiből a cívisváros jelenleg 86,7 százalékkal részesedik a 13 önkormányzatot képviselő Vámospércs (9,6 százalék) és az 5 önkormányzatot képviselő Hosszúpályi (3,7 százalék mellett) – többek között erről is tárgyalnak a debreceni képviselők július 19-én. Tulajdonosként a települések közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül köthetnek szerződést a DHK-val, mely hulladékgazdálkodási közszolgáltatóként egyetlen maradt a megyében. A lakosság a váltásból várhatóan semmit sem vesz észre.

Egyszeri befizetés

Egy tavalyi rendelkezés szerint hulladékgazdálkodási szolgáltatást csak olyan szervezet végezhet, amely többek között rendelkezik minősítési engedéllyel és az állam által kiállított megfelelőségi véleménnyel. 2017 április közepén az állam a korábban kiadott megfelelőségi véleményeket a DHK kivételével valamennyi egyéb megyei szolgáltató társaságtól visszavonta. (Az intézkedés nem arról szól, hogy a többiek rosszul dolgoztak volna, hanem arról a törekvésről, hogy megyénként egy szolgáltató lássa el a feladatot.) Így a nem a DHK szolgáltatási területéhez tartozó települési önkormányzatok kénytelenek felmondani közszolgáltatási szerződéseiket és új közszolgáltatót keresni. (Egyelőre a régi rend szerint működik a hulladékszállítás, év végéig kell az újat meghatározni.)

A DHK az elmúlt időszakban felvette a kapcsolatot a megye valamennyi településével annak érdekében, hogy nyilatkozzanak arról, kívánnak-e a jelenlegi tagok (kivéve Debrecen) üzletrészével megegyező, azaz 40 ezer forint értékű részesedést szerezni a cégben. A tulajdonszerzés legcélravezetőbb módja az, ha a társaság törzstőkéjét felemelik 61-szer 40 ezer, azaz 2 millió 440 ezer forinttal, az érintett települések egyszeri befizetésével. Ezen törzsbetétekből két új üzletrész jön létre, a tervek szerint Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu önkormányzata „vezetésével”.

A befizetést augusztus 10-éig teljesítenék az önkormányzatok, mellyel a DHK törzstőkéje 5 millió 410 ezer forintról 7 millió 850 ezer forintra emelkedne.

Kínaiul

Egy másik előterjesztés értelmében az önkormányzat Civil-, Kulturális- és Ifjúsági Alapra, valamint sportfeladatokra pályázó alapítványok támogatásáról is döntenek. Eszerint 26 pályázat közül 9 nem kap támogatást, a többiek jellemzően 50 ezer – 100 ezer forint közötti összeget nyernek el, illetve a Hajdú-Táncegyüttesért KHA 500 ezer forintot.

Meghosszabbítaná a város a kínai nyelv tanulásának lehetőségét: a Csungking várossal és a Belső-Mongol Autonóm Régióval kötött megállapodások – melyek révén a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumában kínai nyelvoktatás zajlik – 2017-ben lejárnak. Az előterjesztő egy újabb együttműködési megállapodás megkötését javasolja:

Egyre több középiskolás tanuló választja a kínai nyelvet idegen nyelvként, többen tettek sikeres nyelvvizsgát, mely alátámasztja a program szükségességét.”

HBN


Üzletrészek (tervezet)

  • Debrecen
  • Vámospércs (13 önkormányzat képviselője)
  • Hosszúpályi (7 önkormányzat képv.)
  • Hajdúböszörmény (17 önkorm. képv.)
  • Berettyóújfalu (42 önkorm. képv.)
  • (Egyeken és Tiszacsegén a tiszafüredi központú NHSZ Tisza Nonprofit Kft. szolgáltat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában