Helyi közélet

2017.07.10. 19:41

Nem kívánatos a földikutya jelenléte Hajdúbagoson

Hajdúbagos - Háromszáz millió forintot szeretnének kapni az államtól a rezervátumért cserébe.

Hajdúbagos - Háromszáz millió forintot szeretnének kapni az államtól a rezervátumért cserébe.

A hajdúbagosiak nem igazán örülnek a településhatárában lévő földikutya rezervátumnak – vélekedik a polgármester. Szabó Lukács polgármester úgy fogalmazott, azt a területet tulajdonképpen elrabolták a falutól, hiszen mindössze ezer forintot adtak hektárjáért annak idején. Addig az a háromszáz hektárnyi terület közösségi legelőként szolgált, most azonban állami tulajdon, és a Hortobágyi Nemzeti Park a kezelője.

A rezervátumnak másrészt azért sem örülünk, mert a faluban is vannak földikutyák és hatalmas károkat okoznak."

– A szőlőnek és a gyümölcsfáknak elrágja a gyökerét, a zöldségeket megeszi, ráadásul nagyon nehéz megfogni. Hasonlít a vakondhoz, de jóval nagyobb kárt okoz. Ennek ellenére muszáj elfogadnunk, hogy az a rész természetvédelmi terület, a földikutya pedig védett állat – nyilatkozta a polgármester.

Az önkormányzat most azt fontolgatja, hogy pert indít az állam ellen, mivel szerinte a rezervátum védett területe minimum háromszáz millió forintot ér. A dologban több száz család érintett, egy számukra kedvező döntés pedig sokat segítene rajtuk. A területet nem kérik vissza, mindössze annyit szeretnének, hogy becsületesen kifizessék őket. A rezervátumot amúgy a Nemzeti Park nem használja, ezért a bagosiak kibérelhetik – mondta Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere.

„Hangulatkeltő frázis”

A Hajdúbagosi Földikutya Rezervátum Természetvédelmi Terület legelői a ’90-es években kerültek a Magyar Állam tulajdonába és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe az akkori törvényeknek megfelelően. A vételárat az akkori földárak alapján állapították meg – áll a Hortobágyi Nemzeti Park szerkesztőségünknek eljuttatott tájékoztatójában. A nemzeti park igazgatóságát a hajdúbagosi polgármester által felvetett problémák miatt kerestük meg.

A nemzeti park szerint hangulatkeltő frázis a faluvezetőnek az a kijelentése, hogy a földikutya rezervátumot nem használják. A szóban forgó területet jelenleg is négy, helyben lakó gazdálkodó hasznosítja, éppen azért, hogy a terület haszonvétele a helyiek előjoga legyen. A(z erdélyi) földikutya – mely egyébként egy fokozottan védett, kipusztulással fenyegetett faj – kártételéről szóló állításokat erősen túlzónak tartja a nemzeti park. Ha azonban vannak károk, azokat a járási természetvédelmi hatóság a kármegelőzési, illetve kártalanítási keretek felhasználásával az igényeknek megfelelően kezelte, és a jövőben is kezelni fogja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában