Helyi közélet

2017.07.18. 16:54

Malmi búza helyett inkább takarmányt?

Hajdú-Bihar - Még a legkövérebb földeken is jókora eltérések mutatkoznak a hektáronkénti hozamokban.

Hajdú-Bihar - Még a legkövérebb földeken is jókora eltérések mutatkoznak a hektáronkénti hozamokban.

A korábbi 75 ezer hektár helyett tavaly ősszel csupán 50 ezer hektáron vetettek búzát megyénkben a gazdák, és a drasztikus mértékű területcsökkenés hátterében a kiábrándultságuk is tetten érhető. Elegük lett ugyanis abból, hogy hiába adnak meg hosszú hónapokon át mindent az étkezési búzának, amit a növény csak kíván, a betakarításkor a felvásárlók alig kínálnak több pénzt érte, mint a takarmánybúzáért.

Persze, olyanok is voltak, akik szívesen vetettek volna étkezési búzát, csakhogy az őszi vetések idején még hol bokáig, hol meg térdig ért a víz a mélyebben fekvő földjeiken. Éppen a fentiek okán kezdett el terjedni a gazdák soraiban a felismerés, hogy a végelszámolásnál talán jobban járnak, ha nem kínlódnak az étkezési minőséggel, hanem a takarmányra mennek rá, amiből (miközben alig olcsóbb a malminál) ráadásul jóval több terem. Ez persze akár veszély precedenst is teremthet, hiszen ha a gazdálkodók közül mind többen okosodnak így, az a malmi búzák fokozatos kiszorulásához vezethet a piacról.

További részletek szerdán a Hajdú Online-on és a Napló aktuális számában.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában