Helyi közélet

2017.07.17. 15:22

Készül a Campusra, ismét dobok mögött a rektor

Debrecen - Paganinitől Shakirán át a Tankcsapdáig rengeteg kedvence van a Debreceni Egyetem első emberének.

Debrecen - Paganinitől Shakirán át a Tankcsapdáig rengeteg kedvence van a Debreceni Egyetem első emberének.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora régi szenvedélyének hódol, amikor az idei Campus Fesztiválon ismét színpadra lép. Azt már a nagy nyilvánosság többször is hallhatta, hogy a professzor nagyszerűen dobol, viszont azt kevesebben tudják, hogy közeli barátságot ápol a hegedűvel is.

Örömzenélés

– Általános iskolásként kezdtem hegedülni Balatonfüreden, 12 évig tanultam, hogyan kell a hangszerrel bánni. Városi és megyei versenyeken szerepeltem, nagyon sokszor szólót is játszhattam. Ez abban az időszakban volt, amikor szinte minden gyerek járt zeneiskolába. Gimnazista koromban volt egy olyan időszak, amikor szerettem volna hegedűművész lenni, viszont a szüleim nem akartak művészi pályára engedni, így lassan letettem a vágyamról – fogalmazott a Hajdú-bihari Naplónak a rektor, majd a másik hobbijáról mesélt.

– A dobolást a tini évek hozták, középiskolásként szerettem bele. Autodidakta módon, lelkesedésből, szinte magamtól tanultam meg játszani, Balatonfüreden a Rages együttesben doboltam. A 70-es években, amikor nyaranta a „nagyok” a Balatonnál turnéztak, igyekeztem ellesni a fogásokat. A felsőfokú tanulmányaim alatt a szenvedélynél fontosabbá vált a tanulás, ezért szegedi egyetemistaként már nem tudtam rendszeresen a zenekarral tartani.

Most nagy élmény számomra, hogy az elmúlt időszakban, 40 év után ismét volt lehetőségem elővenni a hangszereimet, s itt a hegedű mellett a dobfelszerelésre is gondolok. Napjainkban a zenélés kikapcsolódást, szórakozást és hobbit jelent számomra. A rektori feladatok ellátása mellett, csak eseti örömzenélésre van lehetőségem, komoly színpadi produkciók nem férnek be az időbeosztásomba. Az elmúlt két évben az Android vendégeként hegedűsként, míg a gólyatábori „professzori” koncerten, a yoUDay-en és a Campuson néhány szám erejéig dobosként közreműködtem.

Ezek a fellépések azért is jelentősek számomra, mert a közös próbák fontos emberi és baráti kapcsolatokat hoztak az életembe."

Zenei képzés az egyetemen

Szilvássy Zoltán zenei tekintetben igazi „mindenevőnek” számít, kedvenc komolyzenei szerzője Niccolo Paganini, nagy rajongója a Tankcsapdának, de szívesen hallgatja a rádióban Shakirát és a Red Hot Chili Pepperst is.

A rektor elárulta, a munkája és a hobbija a közeljövőben „összeérhet”, ugyanis Bács Zoltán kancellár évekkel ezelőtti ötlete alapján, a Kőbányai Zenei Stúdió mentorálásával kurzust szeretnének indítani a Debreceni Egyetemen, később pedig könnyű­zenei képzés és menedzserképzés is lenne. A szenátus a „zenei menedzser” szakirányú továbbképzési szak elindítását a közelmúltban támogatta, így az Oktatási Hivatal jóváhagyása után jövőre elvileg már elindulhat az új képzés.

HBN-BN


Szombaton fellép

A Debreceni Egyetem első embere az idei Campuson néhány szám erejéig a dobok mögé ül, többek között Tőzsér József rektorhelyettessel, Szabó Lász ló kinevezett washingtoni nagykövettel és Dudás János matematikussal Dire Straits, Pink Floyd, Deep Purple számokat adnak elő az Egyetem téren szombaton 23 órától.


[related-post post_id="3538118"]

[related-post post_id="3540413"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában