Helyi közélet

2017.07.17. 12:43

Idén is dolgozhatnak diákok az önkormányzatoknál és cégeiknél

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Július 1-jével elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunkaprogramja, amelyben a 16–25 év közötti diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Július 1-jével elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunkaprogramja, amelyben a 16–25 év közötti diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik az elindulásakor már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor pedig még nem múlnak el 25 évesek. Így 25–30 ezer diáknak tudnak munkát biztosítani a nyári időszakban, emellett lehetőség van a kötelező szakmai gyakorlatok teljesítésére is.

Maximum napi 6 óra

A program célja, hogy már diák­korban elősegítse a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítsa. A foglalkoztatást biztosító – és így támogatható – munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet.

Támogatás a munkaadónak is

A központi program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb két hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatáshoz igényelhetnek támogatást.

A programban a munkaadók számára a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százaléka kerül megtérítésre – tájékoztatott megkeresésünkre a megyei kormányhivatal.

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. A diákok szülői engedéllyel 16 éves kortól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

Szükséges „kellékek”

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 17T34-es nyomtatványon. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, mivel a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni. A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből.

Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz.

Minimum minimálbér

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben. A munkavállalónak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 ezer 500 forint.

A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező az írásba foglalt szerződés.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában