Helyi közélet

2017.07.14. 09:16

Hajdúböszörmény és Komádi is vérszerződik

Hajdú-Bihar - Először rendezi meg a Humanitárius Települések véradását a Magyar Vöröskereszt. 

Hajdú-Bihar - Először rendezi meg a Humanitárius Települések véradását a Magyar Vöröskereszt. 

A véradásra és a vöröskeresztes alapeszmére, a humanitásra hívja fel a figyelmet 28 különleges magyar város és falu. Riadóztatták egymást, hogy a Humanitárius Település cím viselőiként szervezzenek vöröskeresztes véradást július közepén. A címmel a Magyar Vöröskereszt azokat a helységeket/önkormányzatokat ismeri el, amelyeknek tevékenységét a mindennapokban áthatja a legnagyobb hazai civil szervezet eszmeisége.

„A település 18-65 éves lakói rendszeres véradók” – egyike ez a szigorú követelményeknek a Humanitárius Település cím elnyeréséhez. Megyénkben Hajdúböszörmény és Komádi felelt meg a feltételeknek idén májusban. Most csatlakoznak a vérszerződő akcióhoz, mely első közös megmozdulása e településeknek.

Július 19-én 10:00 és 14:30 között a hajdúböszörményi rendőrkapitányságon (Kossuth u. 2.) várják a donorokat a vöröskeresztes véradásszervezők.

Komádiban 21-én 9.00 és 15.00 óra között a Polgármesteri Hivatal (Hősök tere 4.) ad otthont a véradásnak.

A két hajdú-bihari véradáson emlékeztetik a donorokat a vöröskeresztesek, hogy mindenki számít: minden egyes véradó nagyon fontos ahhoz, hogy a vérellátás egyensúlyban maradjon, sőt ahhoz is mindenkire szükség volt, hogy a települések – megyénkben először – megnyerjék a kitüntető címet.

A Hajdúk fővárosa az első nagyobb helység, amelynek sikerült elérnie a címhez az előírt arányokat a lakosság véradási és egyéb vöröskeresztes aktivitásával.

Folyamatosnak kell lennie – erre is utal az akció, két szempontból is. A vérkészítményeket felhasználják, ha nem, akkor is korlátozott ideig tárolhatóak. A biztonságos egészségügyhöz nélkülözhetetlen, hogy a vérkészlet mindig a megfelelő szinten álljon.

A Humanitárius Település cím pedig nem örökre szól – időről időről igazolni kell, hogy a város jogos viselője a névnek.

Most és nem máskor – az időpontválasztás sem véletlen, hiszen a véradásszervezés leghosszabb kritikus időszakába léptünk. Közismert, hogy nyár derekától őszig a szabadságolások miatt csökken a donorszám, ellenben az egészségügy vérigénye megnő. A Humanitárius Települések akciójukkal mindenkit motiválni szeretnének arra, hogy adjon vért nyáron, sőt járjon rendszeresen véradásra.

- Piros Éva -


Ide kattintva tájékozódhat a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének 2017. júliusára szervezett véradásairól.

A hazai véradások teljes listáját ezen a linken érheti el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában