Helyi közélet

2017.07.19. 11:55

Fegyházbüntetés az anyjára kalapáccsal támadó debreceni fiúnak

Debrecen - Saját sikertelenségéért őt okolta, ezért akarta megölni.

Debrecen - Saját sikertelenségéért őt okolta, ezért akarta megölni.

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék előre kitervelten, védekezésre képtelen személy sérelmére alkalmatlan eszközzel és alkalmatlan módon elkövetett emberölés bűntettének kísérletében azt a vádlottat, aki 2015-ben kalapáccsal akarta megölni saját anyját Debrecenben. J-M. Nándort 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélték – tájékoztatott Tatár Tímea szóvivő.

Megromlott viszony

A fiú és az édesanyja kapcsolata a szülők válását követően romlott meg. A konfliktusokat csak fokozták, hogy a fiatalember a számítógépes játékok rabjává vált.

A fiú 2015 őszén kezdte fontolgatni, hogy édesanyját megöli. Úgy gondolta, csak így tudja megteremteni magának az önálló életet. A gyilkosság leggyorsabb és legfájdalommentesebb módját kereste. Először arra gondolt, hogy megmérgezi édesanyját, amit öngyilkosságnak állít be. Pár héttel később azonban megnézett egy filmet, melyben egy férfi a fejre mért kalapácsütéssel öli meg feleségét, aki az első ütést követően azonnal eszméletét veszti. Ezt látva érezte úgy a vádlott, hogy megtalálta a tökéletes módszert – állapította meg a bíróság.

Barkácskalapács a garázsból

Bátyja távollétében akarta tettét véghezvinni, akkor, amikor édesanyja alszik. A pohár akkor telt be a fiúnál, amikor édesanyja eltiltotta az internettől, bátyja pedig lekódolta a wifit. Aznap éjjel ketten maradtak anyjával a lakásban. Hajnalban ment le a nappaliba, ahol előbb még visszafordult. Végül egy órával később, a helyiségbe belépve azonnal lesújtott az alvó asszonyra. A sértett ösztönösen védekezni kezdett, karját a feje elé emelte, ekkor tört el a kalapács nyele.

A pánikba esett fiú a törött nyéllel még néhányat ütött, majd a szobájába futott. A sértett nem ismerte fel támadóját, ezért végig a vádlottnak kiabált segítségért. J-M. Nándor ekkorra már megbánta tettét. Elhatározta azonban, hogy betörésnek álcázza a cselekményt, és elhiteti, hogy egy idegen volt a támadó, még a rendőrséget is kihívta.

A nyomozók tanúként hallgatták ki, nekik is betörésről beszélt. Később azonban annyira nyomasztotta a bűncselekmény terhe, hogy másfél hónappal később bevallotta családtagjainak a tettét.

„Óvodás gyerek reakciója”

A fiú a bíróságon tényfeltáró beismerő vallomást tett, cselekményét megbánta, a sértett pedig megbocsátott neki. Az ítélet indoklásában elhangzott: a fiatalember édesanyját okolta sikertelenségéért. Úgy gondolta, hogy az anyai kötöttségtől soha nem fog megszabadulni, csak ha megöli.

Az eljárás során a szakértő megállapította: az elkövetéshez kiválasztott barkácskalapács nem volt alkalmas az emberi élet kioltására. A pszichológus szakértő pedig arra jutott, hogy nem mélyben gyökerező gyűlölet motiválta a vádlottat, tette egy inkább gyerekes bosszú volt, akár egy óvodás gyerek reakciója. Az ítélet nem jogerős.

HBN


[related-post post_id="3317170"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában