Helyi közélet

2017.07.27. 07:43

Campus Fesztivál: köszönik, rendben van a buli

Debrecen - Kíváncsiak voltunk, mennyire zavarja a Pallagi úti otthon lakóit a fesztivál – kicsit meglepődtünk.

Debrecen - Kíváncsiak voltunk, mennyire zavarja a Pallagi úti otthon lakóit a fesztivál – kicsit meglepődtünk.

Bár a Campus Fesztivál 105 ezres látogatórekorddal zárult és a tömeghez mérten elenyésző számú bűneset történt, illetve feltűnően kevés volt a részeg ember, azért a kritikus hangok nem némultak el teljesen. Nyilvánvalóan a nagyerdei helyszín a megosztó, hiszen a koncertek és a diszkók zaja csak a hajnali órákra szűnik meg, miközben idősotthon, klinika, családi házak egyaránt találhatók a fesztivál szűkebb környezetében.

Egy Dóczy utcai pedagógus (nevének közléséhez nem járult hozzá) Debrecen polgármesterének írt, és levelét kedden a Naplóhoz is eljuttatta. Ő egyenesen azt állítja, „trauma” érte a múlt hét második felében zajló rendezvénnyel és a „szörnyű ricsajjal”. Az asszony szerint „a választópolgárok érdekeinek lábbal tiprása az őrjítő rendezvény Debrecenre szabadítása”, s külön említi a Pallagi úti idősotthon lakóinak nyugalmát. Nem a szórakozás ellen vagyok – teszi hozzá –, de önkormányzat szabjon határt a zajkeltésnek!

Egy, a Klinikán dolgozó orvosként bemutatkozó levélíró szintén a zaj miatt bosszankodott hosszan.

Tegyük fel, hogy a fesztivál iránt a legcsekélyebb érdeklődést sem mutató polgártársunk sebészorvos. És vasárnap reggel nyolc órára be van osztva ügyelni, másnap reggelig. És az ügyelete előtti éjszaka nem tud aludni a remekbe szabott bulitól. És reggel bemegy ügyelni. És meg kell operálnia valakit. És kialvatlansága, fáradtsága következtében a műtét során elhibáz valamit. És ez a hiba esetleg a beteg halálát okozza. Akkor kit kell majd felelősségre vonni?”

– veti fel. Az idősotthon nála is előkerül: „…És akkor tegyük fel, hogy az illető eme Pallagi úti idősotthon lakója, és mondjuk, súlyos szívbeteg. És éjszaka nem tud aludni, pihenni. Esetleg altató tabletta bevétele ellenére sem. És másnap infarktust kap és meghal. Akkor ki a hibás?” Levelét a cikk végén teljes terjedelmében is közöljük.

Nem élnek az ajánlattal

Mivel a Klinikán kissé körülményes nyilatkozatot kérni a betegektől, szerda délután a Pallagi úti Idősek Házát teszteltük, mondják el végre az öregek, hogy hányadán állnak fesztivállal. Bár panaszáradatra voltunk felkészülve, a megszólítottak egyre csak nemmel feleltek arra a kérdésre, hogy zavaróak-e a zajok. Két hölgyet kicsit bővebben is nyilatkoztattunk.

A debreceni Simon Pálné műtétre vár ezeken a napokban, tehát a szokásosnál is érzékenyebb lehetne. – Engem nem zavart a pihenésben, hozzá vagyok szokva, a forgalom is elég zajos errefelé. A Virágkarneváli menettel sincs bajom, ezeket ki lehet bírni – válaszol tömören az asszony, aki 15 évig dolgozott a Debrecen Áruházban kereskedőként (ma a Fórum melletti irodaház található a helyén). Ő maga egyébként nem járt koncertekre, mire négytagú családját ellátta, mondja, már nem volt ideje ilyesmin gondolkodni.

Életkép a Campus Fesztiválról | Fotó: Matey István

Rácz Lili viszont, aki a mai napig naplót vezet, el-eljutott zenés eseményekre, Kovács Erzsi és Hollós Ilona voltak a kedvenc táncdalénekesei. – Én hallgattam egy ideig a Campusról ideszűrő hangokat, aztán elaludtam – feleli egyszerűen, és azzal is tisztában van, pontosabban „elképedve” említi, hogy a fesztiválra idén mennyien mentek ki. – Egy évben egyszer nem probléma – fűzi hozzá.

Az intézményvezetőt arról kérdezzük, kapott-e írásban vagy szóban panaszt.

– Egyetlen egy sem érkezett évek óta.

A fesztivál szervezői minden évben eljönnek hozzánk egyeztetni, és az otthon minden egyes lakójának felajánlják, hogy az esemény idejére szállást bérelnek a számukra teljes ellátással a városban a költségek teljes körű vállalásával. Idén sem volt senki, aki kérte volna”

– mutat rá Kmetty Béláné. Tízen-húszan élnek viszont azzal, hogy kísérővel bemehessenek a fesztivál területére, akár már az előkészületek ideje alatt is. Ez most sem volt másként – folytatja –, tíz órára érkezett a kísérő és az ingyenes látogatás lehetősége a rendezvény végéig folyamatosan fennállt az idősotthon lakóinak.

A hangerőt Kmetty Béláné maga ellenőrizte. – Nem tudom, hogyan csinálják, de hozzánk csak átlagos mértékű zaj jön. Természetesen hallható, de nem fülsértő – reagál kérdésünkre. És hogy milyen élménnyel térnek vissza a fesztiválra bemerészkedő öregek az ő tapasztalata szerint? – Miként az első alkalommal, most is azt látom, hogy örömmel, mert kicsit újra élik a fiatalságukat, jót tesznek velük az ingerek. És szeretik a fiatalokkal való találkozásokat.


Vita a Facebookon is

Pro…

  • Ez a néhány nap keserves éjjelt jelentett a környéken élőknek?!
  • És még akik betegen fekszenek a kórházban és az otthonokban. Biztos nagyon élvezték?
  • … és kontra

  • Lehet, hogy aki ott él, valóban zaklatott 4 estéje volt, de talán arra is kellene ilyenkor gondolni, hogy több ezer embernek milyen örömöt és feltöltődést jelentett ez a pár nap.
  • Arról nem is beszélve, hogy egész évben kussban vagyunk, nem igazan van éjszakai élet. Üdv, az összes fiatal
  • Mi is itt lakunk a közelében, nem okozott egyáltalán gondot, sem álmatlan éjszakát. Pedig van egy 1 éves kisfiam ;)
  • Akkor én minden nap jelentsem fel az Attila téri templomot, hogy ne harangozzanak, mert minden nap, (hétvégén is) erre kelek.
  • Én meg kiszedem a villamossínt a helyéről, mert feszt nyikorog!
  • Élni kell az életet, egész évben be vagyunk savanyodva, és csak a hajtás, a meló, meg a megfelelés. Ez a négy nap arról szól, hogy maximálisan ki kell használni minden napot és egy hatalmasat bulizni világsztárokkal és rengeteg boldog emberrel. Meg több ilyet és soha ne legyen vége ! :)

  • A jegyzőkönyvre még várni kell

    Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató szerdai érdeklődésünkre elmondta: a Campus ideje alatt az önkormányzat illetékese folyamatosan, 4-5 helyen mérte a zajszintet. Bár az erről szóló jegyzőkönyveket még nem kapták meg, az elmúlt években egyszer sem lépték túl a küszöbértéket. Ha ezúttal bármikor komolyan megsértették volna, arról a rendezvény felelőseként rövid időn belül értesítik.

    Bár arról nincs felmérésük, hogy a fesztiválozók mennyit költhettek a városban, 3 ezer ágyat biztosan lefoglaltak a debreceni, környékbeli kereskedelmi szálláshelyeken. Ha pedig minden költést figyelembe veszünk, úgy a helyi vállalkozásoknak (a taxistól a vendéglátóson át a zöldségesig) összességében akár százmilliós bevétele is lehetett a négynapos rendezvényen.


    A Klinikán dolgozó orvos levele:

    Olvasói levél: Gondolatok a Campus Fesztiválról – egy, a klinikatelepen dolgozó orvostól

    Lezajlott az idei Campus Fesztivál a Nagyerdőn. Hála Istennek, hogy végre vége van, és nem kell még akárhány éjszakán át hallgatni, milyen remekül érzik magukat a fesztiválozók. Eddig ugyanis zengett tőlük az egész város, klinikateleptől a vasútállomásig. Mindezt én személy szerint nem tartom valami kedélyesnek, és a véleményemmel nem vagyok egyedül.

    A hangzavar a szervezők részéről le van rendezve annyival, hogy bizonyos meghatározott utcákban az ott lakóknak kedvezményes jegyeket biztosítottak. Ezzel, őszintén szólva, több probléma is van. (Meg a helyszínnel is.) Egy, hogy a hanghullámok terjedése nem áll meg szépen, illedelmesen eme bizonyos kijelölt zóna határain. A vasútállomás például már bőven nem ebbe a kijelölt területbe tartozik, arrafelé lakó ismerősök szerint mégis remekül lehetett hallani mindent. Kettő, még ha netalán megállna is (a hanghullámok terjedése), valószínűleg elég sok ember van a zónán belül is, akik, Uram, bocsá’, egyáltalán nem kíváncsiak eme csodálatos fesztiválra, és egyáltalán nincsenek kisegítve a kedvezményes jegyekkel az elmaradt éjszakai alvásuk helyett. Még az ingyenjegyekkel sem lennének.

    Tegyük fel, hogy a fesztivál iránt a legcsekélyebb érdeklődést sem mutató polgártársunk sebészorvos. És vasárnap reggel nyolc órára be van osztva ügyelni, másnap reggelig. És az ügyelete előtti éjszaka nem tud aludni a remekbe szabott bulitól. És reggel bemegy ügyelni. És meg kell operálnia valakit. És kialvatlansága, fáradtsága következtében a műtét során elhibáz valamit. És ez a hiba esetleg a beteg halálát okozza. Akkor kit kell majd felelősségre vonni?

    Vagy tegyük fel, hogy fenti polgártársunk buszsofőr. És ő sem tud aludni. És másnap reggel be van osztva távolsági buszt vezetni. És esetleg vezetés közben alszik el, ha már egyszer éjszaka nem tudott. És a busz lerepül az árokba. Az akárhány utassal. Akkor ki lesz a felelős?

    És ha már a nagyerdei helyszínnél tartunk, mely a szervezők és a város szerint végre „méltó környezet” egy ilyen rendezvény számára... Hát, lehet, meg milyen jó lesz, ha majd a nagyszínpad a stadion közepén lesz, és ott léphetnek fel a világsztárok... közben, úgy látszik, arról mindenki elfeledkezett, hogy ez a bizonyos „méltó környezet” éppenséggel a klinikatelep (egészségügyi intézmény, ahol fekvőbeteg-ellátás folyik, méghozzá nem egy esetben meglehetősen súlyos betegek ellátása és életük megmenteni próbálása) és egy idősotthon (szintén beteg, gondozásra, felügyeletre szoruló, életkorukban előrehaladott emberek számára) közvetlen tőszomszédságában van...

    És akkor tegyük fel, hogy az illető eme Pallagi úti idősotthon lakója, és, mondjuk, súlyos szívbeteg. És éjszaka nem tud aludni, pihenni. Esetleg altató tabletta bevétele ellenére sem. És másnap infarktust kap, és meghal. Akkor ki a hibás?

    Vagy tegyük fel, hogy az illető a belgyógyászati klinika intenzív osztályán ügyeletes orvos. És éppen lenne egy kis ideje pihenni. De nem tud pihenni, mert ha akarja, ha nem, hallgatnia kell az akármilyen együttes fantasztikus koncertjét a szomszédból. És a betegnek ezek után esetleg rosszul állítja be az infúziós pumpáját, és a beteg emiatt esetleg sokkal több vagy kevesebb gyógyszert kap annál, mint amennyire szüksége lenne.

    Vagy tegyük fel, hogy valaki a leukémiás gyermeke ágya mellett kénytelen „fesztiválozni”...

    És akik minderre azt mondják, hogy ez demagóg szöveg, és hogy akkor csukjuk be az ablakot, meg vegyünk füldugót, meg hogy jaj, de hát ez az egy jó program van Debrecenben egész nyáron, meg azt a pár napot ki lehet bírni, meg a nyár ezzel jár, és aki itt lakik, az számítson erre, és ha nem tetszik, utazzon el a hegyekbe, ahol csak madárcsicsergés van – nos, azoknak a következőket üzenem nagyon sok szeretettel:

    1. Arról, hogy mi a „jó” program és mi nem, hosszasan lehetne filozofikus vitákat lefolytatni – e sorok írójának a Campus Fesztivál például minden, csak nem „jó program”.

    2. Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy pont ebben a pár napban tudja kivenni a szabadságát, és elutazni a hegyekbe, ahol csak madárcsicsergés van.

    3. A nyár egyik különleges velejárója, hogy általában baromi meleg szokott ilyenkor lenni. És ha baromi meleg van, akkor engedtessék meg, de az emberek egy jelentős része nyitott ablaknál szokott aludni, hogy a lakásban így némileg hűvösebb legyen. Sajnos nem rendelkezik minden lakás légkondicionáló berendezéssel, és sajnos nem minden városlakónak van elegendő pénze, hogy beszereltessen egyet. Ha meg becsukja az ablakot, akkor egy: lehet, hogy a hangzavart így sem tudja teljesen kizárni, mert olyan erővel bömböl, kettő: akkor majd a melegtől nem alszik, és megy ismételten kialvatlanul a műtőbe operálni, buszt vezetni, banki ügyfeleket fogadni és a pénzüket kezelni, stb.

    4. Jó, tegyük fel, hogy a városlakó kínjában füldugót vesz, csak hogy aludni tudjon. Aztán esetleg másnap reggel nem hallja meg az ébresztőórát, elkésik a munkahelyéről, a főnök meg, mert éppen rossz napja van (lehet, ő sem aludt a fesztiváltól?), azonmód kirúgja. A városlakó meg ott marad a semmi közepén a lakáshitelével.

    De hát, gondolom, egyesek szemében ez is mind csak demagóg szöveg, meg szélsőséges példák, meg mittudomén. Nos, akkor az én szememben meg az „ez-az-egy-jó-program-van-Debrecenben-egész-nyáron-meg-azt-a-pár-napot-ki-lehet-bírni-meg-a-nyár-ezzel-jár-és-aki-itt-lakik-az számítson-erre-és-ha-nem-tetszik-utazzon-el-a-hegyekbe” a lózung, süket duma. A fentiek, ha talán nem is túl nagy valószínűséggel, de megtörténhetnek. És ha valóban megtörténnek, akkor mi van? Akkor ki lesz a hibás? Akkor ki viszi el a balhét?

    Fotó: Matey István

    Őszintén szólva szeretném, ha nem a farok csóválná a kutyát. Ha nem tőlem, az egyszeri városlakótól várnák el, hogy ugyan „bírja már ki azt a pár napot”, hanem eme nagyszerű fesztiválnak sikerülne olyan helyszínt találni, ahol az éjszakákon át tartó őrjöngés nem zavarja akárhány tízezer városlakó nyugalmát. A Nagyerdő, a klinikatelep és egy idősotthon tőszomszédságában, úgy érzem, nem ebbe a kategóriába tartozik.

    Úgy tudom, a budapesti Sziget Fesztiválra igen komoly zajvédelmi szabályok vonatkoznak – zajvédő falakat kell felállítani, bizonyos határérték alatt kell maradnia a zajszintnek, melyet mérnek is, számításba véve, hogy esetleg nem egész Budapest óhajtja élvezni a mindent felülmúló fesztiválhangulatot – értékelném, ha a Campus Fesztivál kapcsán is foganatosítanának hasonlókat. De leginkább azt, ha a nagyerdei helyszínről elkerülne valahová a puszta közepébe. Mondjuk, vissza a Vekeri-tóhoz. Zajvédő falakkal. Hogy akkor meg ne egész Mikepércsnek kelljen hallgatnia.

    Ja, és hogy de hát a stadionban a focimeccsek ideje alatt is őrjöngés van, ugyanúgy a klinikatelep mellett? És hogy az is elhallatszik a fél városba? Ja, de a focimeccseknek legalább este kilencre vége van.

    - egy olvasónk -


    [related-post post_id="3555839"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában