Helyi közélet

2017.07.23. 08:55

A kakason kívül a szeretetüket is beletették a ladányiak

Püspökladány - Hatalmas sikere volt a szombaton negyedik alkalommal megrendezett kakasfőző fesztiválnak a Sárrét menti városban.

Püspökladány - Hatalmas sikere volt a szombaton negyedik alkalommal megrendezett kakasfőző fesztiválnak a Sárrét menti városban.

Harmincöt csapat veselkedett neki, hogy háziszárnyasokból készítsen a tájegységre jellemző ételeket, az egész napos eseményen pedig mintegy ezer ember fordult meg. A sós, leginkább pörköltételekhez azonban édesség is dukál a szervezők szerint. Másodjára hirdették meg a palacsinta sütő versenyt. A cél a tavalyi 1069 elkészített palacsinta mennyiség túlszárnyalása volt. A délelőtt és a kora délután a főzésé volt, míg a délután és az este a szórakozásé. A helyi és környékbeli együttesek bemutatkozása mellett sztárfellépők is megjelentek a színpadon. A fesztivált a települési önkormányzattal karöltve a helybeli civil szervezetek szervezték meg és segítettek a lebonyolításában is.

Fotó: Kovács Péter

Ezúttal új helyszínen

- A kakasfőző verseny része a hatodik alkalommal zajló Ladányi Nyár rendezvénysorozatnak. Azért hívtuk életre, mert az eseménysorba szerettünk volna egy egész napos, a civilszervezeteket, munkahelyi- és baráti közösségeket megmozgató gasztronómiai rendezvényt belevinni, és erre a legalkalmasabbnak a tájegységünkön komoly hagyománnyal bíró baromfitartásból következő szárnyasétel főzés volt – mondta Tányér József, a városi művelődési, tájékoztatási, valamint közgyűjteményi intézmények igazgatója. Hozzáfűzte, hogy az eseménynek helyet adó strandfürdő melletti területen először rendezik meg a fesztivált. Tavaly a városközpontban lévő rendezvénytéren volt, itt viszont nagyobb terület áll a rendelkezésre, a színpadra is jobban rálátnak a résztvevők, továbbá a fürdő igyekvő vendégeket is vonzhatja az esemény.

- A fesztiválra mi is hívtunk meg közösségeket, de számosan voltak olyanok is, akik önként jelentkeztek. Láthatóan komoly fejlődésen ment át a Kakasfőző Fesztivál, hiszen ide nemcsak Püspökladányból, hanem a környező településekről is érkeztek résztvevők, vendégek. A főzés, az együttlét és a közös étkezés öröme erősíti a kapcsolatokat, teret ad újak születésének.

Többet, mint tavaly

Amíg a szárnyasételek készültek, a desszertnek való palacsintákat is sütötték a csapatok. Ki-ki a felajánlásának megfelelő mennyiséget tűzte ki célul. Ám ezt egészen biztosan túlteljesítették, hiszen a csapattagok is meg-megkóstolták az édességet. A palacsintasütő verseny célja egyébként egy csúcsdöntés volt, mégpedig az, hogy túlszárnyalják a tavalyi – az akkor egyébként először kiírt vetélkedésre elkészült – 1069 darabot. Az alapanyagokat és a töltelékeket a versenyzők hozták.

- A sütő- és főzőverseny eredményét a helybeliekből és a környékbeliekből álló társadalmi zsűri hozza meg – folytatta Tányér József. – A legjobbak a városban élő Karászi Judit képzőművész által készített alkotásokat kapják. Ezek egyébként vándordíjak, illetve a Kakasfőző Fesztivál első helyezettje egy élő kakast, a város kakasát is hazaviheti.

HBN-KZS


Hagyományőrzők és a focisták

Ladányi Kakasok csapatnévvel, a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör is ott volt a szombati fesztiválon. Szakácsuk, Szabó Gyula, szakértelemmel vigyázta a nagy bográcsban fővő ételt. – Kakasjava pörkölt lesz, ebbe beletettem mindent, kivéve a szárnyas lábafejét. Minden alkalommal itt vagyunk, és mindig mást főzünk. A lényeg, hogy az étel a Sárréten megszokott ízeket adja vissza – magyarázza nevetve. Közben csapattársai palacsintát sütnek, mondják, ők százat vállaltak, ennyivel járulnak hozzá a rekorddöntéshez.

A Püspökladányi Labdarúgó Egyesület először vesz részt a fesztiválon. A csapatban természetesen focisták teszik a dolgukat, vezetőjük itt is Kárai Albert, aki elöljáróban elmondta, hogy hiába nyerték meg a megyei másodosztály déli csoportjának küzdelmeit, nem vállalják az első osztályú szereplést. Térjünk azonban vissza a kakasfőzéshez. – Eljöttünk, hiszen mi is egy helybeli csoport vagyunk, és meg szeretnénk mutatni magunkat egy más környezetben, más tevékenység közben is. Nekünk ez egy csapatépítő tréning is. Ha megismerik a sportegyesületünket, talán többen kilátogatnak majd a mérkőzéseinkre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában