Helyi közélet

2017.07.28. 14:30

A gyermek születésekor is megszólal a sárándi harang

Sáránd - Néhai Holló László tiszteletesre és az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire is emlékeztek.

Sáránd - Néhai Holló László tiszteletesre és az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire is emlékeztek.

A posta előtti parkban ünnepélyes keretek között adták át a „Lélekharang” elnevezésű emlékművet a közelmúltban. A köztéri alkotás az 1956-os Emlékbizottság támogatásával a Magyar Szabadság Éve programsorozat részeként valósult meg Sárándon. Az emlékművet Vincze László grafikus álmodta meg, és a köztéri alkotással néhai Holló László reformárus lelkészre, valamint az ’56-os eseményekre emlékezik a falu lakossága. A harangláb mostantól az emlékek felidézésén, megtartásán kívül a béke eljövetelét és az újszülöttek hírét is elhozza a sárándiak számára.

Fotó: Kovács Péter

Békés úton rendezték

Az átadóünnepségen Szántó József polgármester Böjte Csaba szerzetes gondolataival köszöntötte a megjelenteket: „Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni. Ha pedig nem, a sérelmek után nem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívekben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság.” Hozzátette, azok bátorsága előtt tisztelgünk, akik egy tisztességes világról álmodtak a megingó diktatúrában. Szabadságra vágytak, és a gyűlölettől erősebb volt bennük a szeretet és a hit ereje. Hittek és hirdették, a nemzet, az ország csillaga csak akkor emelkedik fel újra, ha leveti hátáról azokat, akik a magyar népre erőltették ideológiai, politikai elképzeléseiket és uralmuk fenntartása érdekében minden aggály nélkül feláldozták polgárok tízezreit, valamint a nemzet jólétét is. 1956. októberében Sárándon is felszínre került a helyi hatalmasságok elleni gyűlölet, amely akkor, Holló László tiszteletes személyének köszönhetően, békés úton rendeződött. A Debreceni Teológiai Akadémiát elvégző, majd 1950-ben református lelkészként visszatérő, szülőfaluját szolgálni vágyó helyi lakos a község vezetőségét a népharagtól, a lakosságot pedig később a kegyetlen számonkéréstől, megtorlástól mentette meg. A pályázati forrásból kialakított új tér, büszkeségpont rózsái a születést, a harang a múlt és a jelen összefonódását, a nyitott kapu pedig az elszármazottak hazavárását jelképezi. Az idei évtől kezdve az ’56-os emlékmű harangját minden újszülött érkezésekor meghúzzák, jelezve a kis jövevényt a község lakosai számára, akinek jó példára, békére és gondoskodásra van szüksége.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában