Helyi közélet

2017.06.01. 15:53

S(z)ín - terek címmel interaktív villamostörténeti kiállítás nyílt Debrecenben

Debrecen - Két héten keresztül nyílik lehetőségük a helyi villamostörténet megismerésére.

Debrecen - Két héten keresztül nyílik lehetőségük a helyi villamostörténet megismerésére.

A húszéves „kék villamos” tiszteletére közös tárlatot nyitott a DKV a Csokonai Színházzal csütörtökön a Kölcsey Központban; a kiállítás június 14-ig látható. Tegnap Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a két intézmény emblematikusnak tekinthető a városban, hiszen mindenkinek van legalább egy élménye valamelyikkel kapcsolatban. – Engem is sok emlék fűz hozzájuk, színházba is sokat jártam, a villamoson is sokszor utaztam, s ez a mai napig így van. Mint mondta, a kiállítás bemutatja az 1911. március 16-án indult villamosközlekedés olykor csodálatos, olykor viszontagságos pillanatait. Ez idő alatt több mellékvonal is működött, amiket a hetvenes évek közlekedéspolitikája miatt elbontottak. Most azonban újabbak létesítésén dolgoznak. S a színház is megújul a jövőben az új Főnix Terv keretében, utalt a Csokonai következő években esedékes teljes felújítására.

Közös pont

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója elmondta: valahogyan mindig összefonódik a színház, a kultúra és a közlekedés, hiszen Debrecenben volt olyan villamos, ami a színház előtt is megállt. – Ezen kívül sok iskolával kapcsolatban vagyunk, célunk, hogy a diákokkal megismertessük a közösségi közlekedés történetét. A jövőben már az elektromos tömegközlekedésé lesz a főszerep, 2030-ra a járművek fele, 2050-re az összes jármű elektromos meghajtású kell legyen nem csak Magyarországon, hanem Európában is – közölte.

A színház és a DKV együttműködése jó példa arra, mondta már Ráckevei Anna színházigazgató, hogy a városban a legkülönbözőbb intézmények is találhatnak közös pontot. – Az a város, amely ismeri a múltját, az jobban érti annak jelenét, és jobb jövőt képes felépíteni. Hálásak vagyunk a DKV-nak, ugyanis folyamatosan nagy segítséget kapunk tőlük, így különösen nagy öröm volt számunkra ez az együttműködés – tette hozzá.

A kiállítás során az érdeklődők hét megállón keresztül ismerhetik meg a villamos történetét. Az interaktív eszközök segítségével a látogatók visszautazhatnak egészen az 1900-as évek elejére és végigjárhatják a legfontosabb mérföldköveket, illetve villamosvezetőként is kipróbálhatják magukat.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában