Helyi közélet

2017.06.10. 17:50

Oxigénkészletünk is veszélyben

Debrecen - Június 8-án ünnepeltük az óceánok világnapját. E napon a tengerek és óceánok fontosságára hívják fel a figyelmet.

Debrecen - Június 8-án ünnepeltük az óceánok világnapját. E napon a tengerek és óceánok fontosságára hívják fel a figyelmet.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) beszámolója szerint, Földünk több mint 70 százalékát a tengerek teszik ki, amelyek számtalan különleges fajnak adnak otthont. A tudósok szerint, legmélyebb pontjain a mai napig élnek olyan élőlények, amelyeket emberi szem még soha nem látott. A globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés az óceánokra, tengerekre is óriási veszélyt jelent, ezért rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a további károk megelőzésére.

Veszélyben az egyensúly

Az óceánok vize egyre jobban melegszik, ezáltal veszélybe kerül élővilága is. Számtalan faj nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezért számuk megfogyatkozik, és legrosszabb esetben előbb utóbb ki is halnak. Minden egyes faj elvesztése befolyásolhatja a táplálékláncot és így a biológiai egyensúlyt, amelynek felborulása ökológiai katasztrófához vezethet. A tengeri növények szerepe egyéb szempontból is kiemelten fontos. Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel ők termelik oxigénkészletünk felét, továbbá elnyelik az ember által kibocsátott CO2 egyharmad részét is.

Közös erővel

Bár Magyarországnak nincs tengerpartja, mi is tehetünk a tengerek élővilágának megóvásáért. A WWF szakemberei azt kérik, figyeljünk oda, ne vásároljunk olyan kozmetikumokat, gyógyhatású készítményeket, amelyek tartalmazhatják veszélyeztetett fajok (pl. csikóhal) egyes részeit. Igyekezzünk olyan tengeri halat vásárolni, amelyről tudjuk, hogy fenntartható módon halászták. Nyaraláskor ügyeljünk arra, ne vásároljunk olyan szuvenírt (pl. korallt, cápafogat), amelyről nem tudjuk biztosan, hogy beszerzésével nem károsították-e az óceán élővilágát. A WWF megalakulása óta mindent elkövet a tengerek védelméért. 62 kiemelten fontos tengeri területen dolgozik a világ minden táján, ennek eredményeként eddig összesen 403 150 hektárnyi óceánt vontak védelem alá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában