Helyi közélet

2017.06.02. 07:43

Nosztalgia véradás a Napló-székházban

Debrecen - Negyvenegyen jöttek el a világnapi naplós véradásra, köztük egy "100 feletti" donor is. Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város Jegyzője a véradónap arcaként arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszűrt donorok száma a lakosság egészségügyi állapotára is utal.

Debrecen - Negyvenegyen jöttek el a világnapi naplós véradásra, köztük egy "100 feletti" donor is. Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város Jegyzője a véradónap arcaként arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszűrt donorok száma a lakosság egészségügyi állapotára is utal.

Ösztönözni szeretném a felnőtt korúakat, járjanak el arra 900 véradóalkalomra, amelyet a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének aktivistái szerveznek. A cél, hogy a lakosság 5%-a vért adjon, Debrecenben jelenleg 4,14%-os ez az arány."

Így fogalmazott Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője a világnapi véradás arcaként a Hajdú-bihari Napló Székházában, ahol a Vöröskereszt megyei és Debrecen területi szervezete sör-kolbász menüvel vendégelte meg donorait. Az önkéntes véradás ingyenességen, rendszerességen alapul. Törekvésünk a társadalmi megbecsülés fokozása és új véradók toborzása. Tavaly 3681-en adtak életükben először vért Hajdú-Biharban, szeretnénk, hogy ez a szám 4000 fölé emelkedjen – fűzte hozzá Dr. Szekeres Antal, a Magyar Vöröskereszt megyei és országos küldöttje.

A donorok 18%-át kiszűrték az elmúlt évben. Ez a magyar lakosság egészségi állapotáról sem jó kép. Jó lenne a véradást nem elszigetelten kezelni, hanem összekapcsolni az emberek egészséges életmódra nevelésével – hangsúlyozta.

Fotó: Matey István

Rendszeres nosztalgia véradásért

A véradás ügyét nagyon fontosnak tartjuk, nem csak a tájékoztatással segítjük, hanem 2005-től rendszeresen helyet adunk neki, és 10 éve minden hónap elején nyitva áll ajtónk a donoroknak. A Napló a kezdetektől szolgál karitatív ügyeket. Közismert a A Napló segít programunk is"

– mondta Boros Norbert, a Hajdú-bihari Napló Lap- és rovatvezetője, majd hangsúlyozta, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést a Vöröskereszt véradásszervezőivel, és minden hónap elején befogadja a székház a véradásokat.

Kedvelik és igénylik a donorok a nosztalgia-véradást, ezért szándékunk minden hóeleji naplós véradást a régi idők hangulata szerint megtartani, és sör-kolbász menüvel megvendégelni a véradókat – jegyezte meg Bognár Péterné, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének vezetője.

50 liter vért adott eddig

– Igen! Ez az igazi élmény, hogy eljöttem 112-szer és mindig adhattam 4,5 dl vért – Bay László sokszoros véradó ezzel lelkesítené az önkéntes, teljes véradásra a fiatalokat, és azzal is bátorítaná őket, hogy járjanak el véradásokra. – Meglátják, megszeretik többek közt a humanitás miatt. Jól esik tudni, hogy az ember segít másokon – jegyezte meg.

A véradásszervezők nagy tisztelettel fogadták, és a különleges véradónapon azt is megtudta, hogy 112 véradásával eddig 50 liter vért adott, azaz 10 ember teljes vérkészletének megfelelő mennyiséget. Ha figyelembe vesszük azt a közismert tényt, hogy egy véradással 3 emberen segít a donor, akkor Bay László 336 beteg gyógyulásában működött együtt csendes, láthatatlan hősként.

- Piros Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában