Helyi közélet

2017.06.22. 11:09

Lonci néni

<em>Klebelsberg Kunoról először Lonci nénitől hallottam. A szocializmus idején ilyen-olyan, de mindig megalázó eszközökkel eltakarított jómódú értelmiségi osztály férjével Püspökladányban letelepedett tagja volt, akinek műveltségét, emberi tartását még az akkori pártvezetők is elismerték.</em> Kovács Zsolt jegyzete.

Klebelsberg Kunoról először Lonci nénitől hallottam. A szocializmus idején ilyen-olyan, de mindig megalázó eszközökkel eltakarított jómódú értelmiségi osztály férjével Püspökladányban letelepedett tagja volt, akinek műveltségét, emberi tartását még az akkori pártvezetők is elismerték. Kovács Zsolt jegyzete.

Lonci néni – mondta – családja révén személyesen ismerte a „kultuszminisztert”, és Horthyt is. Ám nem ez volt a lényeg, hanem az, amit mondott róluk. Beszélt Trianonról, az ország megszégyenült, megcsonkított, igen sok tekintetben tehetetlen állapotáról, az abban a helyzetben hozott döntésekről, a talpra állásról, és persze a világháborúba tartó hazáról is. Értetlenségemet látva mindig ugyanazt a kérdést tette fel: „Ismered a döntése körülményeit, hátterét?” Nem – válaszoltam. „Akkor meg miért ítélkezel? Mert a tankönyved mást ír?” Orbán Viktor kivételes államférfinak nevezte Horthyt. Ezt mindenki egyéni világnézete, politikai érdeke szerint értékelte, értékeli. Mint ahogy a miniszterelnök kijelentése is az. Ahhoz azonban, hogy a 80–90 évvel ezelőtt regnáló politikusokról közel reális képet alkothasson bárki is, még várnunk kell legalább ugyanennyi időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában