Helyi közélet

2017.06.02. 10:16

Fegyházba vonul a Bem téri erőszakoló

Debrecen - Többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly októberben rátámadt egy fiatal nőre Debrecenben, a Bem téren.

Debrecen - Többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly októberben rátámadt egy fiatal nőre Debrecenben, a Bem téren.

A bíróság V. Józsefet erőszakkal, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kifosztás bűntettében, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a vádlottat, akinek csaknem 1 millió 800 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság jórészt elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a vádlott 2016. október 8-án Debrecen belvárosában szórakozott, alkoholt fogyasztott és ittas állapotba került. Az éjszaka folyamán a sértett szintén a belvárosban időzött, majd elment a barátjához, akitől hajnal 4 óra körül, feldúltan távozott. Gyalog a Hadháziról a Nyíl utcára ment, ahol a villamos felé vette az irányt. A Méliusz Könyvtárnál járt, amikor V. József a háta mögé lépett és hátulról átkarolta. A férfi megemelte a 167 centiméter magas, 52 kilós lányt és a Bem téren lévő bokros, parkos részhez tolta. A sértett igyekezett kiszabadulni a vádlott szorításából, de nem sikerült neki. Közben a vádlott közölte vele, hogy meg fogja erőszakolni. A parkban a sértett segítségért kiabált, megkarmolta és próbálta megütni támadóját, aki erre legalább négyszer ököllel fejen, tarkón ütötte a lányt. A bántalmazás során a férfi azt is közölte áldozatával, hogy a mai napot nem fogja túlélni. V. József alulról levetkőztette és szexuális aktusra kényszerítette a lányt, aki ellenkezett, és felajánlotta a vádlottnak, hogy pénzt ad neki, csak hagyja abba. Rövid idő után a vádlott megállt és közölte, hogy elfogadja az ajánlatát. A sértett a táskájából 13 ezer forintot adott oda V. Józsefnek, aki ezt követően elszaladt a Nagyerdő irányába. A lány a Bem téri kereszteződésnél egy arra haladó taxistól kért segítséget, nem sokkal később pedig a rendőrök is kiérkeztek a helyszínre.

Fejes Sándor bíró indoklásában kiemelte: a sértett vallomását szinte egy az egyben alátámasztotta a vádlott beismerő vallomása. A történéseket a genetikai vizsgálat is igazolta. Bár a vádlott azt megkérdőjelezte, hogy ténylegesen történt-e szexuális aktus, a bíró kiemelte: ez a cselekmény a törvény értelmében közösülés nélkül is szexuális erőszaknak számít. A vádlott a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy eszébe jutott a saját lánya, és elsősorban ez ösztönözte arra, hogy abbahagyja cselekményét. Emellett a felajánlott pénz is motiválta. A bíróságon azt mondta, mélyen megbánta a történteket és élete végéig hordozni fogja a szégyent.

A bíróság a vádlott megbánó magatartását és beismerő vallomását enyhítő körülményként értékelte. Súlyosító körülménynek számított azonban az, hogy a vádlott ittas állapotban követte el a bűncselekményt, illetve, hogy megszaporodott a hasonló bűncselekmények száma. A bíró hozzátette: egy védtelen nő nem válhat bűncselekmény áldozatává, a törvénynek meg kell őt védenie.

Az ítélet nem jogerős: az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kér, a vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be.

A tanács döntött arról is, hogy a vádlott előzetes letartóztatásban marad - közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.


A mai napot nem fogja túlélni – ezt mondta a Bem téri erőszak gyanúsítottja áldozatának a vádirat szerint.

 

A nő azért járt éjszaka egyedül az utcán, mert összeveszett a barátjával, nélküle indult el a lakására. Ekkor támadta meg V. József, aki szeptemberben szabadult legutóbbi büntetéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában