Helyi közélet

2017.06.07. 17:47

Dr. Bense Erzsébet: a szklerózis, akár egy vulkán, ami ki-kitör

Debrecen - Óriási léptékkel halad a tudomány, a képalkotó diagnosztika és a terápia.

Debrecen - Óriási léptékkel halad a tudomány, a képalkotó diagnosztika és a terápia.

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszert érintő autoimmun betegség. Olyan, mint egy vulkán, amely ki-kitör – mondják róla. Hazánkban az úgynevezett SM-centrumokban történik a betegek ellátása. Ilyen a Kenézy Kórház neurológiai osztályának centruma, amelynek dr. Bense Erzsébet főorvos a vezetője. A főorvosnőt arra kértük, hogy a betegség diagnosztizálásának és kezelésének legújabb lehetőségeiről tájékoztasson minket.

Mi okozza ezt a betegséget?

Dr. Bense Erzsébet: Sokat tudunk a szklerózis multi­plexről, de a betegség pontos okát nem ismerjük. Jelenleg egy, a szervezetet korábban megtámadó vírus által beindított autoimmun folyamat következményének gondoljuk. Az SM tehát autoimmun betegség, a szervezet védekező rendszere (immunrendszer) megtámadja a saját szöveteket – az agy és a gerincvelő szöveteit. Ma már tudjuk, hogy a betegség során a jeleket közvetítő idegsejtek nyúlványai (axon), és az azokat borító velős hüvely (myelin) is károsodik, tehát idegsejtek pusztulnak. Részben attól is függően, hogy az idegrendszer melyik része érintett, jóindulatú és súlyosabb formái is léteznek. Jellemzője, hogy fellángolások kísérik, amelyek tartós fizikai károsodást okozhatnak. A betegség nem gyógyítható, de fontos hangsúlyozni, hogy jól kezelhető. A terápia részben az úgynevezett shubokra (hirtelen állapotrosszabbodás), részben a shubok létrejöttének megakadályozására irányul. Célja a páciensek állapotának szinten tartása. Sok SM-es betegnél hosszú időn keresztül nem jelentkeznek tünetek. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az SM látszólag inaktív fázisaiban is folyamatosan zajlik a központi idegrendszeri károsodás. Egy jóváhagyott szklerózis multiplex kezelés nyújtja a legnagyobb esélyt a megfékezésére – tájékoztatott a főorvosnő.

A korai diagnózist igen fontosnak tartják. Hogyan lehet elérni, hogy időben megtegyék?

Dr. Bense Erzsébet: Épp az előbbiek miatt igen fontos a korai diagnózis – apró jelek: zsibbadás, fáradékonyság, s akár látászavar is továbbgondolandó lehet, és nemcsak mi, neurológusok, hanem egyéb szakképesítéssel rendelkező orvosok is gondolnak a betegségre. Vagyis egy-egy tünet megléte már elvezethet az MRI-vizsgálatra, amely kétségek nélkül megmutatja, van-e az idegrendszerben SM-re jellemző góc.

Nehéz lehet ezt a diagnózist közölni…

Dr. Bense Erzsébet: Igen, illetve nehéz elérni a betegség elfogadását. Első reakcióként sokan hárítani próbálnak, van, aki tagadja a betegséget, vagy felkeres többféle specialistát, hátha mégis másról van szó. Sokszor megrettennek, és már tolókocsiban látják magukat. Ezért nem szabad alábecsülni a szklerózis multiplex kezelésének jelentőségét.

Pontosan mit értünk a kezelésen?

Dr. Bense Erzsébet: A betegség kezelhető, mégpedig jól kezelhető! Míg régebben két injekció állt csak rendelkezésre, ma már többféle gyógyszerből is válogathatunk. Az injekciók mellett már elérhetők szájon át szedhető készítmények is. A kezelést igyekszünk egyénre szabni. Igaz, hogy ez a fiatalok betegsége, hiszen 20-40 éves kor között jelentkezik, de az életminőséget sokszor a kezelés segítségével jó szinten lehet tartani, a gyermekvállalás, a szoptatás és a szülés sem ellenjavallt. Rendelkezésünkre áll a terhesség alatt adható gyógyszer is. A kezelés választása függ attól, hogy a betegség milyen fázisban van, a tünetek milyen formában jelentkeznek, és a gyógyszerválasztás mindig a beteggel közösen történik. A rendelkezésre álló készítmények bizonyítottan hatékonyan csökkentik az SM károsító hatását, ugyanakkor elvárás, hogy hosszú távon is biztonságosak legyenek, hiszen ezzel a terápiával évekig együtt kell élni. Fontos, hogy a kezelés mellett tapasztalt közérzet ne akadályozza a napi tevékenységeket.

A betegek emlegetnek egy másik gyógymódot is…

Dr. Bense Erzsébet: Létezik még egy másik „gyógymód” is, a pozitív gondolkodás. A szerencsések mellett támogató család áll, olyan, amely megérti, elfogadja ezt az állapotot és együtt birkóznak meg a nehézségekkel. De előfordul, főleg nők esetében, hogy egyedül maradnak, mert bizony a párkapcsolatot is gátolhatja a betegség. Ezért nem mindegy, hogyan áll hozzá az abban élő páciens.


“Bea vagyok, 54 éves SM-beteg. 14 évvel ezelőtt derült ki a betegségem, igaz, nem szokványos módon. Nagyon fájt a fejem, szédültem, megindult a tejelválasztásom, ami két esetben lehetséges: akkor, ha valaki terhes, illetve ha hipofízis daganata van. Szakképzett nővérként, s akkor már fogamzásképtelenként tudtam, baj van.“

Sokan őrzik titokként az idegrendszeri károsodást okozó sclerosis multi­plex diagnózisát, amíg tehetik, mert féltik munkájukat és nem szeretnék, ha betegként kezelnék őket. Ugyanakkor a mielőbbi diagnózis és a minél korábbi kezelés lehet a kulcsa annak, hogy jobb életkilátásokat nyújthassanak a betegeknek – hangzott el Gödöllőn, ahol az SM világnapján kétszázan vettek részt a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által szervezett országos sorstárstalálkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában