Helyi közélet

2017.05.23. 18:13

Világszám Debrecenben: robotok mutatták be a ruhákat a kifutón

Debrecen - Zajos sikert aratott az NI és a Sophie by Chance közös bemutatója az Elle divatshowján.

Debrecen - Zajos sikert aratott az NI és a Sophie by Chance közös bemutatója az Elle divatshowján.

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy egy jó ötlet, és a kreativitás találkozásából valami különleges születhet. Ennek újabb példája a National Instruments debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. és a Buzás Zsófia tervező fémjelezte, egyedi bőrtáskákkal foglalkozó márka együttes projektje.

Egy kollekciót összeállítani önmagában is hatalmas feladat, de még a legjobb ruhákat, kiegészítőket is elronthatja egy balul sikerült bemutató. Ezt a csapdát szerette volna elkerülni Buzás Zsófia, amikor azon tanakodtak, hogy milyen módon lehetne bemutatni úgy a táskáikat, hogy a terméken legyen a hangsúly. Így „szökkent szárba” az ötlet, hogy a kreációkat vigyék robotok.

Akár a valódi modellek

– Mivel az NI egy innovatív cég, és egy ilyen projekt abszolút beleillik a vállalat profiljába, nagy örömmel vettük a megkeresést – eleveníti fel a kezdeteket Vitéz Andrea projektmenedzser. – Összeállt egy hat főből – három mechatronikai szakos hallgató, két mérnök (Kökényesi Illés és jómagam) valamint Barabás Botond, az innovációs programok vezetője – kreatív csoport, és azonnal munkához láttunk.

Az első prototípus, amit megépítettünk, még kissé férfiasra sikerült, így egyértelmű volt, hogy nőiesebb kinézetet kell varázsolni a „lányokra”, hiszen mégis táskamodellekről volt szó. Az építési és programozási folyamat igen hosszúra nyúlt, több mint hatszáz órát dolgoztunk, mire minden megfelelően működött.

A programozás és az építés javát három, a debreceni egyetemen tanuló mechatronika szakos hallgató végezte. Az NI Mentor programjában részt vevő fiatalok számára óriási élményt jelentett a robotok megalkotása. Örömmel vették a felkérést, bár utólag bevallották, álmukban sem gondolták, hogy ennyire bonyolult, és buktatókkal teli kihívás elé néznek.

Fotó: Matey István

Nagy Dániel lapunknak elmondta, szeretik az „elvetemült” kihívásokat – ráadásul tudtukkal ilyen koncepciót korábban nem nagyon csináltak még sehol – így nagy lelkesedéssel vetették magukat a tervezésbe.

– Nem volt egyszerű; ha megoldottunk egy problémát, máris jelentkezett egy újabb, de végül az összeset leküzdöttük. Amikor úgy tűnt, minden sínen van, akkor a bemutató rendezői gondoskodtak róla, hogy még véletlenül se unatkozzunk: nagyjából másfél hónappal ezelőtt az egész koncepciót megváltoztatták, így újra kellett tervezni a robotok szabályozás részét. Akkor nem tűnt annyira humorosnak – nevetett Dániel.

A robotmodellek humanoid formájúak, mozgatható fejjel és karokkal, valamint hat kerékkel rendelkeznek. A csapat igyekezett úgy kialakítani azokat, hogy lehetőség szerint minél kevésbé legyenek feltűnőek, hiszen a rendezvényen, a táskákon volt a hangsúly. A prototípus még nagyon instabil volt, de pár nap munkájával megoldották ezt a problémát is.

Mindenkit lenyűgöztek

– Kétféle kinézetű robot készült, de mégis mindegyik különbözik egymástól, ugyanis a táskafajtákhoz alakítottuk ki azokat – avat be a részletekbe Szabó András Gergő, aki elárulta, a négy gépből három vett részt aktívan a rendezvényen, egy pedig a biztonsági tartalék szerepét töltötte be. – A fémépítő készletünk a munkálatok során elfogyott, ezért rendelnünk kellett 40 méternyi alumínium profilt, és két robotot teljesen ezekből készítettünk.

Fotó: Matey István

– A legbonyolultabb mozgás a táskák emelése volt, mert el kellett bírnia a súlyukat a robotoknak – veszi át a szót Vigh András Zsolt. – Ebben a szegmensben a legtöbb időt az ehhez szükséges áttételek elkészítése emésztette fel. A „manökenjeink” amellett, hogy felemelték a kreációkat, még csuklóból körbe is forgatták azokat a közönségnek. Ráadásul a kifutón, akár az igazi modellek, a táskát lóbálva előre és hátra mozgatták a karjukat, plusz a fejüket is forgatták jobbra és balra. Minden roboton kamera van, amellyel a hófehér színű kifutót érzékelte.

A rendezőktől határvonalként kértünk a színpad szélére egy vastag fekete csíkot, amelyet a programozásuk szerint lekövettek a „lányok”, így tudták, hogy merre kell haladniuk vagy éppen milyen mozgást kell végezniük.

HBN–MSZ


Jól megdolgoztatták a fejlesztőket

Az alapkoncepció alapján a rendezők eleinte túl veszélyesnek tartották, hogy pénteken és szombaton is szerepeljenek a shown, de a péntek reggeli főpróbán akkora sikert arattak, hogy négy bemutatón is megmutatták magukat és a táskákat a robotma­nökenek. Mivel a rendezvény alatt a backstage-be, illetve az öltözőbe csak a gyengébbik nem képviselője léphetett be, így fordulhatott elő az, hogy míg a fiúk a lelátón izgultak, helyettük a lányok végezték el az utolsó simításokat. A sajtófalnál rengetegen fotózkodtak a robotokkal, és mint Dániel elárulta, még ekkor is megdolgoztatták őket.

– Odalépett hozzánk egy férfi, aki azt kérte, hogy ha lehetséges tegyük ki a robotok „arcának” használt tabletek egyikének képernyőjére a felesége képmását, mivel ő nem tudott eljönni az eseményre. Természetesen megoldottuk ezt is.

Kiváló visszhangja volt

Két éve építgeti a Sophie by Chance márkát Buzás Zsófia, aki fél évvel ezelőtt kezdett közös munkába unokatestvérével, Gaál Annamáriával. – Egyedi tervezésű bőr táskákkal foglalkozom, a mostani volt a harmadik nagyobb kollekcióm. Már jóval a bemutató előtt elkezdtünk gondolkodni, hogy mivel lehetne a figyelmet még jobban a táskákra terelni. Ekkor jött az ötlet, hogy robotok vigyék az összeállítást. Végül eljutottunk az NI-ig, ahol nagyon pozitívan fogadták az elképzelésünket. A kreatív csapattal már az első találkozás alkalmával kialakult köztünk az összhang. A prezentáció remekül sikerült, jól kiegészítették egymást a robotok és a táskák. Kedvező visszajelzéseket kaptunk a kollekcióról és a megvalósításról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában