Helyi közélet

2017.05.03. 16:31

Videó: Tizenöt éve a hallgatók testi-lelki egészségéért

Debrecen - Konferencián mutatták be az eredményeket és ismertették a terveiket.

Debrecen - Konferencián mutatták be az eredményeket és ismertették a terveiket.

Az országban egyedülálló program öt évvel ezelőtt újabb mérföldkövéhez érkezett, mikor megnyitotta kapuit a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK). Egyéni és csoportos konzultációs szolgálattal, szakkönyvekkel, személyes tanácsadással, speciális tréningekkel, kiscsoportos klub foglakozásokkal, előadásokkal támogatják az intézményben tanuló, fogyatékossággal élő fiatalokat.

Fotó: Derencsényi István

Stressz és függőség

Jávor András rektori főtanácsadó szerint az egyetem – mint a fiatalság gyűjtőhelye – mentálhigiéniai szempontból is oda kell figyeljen rájuk. – Az intézmény hallgatósága nagyon színes és változatos, köztük szépszámú fogyatékossággal élő hallgatóval, akik számára többletszolgáltatásokat kell nyújtani annak érdekében, hogy hasonló életfeltételeket tudjunk nyújtani számukra, mint az ép hallgatóknak – magyarázta. A másik nagy terület a stressz, hiszen a középiskolához képest jobban ki vannak téve a diákok a vizsgadrukknak. Ehhez társulhat az otthon távolságából fakadó magány, mivel sok külföldi, illetve vidéki hallgatója van az egyetemnek.

A harmadik pedig – ami ugyan a felsőoktatásban kevésbé jellemző – a függőségi stressz. – A játékszenvedélynek, alkoholnak és a drogoknak való alárendeltség, amelyet szintén DEMEK szakemberei kezelnek összefogva más szervezetekkel. Ennek remek példája a Lelkierő Egyesülettel való együttműködés - mondta el a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Jávor András.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában