Helyi közélet

2017.05.10. 09:19

Tehát ki nem tárgyal kivel? – Ezért sem ment semmire a debreceni baloldal

Debrecen - A megyei és a városi elnök is lemondott a szereplés miatt, utóbbi visszakozását nem fogadták el.

Debrecen - A megyei és a városi elnök is lemondott a szereplés miatt, utóbbi visszakozását nem fogadták el.

Hétfőn az MSZP megyei elnöke, Huszka Imre lemondott pozíciójáról, a Naplónak kedden azzal indokolta döntését, hogy pártja várakozáson alul szerepelt a vasárnapi időközi választáson. Egyelőre ügyvivő, új vezetőt egy hónapon belül választhatnak a szocialisták. Kedden a városi elnökség értékelte a választási eredményt, az eseményen Madarasi István elnök felajánlotta lemondását, de nem fogadták el. Kezdeményezték viszont, hogy az összevont városi taggyűlés tartson bizalmi szavazást a teljes elnökséggel szemben (még májusban lezajlik).

Nem csak az országos, a helyi politikában is mélyülnek a törésvonalak az MSZP és a Demokratikus Koalíció között, nem véletlen, hogy a pártoknak nem sikerült megegyezniük közös jelöltben a debreceni 6. választókerületben.

Egyezkedtek, de…

A lemondásom oka az, hogy az MSZP nagyon gyengén szerepelt a vasárnapi időközi választáson. Pont

– hangsúlyozza Huszka Imre, amikor kedden arról kérdezzük, miért válik meg 2014 júliusa óta betöltött tisztségétől. A távozó elnök hozzáteszi: rosszul tette a baloldal, hogy nem fogott össze, hiszen a DK, az Együtt és az MSZP összesen alig 17 százalékos eredménye csak annak újabb kínos tanulsága, hogy a választókat mennyire nem érdekli az ellenzéki pártok külön-külön méretkezése. Ő maga csak egy 20 százalékot meghaladó eredménnyel lett volna elégedett. – Csak az számít, képes-e alternatívát kínálni a baloldal, vagyis teljesen értelmetlen az egymás elleni harc – summázza.

Felkérés táncra

Kérdésünkre, hogy miért nem jött létre az általa áhított baloldali szövetség, emlékeztet arra a február 27-i levélre, amelyet akkori sajtótájékoztatójukon az újságíróknak is megmutattak. – A DK-nak és az Együttnek is felajánlottuk a közös jelöltállítás lehetőségét, egyáltalán nem ragaszkodva ahhoz, hogy a jelölt szocialista legyen. Amíg az Együtt néhány nappal később válaszolt, elutasítva a lehetőséget, addig a DK a mai napig nem reagált – közli Huszka Imre. Ez annak fényében különösen meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében beolvas a debreceni MSZP-nek.

Nem diktálni, hanem tárgyalni kell. Nem hódítani, hanem együttműködni

– írja a DK pártelnöke a közösségi oldalon, arra utalva, hogy az ő Vaszkó Imréjük a 9,3 százalékos vasárnapi eredményével bőven maga mögé utasította a szocialisták Pásztor Patrikját (4,9 százalék).

Akkor most ki nem tárgyalt kivel? Ez az a kérdés, amiről másként vélekednek a debreceni szocialistáknál és a Demokratikus Koalíciónál.

És akkor Botka…

A szocik elismerik: a múlt évben még támogatták, hogy Vaszkó Imre (DK) közös jelöltként indulhasson egy majdani választáson, de amikor Botka László 2016 decemberében bejelentette miniszterelnök-jelölti ambícióit, a Demokratikus Koalícióval folytatott tárgyalások, egyeztetések „befagytak”. Vagyis az országos politikában bekövetkező változás – a baloldal kormányfő-jelöltjeként magát egyre inkább nyeregben érző Gyurcsány Ferenc konkurenciát kapott – helyi szinten is éreztette a hatását, mondják.

Mivel tehát a két párt közötti eszmecserék az időközi választás ez év eleji kiírása után sem kaptak erőre – így a szocialisták verziója –, mással próbálkoztak: a három párt akár olyan jelölt mögé is tömörülhetne, aki egyik szervezetnek sem tagja. Vállalkozó lett is volna, ám az Együtt jelezte az MSZP-nek, hogy nem szeretnének közösködni velük.

A szocialisták az utolsó pillanatig kivártak a jelöltállítással, hátha lesz egy együttműködés a DK-val. Indokolásuk szerint hittek a párt megyei elnökének, Varga Zoltánnak, aki viszont a DK országos vezetésére hivatkozott, mondván, központi döntésre vár az ügyben.

A hideg fej politikája

Varga Zoltán keddi beszélgetésünk során elismerte, hogy nem reagáltak az MSZP írásos megkeresésére, de ennek okát éppen abban jelölte meg, hogy igenis zajlottak egyeztetések a pártok között, határozottan cáfolva az egyeztetések elhalásáról szóló információkat. Meglepte ugyanakkor, amikor a szocialisták bedobták, hogy akár civil jelöltet is indíthatnának, mondván, bizonyítani tudják, hogy Vaszkó Imre úgy január második felében, mint március elején még bírta az MSZP támogatását és a szociknak „az utolsó napig megvolt a lehetőségük a saját jelöltjük visszaléptetésére”.

Ezen ellentmondásokhoz képest, amikor arról kérdezzük Huszkát és Vargát, hogy miként befolyásolja a konfliktus a pártok jövőbeli helyi együttműködését, mindketten optimista hangot ütnek meg. A távozó elnök szerint a mostani sérelmek nem lesznek hatással a későbbi munkára, míg Varga úgy gondolja, a politikában nem létezhet, hogy a vélt vagy valós személyes sértettségét bárki kivetítse egy-egy tárgyalásra.


A győztes visszafogott, jobbikos és DK-s vetélytársa nem száll ki a helyi politikából.

 

Huszka Imre azután hozta meg a döntést, hogy a vasárnapi debreceni időközi választáson a szocialisták jelöltje súlyos vereséget szenvedett – ezt Huszka maga erősítette meg a Magyar Nemzetnek. A lapnak úgy fogalmazott, hogy vállalja a személyes felelősséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában