Helyi közélet

2017.05.11. 17:03

Súlyos pénzek találtak gazdára Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - A többség elégedett a TOP-os pályázatok eredményével, bár van olyan is, aki politikát sejt mögötte.

Hajdú-Bihar - A többség elégedett a TOP-os pályázatok eredményével, bár van olyan is, aki politikát sejt mögötte.

Berettyóújfalu számára korszakos sikert, míg Hajdúdorognak inkább csak keserűséget hozott a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) múlt heti, első körös eredményhirdetése. A Naplónak nyilatkozó polgármesterek között voltak olyanok, akiknek az eredmény hallatán fülig ért a szájuk, és olyanok is, akik bizony vigasztalhatatlanok…

„Milliárdosok klubja”

Szabóné Karsai Mária, Ebes független polgármestere szerint a közfoglalkoztatásra ezek a fejlesztések nem lesznek közvetlen hatással, hiszen nagy beruházásokról lévén szó, közbeszerzést kell kiírni. Ebes egyébként remekül szerepelt, 1,1 milliárd forint pályázati forrást kapott. – Az óvodánk bővítésére, felújítására nyertünk 300 millió forintot, a Hajdúszoboszló és Ebes közötti kerékpárútra (a településünk közigazgatási határáig pályáztunk ennek megépítésére) pedig 352 milliót kaptunk. Idén a területszerzés lesz a feladat és jövőre kezdődhet a kivitelezés. A harmadik tétel az ipari park infrastruktúrájának a fejlesztése. Kicsit előre gondolkodtunk, ezért amint a támogatási szerződést aláírtuk, kezdődhetnek a munkák. Helyi vállalkozók vélhetően alvállalkozóként tudnak majd bekapcsolódni a kivitelezésbe – mondta a polgármester.

Muraközi Istvánnak, Berettyóújfalu kormánypárti polgármesterének nem lehet oka panaszra, hiszen a város a TOP-os pályázatokon összesen 2,1 milliárd forintot nyert el. A siker titkáról a települési vezető a következőket mondta:

Mi már 2014-ben elkezdtük a felkészülést, sorra rendeztünk lakossági fórumokat, széles teret engedve az ötletelésnek és a párbeszédnek. Így alakultak ki a legfontosabb fejlesztési irányok, amelyeket a ciklusprogram elfogadásakor már papírra is vetettünk. A siker titka tehát a tudatos felkészülésben volt, meg nyilván a bihari kistérség közismerten hátrányos helyzete is nyomott a latba a döntésnél. És ne feledjük: még mindig nincs vége!”

Ők pályáztak, csak…

Gara Péter, Bakonszeg független polgármestere arról tájékoztatott, hogy a falujuk pályázott, csak nem önállóan, hanem konzorciumban Berettyóújfaluval és Zsákával a Bessenyei-ház felújítására. „Úgy tudom, hogy nyertünk és 30 millió forintból újulhat meg az ingatlan. A tervek megvannak, amint aláírjuk a támogatási szerződést, azonnal kezdődhet a munka. Fél év alatt kicserélik a nádtetőt, javítják a falazatot, a fonott kerítést is autentikus módon kell megcsinálni, lesz falfűtés, fedett filagória épül, és interaktív berendezési tárgyakat is kap az épület. Ez utóbbinál egyébként a Petőfi Irodalmi Múzeum a szakmai partnerünk” – árulta el Gara Péter.

– Pályáztunk, de nem kaptunk semmit – mondta lakonikus tömörséggel Eszenyi Antal, Bedő független polgármestere. Szavai szerint a 70-es években épült orvosi rendelőjük rendbetételére pályáztak, valamint szociális alapszolgáltatásra (falugondnok, házi segítségnyújtás), összesen mintegy 30 millió forint értékben.

Felhívtam a megyeházát, ahol egy hölgy azt mondta, hogy az első körbe biztos nem fértünk bele, de majd a másodikban. Kicsit furcsállom, hiszen aprópénzről van szó; legalábbis ahhoz képest, hogy mások százmilliókat, sőt milliárdokat kaptak” Eszenyi Antal

Van még remény

Major József, Bihardancsháza független polgármestere sem repes az örömtől, hiszen, bár az összes forrás még nincs felosztva, a pályázatuk az első körben nem nyert. – Azt ne tőlem kérdezzék, hogy miért nem nyertünk. De bízom benne, hogy (amint arról sajtónyilatkozatok napvilágot láttak) a végén mindenki pénzhez jut, aki egyébként szabályosan pályázott. Három pályázatunk van bent: a szociális alapellátás fejlesztésére 30 millió forint értékben, belvízelvezetésre 52 millió forintot, gazdaságélénkítésre pedig 37 millió forint kértünk – sorolta Major József.

Buk György, Darvas független polgármestere először nem is tudta, hogy melyik pályázati lehetőségről kérdezzük, de amikor mondtuk, hogy a TOP-ról, akkor kiderült, hogy ők ezt a lehetőséget most kihagyták.

Még nem került pont rá

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere abszurdnak tartja azt, hogy a közel 1,5 milliárd forintnyi pályázatuk közül a két legkisebb nyert. – 34 millió forintot kaptunk a komplex szociális felzárkóztató programra, 20 milliót pedig szociális intézményfejlesztésre, eszközbeszerzésre. Ugyanakkor a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére, az iparterület-fejlesztésre vagy a zöld város projektre (utóbbi kettő fél-fél milliárd forint értékű) beadott pályázatunk elbukott – neheztelt a városvezető.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint nem igaz, hogy Hajdúdorog csak 52 millió forintot nyert, hiszen például kerékpárútra Hajdúnánással közösen pályáztak és nyertek jelentős összeget. „Egyébként nem végleges a lista, még van 65 olyan pályázó, akiknél a döntés-előkészítő bizottság javaslatot tett, de az irányító hatóság még nem küldte vissza a megyei önkormányzatnak a javaslatait. A titoktartás miatt azt nem lehet tudni, hogy hajdúdorogi pályázatok vannak-e ezek között, de akkor kerül majd pont a történet végére, ha megkapják a támogatási szerződést vagy az elutasító határozatot. Lehet itt politikát sejteni a háttérben, de akkor más, ellenzéki vezetésű települések se kaptak volna jelentősebb pályázati forrásokat” – jegyezte meg Pajna Zoltán.


Bár a területi operatív program végleges forrásfelosztását többkörös egyeztetések előzték meg (pontosan azért, hogy elkerüljék a párhuzamosságokat és optimálisan terítsék szét az erőforrásokat), mégis olyan érzése támadhat a kívülállónak, hogy óhatatlanul „önök kérték”-es fílinget öltött ez az egész történet. A polgármesterektől már tavaly tavasszal begyűjtötték a projektötleteket, ám mire a döntés megszületett (írd és mondd 1 év kellett hozzá!), a polgik talán már nem is emlékeztek kristálytisztán arra, hogy anno mit kértek a húsvéti nyuszitól. Petneházi Attila írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában