Helyi közélet

2017.05.18. 14:43

Önálló karon képeznék a villamosmérnököket Debrecenben

Debrecen - A szellemi és anyagi feltételek megteremtésében az államtitkár segítségét remélik.

Debrecen - A szellemi és anyagi feltételek megteremtésében az államtitkár segítségét remélik.

Az agrár-, az orvosi, a társadalom- és természettudományi karokat összefogó klasszikus tudományegyetem mellé külön egyetemi egységgé fejlesztenék a műszaki kart – derült ki dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektorának csütörtöki, Palkovics László felsőoktatási államtitkárral közös sajtótájékoztatóján. Mint arról márciusban írtunk, Szilvássy Zoltán szerint a mérnökképzés léptékváltása a város és térsége munkaerőpiaci igényeinek változása miatt szükséges, a folyamat koordinálására külön kabinet alakult. Ennek jegyében előbb kiemeléssel a villamosmérnöki tanszéket intézetté alakítanák, majd pedig karrá formálnák.

A Debreceni Egyetem olyan intézmény, amely biztosítja az oktatási és kutatási hátteret a vállalatok hosszú távú működéséhez

– jelentette ki Palkovics László annak kapcsán, hogy előzőleg elmondta, külföldi vállalkozások képviselőivel egyeztetett iparáttelepítésről, kutatásfejlesztésről Debrecent és a régiót érintő tárgyalásokon.

Az államtitkár elmondta, az egyeztetéseken kiderült: a vállalatok azt várják, hogy az egyetem intenzív kapcsolatot építsen ki feléjük, illetve legyen lehetőségük megjelenni az intézményben. – Ez jelenthet számukra konzisztóriumi bekapcsolódást, kihelyezett tanszékek működtetését, vagy duális képzést, utóbbi esetében az egyetem a vállalattal együtt képzi a hallgatóit. Ennek révén olyan tudással rendelkezhetnek, amivel a diploma átvétele után elhelyezkedhetnek a cégnél – fogalmazott Palkovics László, aki azt is bejelentette: két pályázatban összesen 1,2 milliárd forintot fordíthat az egyetem a műszaki szakok népszerűsítésére.

Nem példanélküli

Szilvássy Zoltán rektor arról beszélt, hogy kétféle mérnökképzésben gondolkodnak. – Egyrészt a vállalati igényeket kiszolgálva, duális formában képeznénk a hallgatókat, de a klasszikus okleveles mérnökképzésről sem mondanánk le – ismertette a rektor, aki megjegyezte, nem egyedülálló, hogy egy tanszék kinőve kereteit idővel önállósodik. Így történt ez korábban a Gyógyszerésztudományi Kar esetében. Előbb a Természettudományi Kar Kémia Intézetén belül intézetté emelték, majd amikor az első ilyen évfolyam végzett, karrá alakították. Bács Zoltán kancellár elmondta, a villamosmérnöki tanszék reményeik szerint már a nyár folyamán intézetté alakul. Hozzátette, hogy az egyetem 27 ezer hallgatójából ma mintegy 5 ezren mérnökhallgatók.

Marad a törvény

Palkovics László államtitkár újságírói kérdésre az Európai Parlament (EP) indítványa kapcsán, amely felszólította a magyar kormányt, hogy állapodjon meg a CEU további magyarországi működéséről, azt felelte: a törvény alkotmányossági szempontból nem problémás, az EP-ben pedig politikai döntés született.

HBN


Az oktatásért felelős államtitkár szerint szerdán politikai döntés született az Európai Parlamentben, és nem kell miatta módosítani a felsőoktatási törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában