Helyi közélet

2017.05.06. 10:01

Nyolcan küzdenek meg a közgyűlési helyért Debrecenben

Debrecen - A pártok külön-külön méretik meg magukat az önkormányzati választáson.

Debrecen - A pártok külön-külön méretik meg magukat az önkormányzati választáson.

Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap a debreceni 6. számú választókerületben a korábbi képviselő, Danku Attila (Fidesz-KDNP) januári váratlan halála miatt. A nagy kiterjedésű kerületben (Nagycsere, Bayk András-kerti, homokkerti területek, Vágóhíd utca stb.) 2014 őszén Danku Attila 58 százalékos eredménnyel nyert, akkor a 7517 választótól 2028 érvényes szavazat érkezett (a Jobbik 18, a DK 10,5 százalékkal követte).

Most nyolc jelöltre szavazhatnak, érdekes, hogy a múltkori választáson egyikük sem indult a hatosban. Az amúgy is toronymagas esélyesnek tartott fideszes jelölttel szemben az ellenzéki pártok az összfogás jeleit sem mutatták. A jelöltek között nincs nő és csak ketten laknak a kerületben. A Hajdú-bihari Napló szombati számából és a Hajdú Online-on jobban is megismerhetik őket.

Az összeállítást Ratalics László készítette.

Bircze István (Civil Fórum Debrecen Egyesület)

Az agráripari szakközépiskolát végzett jelölt saját vállalkozásában, illetve a HAJDÚHÚS 2000 Kft.-nél dolgozik. Nős, két gyermekes, szeret horgászni. A 6. számú választókerületben lakik.

Fotó: Matey István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Bircze István: Én a körzetben élek, így a lakosság problémái az én gondjaim is. Tudomásom szerint a többi jelölttársam nem is ebben a körzetben lakik. Sokszor megkerestek az itt lakók és elmondták, hogy szükségük lenne már járdára, bicikliútra, egészségügyi alapintézményre és még sok fejlesztésre, mivel úgy érzik, hogy a város elhanyagolt körzetében élnek. Nem pártpolitikus akarok lenni, csak a körzet lakóit szeretném képviselni, ezért találtunk egymásra a Civil Fórum Debrecen Egyesülettel.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Bircze István: Úgy vállaltam el a jelöltséget, hogy előre megfogalmaztam az én „Itt lakom” programomat, amely alapvetően a körzet felzárkóztatását célozza, különösen az infrastrukturális fejlesztéseket. Kiemelném a tömegközlekedés javítását, a kerékpárutak fejlesztését, a járda- és úthálózat bővítését, óvoda és egészségügyi alapintézmény létesítését. Ugyanakkor vállalom azt, hogy a megbízatásom ideje alatt rendszeresen tájékoztatom az itt lakókat – bármikor elérhető vagyok. Csak az ő érdekükben fogok eljárni, semmilyen pártpolitikai elkötelezettség nem korlátoz.

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Bircze István: Szomorú látnom, hogy a gyermekeink úgy mennek iskolába és jönnek haza, hogy a nagy forgalmú Létai út közlekedése veszélyes rájuk nézve, nyáron a porban, télen a sárban járnak bokáig. Ezért szeretném elérni, hogy minél több járda épüljön, illetve ezek mellett biciklisávok is kialakíthatóak legyenek. Szintén kiemelt célomnak tekintem a Galamb–Szabó Kálmán-Vécsey utca kereszteződésében körforgalom megvalósítását, mivel az ott lakók kérték és támogatandó elképzelésnek tekintem.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Bircze István: Az elmúlt hetekben folyamatosan beszélgettem az emberekkel. Nekem a kampány miatt nem kell külön találkoznom a választókörzetiekkel, mivel magam is itt élek. Vagyis számomra mindennapos dolog a találkozás. Annyi újdonság volt most, hogy civil képviselőjelöltként is megismerhettek, így bízom abban, hogy a sok politikai párt jelöltje helyett függetlenként engem fognak támogatni. A beszélgetéseink során ugyanazt gondolják a körzetről, mint jómagam is, amelyet az „Itt lakom” programban fogalmaztam meg. Az itt lakók nem kérnek a várostól sokat, csak szeretnének ugyanolyan polgárai lenni Debrecennek, akik a helyi adottságoknak megfelelően hasonlóan részesülhetnek a közpénzekből, a megvalósuló fejlesztésekből.

Dobány László (Munkáspárt)

Az érettségivel rendelkező jelölt szolgálati járadékos. Elvált, egy gyermeke van. Hobbija a rejtvényfejtés. Nem a választókörzetben lakik, de az ahhoz nagyon közeli Hétvezér utcán.

Fotó: Derencsényi István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Dobány László: Nap, mint nap érzékelem lakóhelyem, az emberek, a közösség segítséget igényelő problémáit. Nem vagyok elkötelezett híve az önkormányzatok eddigi tevékenységének! Nem légkondicionált autóban járom a várost, nem a sokadik pénzforrásnak tekintem a képviselőséget, hanem valóban az itt élőkért dolgoznék, így biztos, hogy észreveszem azokat a hiányosságokat is, amikre esetleg a rutinból beszavazott képviselők megszavazásuk után, nagy ívben tesznek. Nincsenek érdekeltségeim és nem vagyok lekötelezettje senkinek! Nincsenek vállalkozásaim, nem a pénz hajhászása határoz meg, egy vagyok az itt élők közül. Megválasztásom esetén valóban a körzet problémáira keresnék megoldást, nem a saját érdekemet tartanám szem előtt.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Dobány László: A körzet fejlesztése, kertségek infrastrukturális ellátottságának növelése, amelybe beletartozik többek között a csapadékvíz- elvezetés, a földút-stabilizáció, a kerékpárút-építés, a nagyfelületű aszfaltozás, valamint a lakossági kezdeményezésre önkormányzati forrásból megvalósuló kertségi útépítés, a közvilágítás kibővítése, a közösségi közlekedés ésszerűbbé szervezése, a lakóhelyünk lakájosabbá tétele. Mivel a Munkáspárt jelöltjeként indulok a választáson a párt programját is tiszteletben tartva képviselném az emberek érdekeit mindennemű pártállásuk, hova tartozásuk figyelembevétele nélkül.

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Dobány László: Az egyik legfontosabb feladat a közvetlen kapcsolat fenntartása az itt lakókkal. Nem konkrét ügyekben kell gondolkodni, hanem emberekben. Nem az irodában, vagy a közgyűlésben kell ücsörögni, hanem ki kell menni az emberek közzé. Nem az én egyéni „ötleteim” mellett fogok lobbizgatni, hanem a körzetben lakó emberek érdekeiért. Gond akad ezer. Megválasztásom esetén azért fogok lobbizni, hogy ne csak a belváros épüljön, szépüljön, hanem ez az eddig méltánytalanul elhanyagolt körzet is.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Dobány László: Legalább 500-600 emberrel találkoztam. Az ajánlások összegyűjtésekor még kétszáz emberrel sem kellett találkoznom, hogy le tudjak adni több mint száz ajánlást. Egyébként az ajánlási számokkal való versengést gyerekes dolognak tartom. Igény van elég: a közbiztonság növelésétől, az utak állapotának javításán át a kényelmesebb közlekedésig. Legfőbb igény, hogy nem kellenek a hamis ígéretek, programok! Munka lenne bőven, ami azért is furcsa, mert eddig kormánypárti képviselője volt a térségnek, mégsem történt semmi, ami kilendítette volna ezeket a gyönyörű utcákat, tereket és az itt élő embereket az elszigeteltségből…

Keresztesy Gergő (Jobbik)

Az automatizálási technikus végzettségű jelölt Debrecen egyik legnagyobb vállalatánál lát el üzemfelügyeletet. Nős, egy gyermek édesapja. Kikapcsolódásként túrázik, sporteseményekre jár. Nem a választókörzet lakosa.

Fotó: Matey István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Keresztesy Gergő: Azt ígértem a kampány elején, hogy én nem az a jelölt leszek, akit csak plakátokról és szórólapokról ismerhetnek a helyben lakók. Az ígéretemet betartottam. Az elmúlt hónapokban egyedül húsvét hétfő volt kivétel, a többi napon mindig megtalálható voltam a körzetben. Utcafórumokat tartottam, aláírásokat gyűjtöttem, személyesen mértem fel a helyben lakók problémáit, hogy a lehető leghitelesebben képviselhessem az érdekeiket a közgyűlésben. Rengeteg embert, családot ismertem meg, sajnos nagyon sok megrendítő emberi sorsot is. Szeretném visszaadni a szavazók hitét, hogy van még politikus, aki szeretne segíteni, szeretné érdemben képviselni őket, minden megalkuvás nélkül.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Keresztesy Gergő: Programomat a körzet bejárása során a helyben lakókkal együtt, az ő igényeik és problémáik alapján állítottam össze. Ezáltal nagy hangsúlyt kap benne például az utak, járdák felújítása, aszfaltozása. A tömegközlekedést a helyiek igényeihez kell alakítani. A Petőfi általános iskola tanulóinak reggeli és délutáni, zebrán való átkelését segítsék polgárőrök. A Szabó Kálmán utcába a tiltó táblák ellenére behajtó kamionokat szűrjék ki, a gyorshajtókat büntessék meg. A rendőrség legyen jelen sokkal gyakrabban a problémás területeken, például a Vámospércsi úton, mert ott is rendszeres a gyorshajtás. Az igencsak forgalmas Létai úton egyetlen gyalogátkelőhely sincs kialakítva, ezt mielőbb pótolni kell.

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Keresztesy Gergő: A kertségek beépíthetőségének növeléséért fogok a leginkább küzdeni, ha megkapom a bizalmat a szavazóktól. Nem igaz, amit a programunkról állítanak, természetesen a Jobbik sem egyik napról a másikra akar leaszfaltozni minden utcát, a belterületbe vonásról pedig nem is beszéltünk. Viszont a debreceniek 10 százaléka kertségekben él, építménnyel is rendelkezik, nekik azonnali segítséget jelentene a beépíthetőség növelése, ahogy ez a közelmúltban Szegeden is történt.

Megválasztásom esetén folyamatosan és kíméletlenül számon fogom kérni a városvezetés minden egyes ígéretét, amit a kampányban a körzet lakóinak tettek. Erre kizárólag a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik képviselője alkalmas.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Keresztesy Gergő: Napi rendszerességű körzetbejárásomnak köszönhetően több ezer ember ismerhetett meg személyesen. A legtöbbször megfogalmazódó igény a kertségek beépíthetőségének növelése, a közlekedési dugók megszüntetése, a közutak, járdák állapotának rendbe tétele volt. Nagycserének tiszta ivóvíz kell, mert az ott élők sem másodrendű állampolgárok, és az orvosi rendelőjüket fel kell újítani, mert minősíthetetlen állapotban van. De a legfontosabb igényük az volt, hogy ne csak választások idején találkozhassanak a képviselőjükkel. Ha nekem szavaznak bizalmat vasárnap, akkor a jövőben is sokat fognak velem találkozni a körzetben élő emberek, és együtt fogjuk megoldani a problémáikat.

Orosz Tamás (Együtt)

Az egyetemi végzettségű jelölt 2012 óta nyugdíjas, utolsó munkahelye a Debreceni Művelődési Központ volt. Nős, két gyermekes. Hobbija a kertészkedés, a kiállítások látogatása, az olvasás. A választókerületben lakik.

Fotó: Matey István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Orosz Tamás: A rendszerváltás óta részt veszek a városi közéletben. Egy ideig a Debrecen TV környezetvédelmi magazinjának külső szerkesztője, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának civil résztvevője is voltam. Ennek során szakmailag megalapozott ismeretekre és komoly élettapasztalatra tettem szert a helyi problémák megfogalmazásában, a megoldási módok kidolgozásában, az érintettek közötti konszenzus megteremtésében, mindezek ügyvitelében és kommunikációjában. Az önkormányzatiság melletti elkötelezettségem, az embertársak iránt érzett felelősségem és alázatom, problémaérzékenységem, innovációkra is képes nyitottságom, ügybuzgalmam és a kiállás mindezekért tesz alkalmassá. Cselekvő ellenzéki vagyok, az emberekért fogok dolgozni!

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Orosz Tamás: Fő célként az önkormányzati alapfeladatok ellátását tartom fontosnak. Ilyen a zártkertekben is a vezetékes víz, a közvilágítás és a kommunális hulladékszállítás kiépítése, folyamatos fejlesztése - beleértve a csapadékvíz elvezetését is. Meg kell oldanunk, hogy mindenki normális körülmények között közlekedhessen: a járdák és utak felújítását, bringautak építését, járatsűrítéseket. A zöldfelület gazdálkodásban is sok a tennivaló: fasorok gallyazása, parkosítás, játszótér építés, élőhelyrehabilitáció és védelem. Fontos még az európai színvonalú egészségügyi alapellátás biztosítása, fejlesztése. Az idősek részére pedig szociális terek, szabadidő klubok, könyvtári olvasó pontok kialakítása, működtetése.

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Orosz Tamás: Nonszensz, hogy az aszfaltozott utcák, utak sok helyen jobb állapotban vannak, mint a járdák! Egy városi szintű járdajavítási programra van szükség a gyalogos forgalom biztonságosabbá tétele érdekében. Sok helyen egyenesen hiányoznak a járdák, ezért sokan kimennek az útra az autók közé, ami pedig balesetveszélyes.

A Bayk András-kert körzete vizekben, mocsárrétekben, természetközeli, bokorfüzes nedves élőhelyekben gazdag és értékes területe a városnak. Az ott élőkkel együttműködve törekedni kell a vízháztartás stabilizálására, az élőhelyi zöldfelületi rehabilitációra, turistautak, tanösvény kialakítására. Megvalósításukkal a terület rekreációs vonzása nő. Máshol parkok, játszóterek újjáépítése, fasor rekonstrukció szükséges.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Orosz Tamás: Személyesen több mint ezer emberrel beszéltem, aktivistáinkon keresztül pedig mindenkit elérünk. A polgárok többsége egyértelműen nyitott volt a beszélgetésre. Őszintén beszéltek gondjaikról és örömeikről. Számomra úgy tűnt, hogy a helyi ügyekben a slágertéma a közlekedés volt. A zártkertben és a Létai úton élők az utak építését és javítását szorgalmazták. Ugyan ők nagyon hiányolták a bicikliutakat is. Ennek építésére a Nagycserén élők is nagyon várnak. A kertségekbe gyakrabban várják a buszok járatsűrítését is. Sokan panaszkodtak a hatalmas autóforgalom miatt kialakult közlekedési dugókra, zajra, levegőszennyezettségre. Mindezek orvoslását kérik és remélik a debreceni önkormányzattól.

Pásztor Patrik (MSZP)

A Debreceni Egyetem harmadéves hallgatója. Nőtlen. Hobbija az egészséges életmódhoz kapcsolódó sport, mozgás, túrázás. Nem a választókerületben lakik.

Fotó: Derencsényi István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Pásztor Patrik: Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok is érdeklődjenek a politika iránt a jövőjük érdekében, hiszen ez befolyásolja a mindennapjaink történéseit és jövőnk alakulását. Pedagógus édesanyám szerint oktatni, segíteni az emberek ismerete, véleménye nélkül nem lehet. Ezért is tartom fontosnak, hogy csak közösen a lakossággal együtt lehet hitelesen képviselni a választókerület gondjait, problémáit. A legkisebb lakossági észrevétel is fontosabb a városvezetés látványközpontú gondolkodásánál. A napi gondok megoldása érdekében őszinte párbeszédre, nyitott emberi kapcsolatokra van szükség. A választók véleménye alapján a baloldal képviselőjeként erre alkalmas és rátermett vagyok.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Pásztor Patrik: Meggyőződésem, hogy Nagycsere ivóvíz és közlekedési problémái ugyanolyan fontosak, mint a Homokkertben élőké. A Bayk András-kertben élők mindennapi megélhetési gondjait nem lehet nem észrevenni. Gondoskodó város nem tehet különbséget a település területei között. Mindenki fontos, egyenlő. Nem a kampányban kell elkezdeni az utakat építeni, buszjáratot sűríteni, játszóteret alapozni! Folyamatos képviseletre van szükség. Szégyen, hogy Debrecenben van olyan terület, ahol vezetékes ivóvíz nélkül élnek emberek. Szégyen az utak, járdák állapota, a közvilágítás hiánya. A Fidesz csak azt valósítja meg, amiből anyagi és politikai haszna van. Ennek kell véget vetni! Ezért kell igazságot tenni!

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Pásztor Patrik: Az egyik legfontosabb ügy a vezetékes ivóvíz kiépítése Nagycserén. Azonnal el kell kezdeni a munkálatokat. A városvezetés ígéreteivel tele a padlás. Ez az egyik legrégebbi történet. Most is csak azt halljuk, hogy már tervezik, majd holnap, valamikor meglesz. Lehet, hogy ez nem üzlet a Fidesznek, de az emberek életét nagyon megkeseríti. A másik fontos megoldandó probléma a Bayk András-kertiek közlekedése. Egyre többen élnek ezen a területen. Mindenért el kell utazniuk a városba, ezért lenne fontos és sürgető, hogy a Vámospércsi úton a buszjáratot hosszabbítsák meg két új megálló kiépítésével. A megvalósítás nem pénz, hanem emberség kérdése!

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Pásztor Patrik: A mai napig járjuk segítőimmel a körzetet. Közel ezer fővel találkoztunk, beszélgettünk. Politikai hovatartozás nélkül szinte mindenki ugyanazokat a problémákat vetette fel: a járhatatlan utak, járdák, közvilágítás hiánya. Közbiztonság kérdése minden városrészben szóba került. A közlekedés tekintetében a város távolabbi területeinek elérhetőségét fogalmazták meg. Elsősorban egészségügyi, oktatási intézmények, nagyobb bevásárló központok megközelítését. És a legfontosabb, hogy nem akarnak másodlagos állampolgárként élni Debrecenben. Kapcsolattartást, párbeszédet szeretnének, nem csak a kampány idején. Olyan képviselőt akarnak, aki nem a hatalomnak, hanem a választóknak kíván megfelelni

Tóth Tamás (Lehet Más a Politika)

Az egyetemi végzettségű jelölt jelenleg a Debreceni Egyetem történész doktori hallgatója. Párkapcsolatban él. Nagyon szereti az irodalmat, a labdarúgást, a lovaglást. Nem a választókörzetben lakik, igaz, korábban dolgozott ott.

Fotó: Matey István

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Tóth Tamás: A választókerületben élőket az elmúlt évtizedekben elhanyagolta a városvezetés. Mindennapi problémáikkal nem foglalkoztak, a fejlesztések is más városrészekre korlátozódtak. Be nem tartott kampányígéretek helyett valódi képviseletet nyújtanék. Ez magába foglalja a felkészültséget, a jelöltek közül egyetlenként már a kampány kezdetén közzé tette választási programomat, amelyből kiderül: világos koncepcióval rendelkezem a körzet megújítását illetően. A valódi képviselet azt is jelenti, hogy a választókkal folyamatosan tartom a kapcsolatot, hiszen a közös ügyeket csak közösen, nem pedig a helyiek feje fölött lehet intézni. A fideszes többségű önkormányzattal szemben csak közös erővel léphetünk föl a választókerület jobbá tételéért.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Tóth Tamás: A legfőbb problémák a belváros-központúságából adódnak. A szolgáltatások csak nehezen vagy egyáltalán nem elérhetőek az itteniek számára. Ez könnyedén orvosolható lenne a tömegközlekedés fejlesztésével. Új buszmegállók kialakítására, a menetrendek lakossági igények szerinti módosítására, új buszjáratok indítására lenne szükség. Biztosítani kell továbbá a betegszállítási rendszer kidolgozását az orvosi rendelőktől távol eső területeken és a gyógyszerek házhozszállítását az idősek és gondoskodásra szorulók számára. Új termelői piac létrehozását is szükségesnek tartom, amely biztosítaná az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést és új munkahelyeket is teremtene. Rengeteg a tennivaló, de együtt jobbá tehetjük a körzetet!

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Tóth Tamás: Az egyik a közvetlen Nagycsere–Bayk András-kert–Kenézy Kórház autóbuszjárat elindítása. A körzet több területéről is rendkívül nehéz a kórház megközelítése tömegközlekedéssel. Az itt élőknek így problémát okoz a szakrendeléseken való részvétel és a kórházi látogatás. Az egészségügyhöz való hozzáférés alapvető jog, ezért biztosítani kell a választókerületben élők számára is.

A másik a nagycserei ivóvízgondok megoldása. Ez a 10 pontos programomban nem szerepel, hiszen az a körzet általános problémáira reflektál. Vannak azonban a körzeten belül is helyi problémák, mint ez. Döbbenetes, hogy a nagycsereieket már évtizedek óta hitegetik az ivóvízhálózattal, és hogy ez a mai napig nem történt meg. Sürgősen orvosolni kell.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Tóth Tamás: Nagyságrendileg 800-1000 választóval találkoztam. A körzet különböző területein más jellegűek a problémák. A Homokkertben sok olyan visszajelzést kaptam, hogy nehezen közelíthető meg a klinika, továbbá hogy az évtizedek folyamán megszűnt munkahelyek helyett nem jöttek létre újabbak. A Pércsikertben játszóteret szeretnének és sok helyen hiányzik az aszfaltozás. Nagycserén az ivóvízproblémákat kellene megoldani. A Bayk András-kertben elsősorban a beépíthetőséget szeretnék emelni. Sok helyen panaszolták az idősek, hogy nincsenek közösségi programok, ahol beszélgetni tudnának, lehetőségük lenne közös kikapcsolódásra. Sok-sok probléma van ebben az elhanyagolt választókörzetben, mindet orvosolni kell a következő években.

Türk László (Fidesz-KDNP)

Az egyetemi végzettségű jelölt az Epreskerti Általános Iskola igazgatóhelyetteseként dolgozik. Nős. Szabadidejében szívesen olvas, túrázik, kertészkedik. Arra a kérdésre, hogy a választókörzetben lakik-e, úgy válaszolt, hogy „Debrecenben él”.

Fotó: Magánarchívum

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Türk László: Ez egy nagy körzet, sokféle ember lakja, más-más igényekkel. Ide olyan emberre van szükség, aki ismeri és beszéli a nyelvüket. Aki nem csak érti és átlátja a helyzetüket, de képes arra is, hogy megoldást találjon a problémáikra. Én ilyen ember vagyok, egy problémás eset feldolgozásakor nem nyugszom addig, amíg megoldást nem találok. Én a hétköznapokban intézményvezető-helyettes vagyok egy iskolában, ahol nemcsak a gyermekekkel, hanem a kollégáimmal és a szülőkkel is meg kell találnom a közös hangot. S ha mondhatom, talán az sem mellékes, hogy a Fidesz képviseletében egy olyan politikai párt színeiben indultam, amelyik 1998 óta sikerrel vezeti a várost. Örvendetes, hogy a város vezetése partner az elképzeléseim megvalósításában.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Türk László: Nagyon fontos, hogy munkahelyeket teremtsünk és ezzel megélhetést biztosítsunk az embereknek, javítsuk a közlekedést. De a saját életemből tudom, hogy arra is szükségünk van: tegyük szebbé, élhetőbbé a lakókörnyezetüket. Ezért dolgozott Danku Attila is, akit nagyon sokan szerettek és becsültek, mert jó szakember és jó ember volt, sokat tett az itt élőkért. Szeretném az általa megkezdett utat folytatni: tovább javítani a közvilágítást, fejleszteni az út- és a kerékpárút-hálózatot. Javítani fogjuk a körzet egészségügyi alapellátását és újabb gyűjtőutat aszfaltozunk le, hogy ezzel is komfortosabbá tegyük a lakosság életét. Emellett közösségi teret, játszóteret is építünk.

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Türk László: Remélem nem baj, ha inkább három ügyet említek! A nagycserei ivóvízellátást nagyon fontosnak tartom, hiszen mindenkinek joga van az egészséges ivóvízhez! A Bayk András-kertben élők számára elengedhetetlen a Felsőpércsi gyűjtőút aszfaltozása, mert ez teszi lehetővé a további kis utcák fejlesztését. A harmadik ügynek pedig a Bihari és Pandúr utcák sarkán található játszótér kialakítását gondolom, amihez a fákat már el is ültettük.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Türk László: Hónapok óta szinte nem volt nap, hogy ne jártam volna a körzetet. Rengeteg emberrel beszéltem. Jelezték, hogy szükség lenne közvilágítás-fejlesztésre, földutak burkolására, karbantartására. Az orvosi rendelőt is emlegették, Nagycserén pedig az ivóvizet. (Ezek meg is oldódnak!) A zártkerti részeken előkerült a telkek beépíthetőségének növelése, itt én a polgármesterrel értek egyet: nem ígérgethetünk felelőtlenül! Ezért a választást követően a probléma megoldása érdekében egyeztetést fogunk kezdeményezni a lakókkal. Néha olyan egyszerű dolgokat is felemlegettek, hogy milyen jó lenne, mint Nagycserén, az a szemetes konténer, aminek a kihelyezéséről azóta már sikerült intézkednem.

Vaszkó Imre (Demokratikus Koalíció)

Az egyetemi végzettségű jelölt az OVB Kft. területi igazgatója. Nős. Szeret kerékpározni, olvasni, kedveli a műszaki újdonságokat, a világgazdaságról való tájékozódást. Nem a választókörzetben lakik, de hosszabb ideje ott dolgozik.

Fotó: Magánarchívum

Miért tartja magát alkalmas személynek a választókörzet képviseletére?

Vaszkó Imre: A politikai életben évek óta aktívan részt veszek, a DK-ban városi alelnökként, illetve a párt országos tanácsának tagjaként. Munkámból adódóan nap, mint nap emberekkel találkozom, és közülük nagyon sokan ebben a körzetben laknak. Látom az itt élő családok mindennapjait, ismerem problémáikat, igényeiket. Úgy érzem, hogy hitelesen tudom képviselni az érdekeiket.

Fogalmazza meg a programja sarokpontjait!

Vaszkó Imre: Idősek napközi otthonának építése, óvoda építése a körzetben. A körzet közlekedése elkeserítő, teljes forgalomátszervezésre, elérhetőbb tömegközlekedésre van szükség. Ebben a körzetben van a legtöbb földút, haladéktalanul meg kell kezdeni az utcák aszfaltozását, a járdák javítását, építését. Halápon, és a körzethez tartozó Nagycserén élők súlyos egészségkárosodást okozó vizet ihatnak, használhatnak. A város vezetése csupán hitegeti az ott élőket, de valós megoldást nem nyújt az ivóvízhálózat kiépítésére. Ezt haladéktalanul meg kell oldani. Vissza kell adni az itt élőknek a debreceni polgári létet. Legalább annyi előjog, lehetőség és szolgáltatás jár nekik is, mint a polgármester családjának és belvárosi szomszédjainak!

Nevezzen meg két konkrét ügyet, amelyekért a legerősebben lobbizna! Miért ezeket választotta?

Vaszkó Imre: Idősek napközi otthonának építése, ahol minden arra rászoruló idős orvosi felügyelet mellett, fűtött szobákban, társaságban töltheti napjait. Nagyon sok egyedül élő, idős emberrel találkoztam a körzetben. Őket segíteni és támogatni kell. Erre megoldás lenne egy nappali foglalkoztató, ami az időskori depresszió elkerülésére is megoldás lehet.

Legalább egy óvoda felépítése. A körzetben lakó fiatal házasok, kisgyermekes szülők alapvető igénye, hogy elérhető közelségben legyen óvoda.

Mennyi választópolgárral találkozott a kampány során, mi volt a legtöbbször megfogalmazódó igény?

Vaszkó Imre: Kollégáimmal folyamatosan járom a körzetet. Nem túlzó, ha azt mondom, a mindennapos kitelepüléseinken és a folyamatos személyes felkeresések során több ezer itt élő lakossal találkoztam, beszélgettem velük. A programom sarokpontjait az ő igényeik alapján építettem fel. A legtöbbször a kritikán aluli infrastruktúra került szóba, valamint az a gondolat és érzés, hogy ők a város „mostohagyermekei”. Ezt az üzenetet fogalmaztam így meg: Vissza kell adni a polgári létet a kertségben élőknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában