Helyi közélet

2017.05.12. 07:43

Nógrádi György: „Az európai elit elbukik”

Debrecen - A szakértő önálló muzulmán államot vizionál Európában tíz év múlva.

Debrecen - A szakértő önálló muzulmán államot vizionál Európában tíz év múlva.

Egyebek mellett a migrációról és a külpolitikai helyzetről tartott lakossági fórummal egybekötött előadást Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerda este a belvárosi közösségi házban a Fidesz meghívására. A több száz fős érdeklődő közönség a migrációról, annak világgazdasági és politikai hatásairól hallhatta az elemző véleményét, aki külön kitért az USA-ra és Törökországra.

Amerika megkerülhetetlen

Nógrádi György elmondta, a migránsok négy legfőbb célpontja az USA, Európa, Ausztrália és a dúsgazdag perzsa államok. – Amióta létezik az emberi történelem azóta vannak migránsok. Hosszú évek átlagában évente négyszer annyi migráns indul el a nagyvilágba, mint a megelőző esztendőben egészen a csúcsot jelentő 2015-ig. Akkor annyi menekült érkezett, amit Európa már nem tudott kezelni. Az Egyesült Államokról tudni kell, hogy néhány éve az újszülöttek többsége színesbőrű, azaz pár nemzedék múlva kisebbségben lesznek a fehérek. Obama tehát nem a kivétel, hanem az első nem fehér bőrű amerikai elnök. Hogy ennek milyen következményei lesznek a jövőben az nagyon érdekes kérdés lesz 15-20 év múlva.

Nógrádi továbbra is fenntartja az amerikai kampány alatt hangoztatott véleményét, miszerint egyik jelölt sem alkalmas elnöknek. Ráadásul Obama az utolsó hónapjaiban egy sor olyan döntést hozott, amivel nehéz helyzetbe sodorta Donald Trumpot, és amit nem könnyű objektívan értékelni.

– Barack Obama úgy döntött, hogy az USA területéről átviszi a Csendes-óceán térségébe az amerikai légierő és haditengerészet mintegy 70 százalékát ezzel egyértelműsítve, hogy a fő ellenség Kína. Kiutasított 35 orosz diplomatát kémkedés vádjával az országból. Napjainkban, bár csökkenő mértékben, de Amerika a világ vezető hatalma, nélküle koalíciót létrehozni nem lehet. Ami a tengerentúlon történik, az pár éven belül be fog gyűrűzni Európába. Ki merem jelenteni, hogy az európai elit el fog bukni, méghozzá azért, mert nem érti az amerikai történéseket – jósolta Nógrádi.

A Balkán új országa?

Az előadó szerint kétféle politizálás létezik: az egyik a céljai alapján, a másik morál alapján politizál. Az előbbire remek példa Törökország, amelyet Európa elítél, de két világhatalom teljesen másként reagál az ott történtekre. – Erdogan megnyerte a választásokat, kirúgott százezer embert, tömegek vannak börtönben, megszűnt a sajtószabadság, vissza akarják állítani a halálbüntetést. Mit mond Amerika és Oroszország? Gratulálok Erdogan! Törökország térségi politikát folytat, saját stratégiai céljai vannak. Azon kevés államok egyike, amelynek minden szomszédjával területi vitája van. A világ legfontosabb tengerszorosait ellenőrzi, emiatt is megkerülhetetlen tényező. A török nacionalizmusra az egykori Szovjetunió és Jugoszlávia széthullása hatott. Tíz évet kérek, és Európa szívében – Albánia, Koszovó, Bosznia és Macedónia muzulmánok lakta részén – létre fog jönni egy muzulmán középhatalom melyet a török és a szaúdiak fogak támogatni – állította a szakértő.

HBN-MSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában