Helyi közélet

2017.05.25. 10:39

Megtakarítás: ismét divat a párnaciha?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több a parlagon heverő pénz – állapította meg egy most publikált felmérés.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több a parlagon heverő pénz – állapította meg egy most publikált felmérés.

Az elmúlt pár évben rendkívül alacsony szintekre kerültek a betéti kamatok, ami miatt megindult a mozgolódás a megtakarítások piacán. Például hallatlan mennyiségű pénz áramlott a lakossági állampapírokba – állapította meg a bankmonitor.hu elemzése.

Biztosra mennek

Igen ám, de ezzel együtt azok tábora is bővült, akik a bankszámlán hagyják a szabad pénzösszegeket, vagy úgy döntenek, hogy inkább készpénzben tartják a megtakarításukat. Azonban sokan nem számolnak a feláldozott hozammal, és az egyre inkább gyorsuló infláció hatásaival, ami miatt mégis megéri befektetni a pénzt. Még soha nem álltak ilyen alacsony szinten a kamatok, amihez a megtakarítási lehetőségek tekintetében a háztartások is nehezen szoknak hozzá. Évekkel ezelőtt még a bankbetétek is átlagosan 5-6 százalékos kamatozással voltak elérhetők, míg egy betét ma már átlagosan csak 0,2-0,3 százalékos kamatot fizet. Éppen ezért az utóbbi évek egyik meghatározó folyamata a bankbetétek leépülése volt, aminek nyertesei a befektetési alapok és a lakossági állampapírok voltak. Rengeteg háztartás csoportosította át a megtakarításait ezekbe.

Nem fekteti be

Ugyanakkor a tapasztalatok alapján az emberek egy része a szabadon rendelkezésre álló pénzösszegeket nem fekteti be semmilyen módon, hanem csak a bankszámlán hagyja felhasználatlanul. Emellett még a párnaciha is mindig népszerű megoldásnak számít, amit az is mutat, hogy a készpénz igen nagy arányban képviselteti magát a lakossági vagyonon belül. Ehhez vélhetően köze van az alacsony kamatoknak is, mert sokan úgy érezhetik, hogy nem éri meg a jelenlegi lehetőségek mellett a befektetéssel vesződni (sokaknál még mindig 10 százalék-tól kezdődik az igazi kamat). Ugyanakkor a készpénztartás magas aránya hazai sajátosság is és minden veszélye ellenére sokan meg vannak arról győződve, hogy a párnacihába van a legnagyobb biztonságban a megtakarítás. Egy magyar felnőtt március végén átlagosan 720 ezer forintot tartott a bankszámláján, illetve 537 ezer forintot készpénzben.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában