Helyi közélet

2017.05.03. 18:58

Időjárás-jelentés - 2017. április 3.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa hőmérsékleti- és csapadékviszonyait alapvetően három nagy légköri képződmény határozza meg. Az egyik a kontinens nyugati felén két egymás körül "táncoló" hideg légörvény párosa, amelyek felhős, és - különösen Németországban, valamint az Alpok térségében - csapadékos időt okoznak. Ott és ezen területektől nyugatra 20 fok alatt marad a legmagasabb hőmérséklet. Ez alól csak az Ibériai-félsziget kivétel, ahol nyárias, 25 fok feletti értékeket mérnek. Skandinávia felett anticiklon található. Déli tájain a sok napsütés miatt viszonylag enyhe az idő. Keleti peremén viszont hideg levegő áramlik a balti államokon át Kelet-Európa felé, továbbra is előfordulnak éjszakai fagyok, és ez jellemző lesz a következő napokban is. A Balkánon és a Fekete-tenger térségében ezzel ellentétes, délies áramlás a meghatározó, ennek megfelelően sokfelé 25, néhol 30 fok közelébe melegszik fel a levegő, és csak a hegyekben fordul elő zápor. Hazánk időjárását csütörtökig egyre inkább az említett hidegörvények határozzák meg, változékony időben lesz részünk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Estig az ország nagy részén a sok felhő mellett csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Eleinte többfelé, majd egyre inkább a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék és jégeső kíséretében. Éjszaka nyugat felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik, hajnalra a Dunántúl nagy részén gyengén felhős idő várható, ezzel együtt nagy területen számítani kell köd kialakulására. Keleten sok marad a felhő, és - főként a Tiszántúlon - továbbra is kialakulhat zápor, egy-egy zivatar. Csütörtökön a legtöbb helyen néhány órára már kisüt a nap, a változó felhőzetből csak néhol alakulhat ki futó zápor, az Alpokalján esetleg zivatar. Az Alföld keleti, északkeleti részén is szakadozott lesz a felhőzet, de csak kevés napsütés valószínű, és kedvezőek maradnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Szerdán többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csütörtökön a déli, délnyugati szél élénkülhet meg időnként. Átmeneti szélerősödés legfeljebb intenzív csapadékgócok környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet tág határok, 5 és 14 fok között valószínű. Északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legenyhébb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 19 és 24 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában