Helyi közélet

2017.05.23. 07:22

Ha csak „áztat”, fizet?

Debrecen - A rokkant panaszos szerint 1500 forintot kértek tőle a parkolásért, a fürdő ezt tagadja.

Debrecen - A rokkant panaszos szerint 1500 forintot kértek tőle a parkolásért, a fürdő ezt tagadja.

Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt ellátogatott a Debreceni Gyógyfürdőbe. Autóval ment, melynek szélvédője mögé odatette rokkantkártyáját. Két sorompón áthajtás után – a szabályoknak megfelelően – a bejárattól néhány méterre található három rokkantparkoló egyikében állt meg. Csaknem másfél órát töltött bent, majd visszaült a járműbe és elindult kifelé. Azonban, Lányi János szerint a villamossínnél lévő sorompónál megállította a parkolóőr és azt kérdezte, hogy milyen szolgáltatást vett igénybe bent. Azt vallotta, hogy beteg testrészeit áztatta a medencékben, mire – a nyugdíjas emlékei szerint – az volt a válasz, hogy mivel nem gyógykezelésen vett részt, fizessen 1500 forintot a parkolásért. A panaszos erre nem volt hajlandó, így vita alakult ki. Közben egy éppen befelé haladó autó miatt felnyílt a sorompó, melyet a rokkant férfi kihasznált és autójával elhagyta a helyszínt.

Fotó: Molnár Péter

Az eljárás miatt a panaszos annyira megsértődött, hogy nagyjából egy évig nem ment a Debreceni Gyógyfürdő közelébe, a hajdúböszörményi hasonló létesítménybe járt.

Megváltozott a rendszer?

Néhány napja Lányi János ismét a debreceni fürdő felé vette az irányt, kíváncsi volt, történt-e azóta valami változás. Ugyanúgy a főbejárattal szemben lévő rokkantparkolót vette igénybe, mint korábban. Kifelé jövet most nem állította meg a parkolóőr, nem kértek tőle pénzt. A panaszos nem érti, hogy a fürdő vezetése korábban miért alkalmazta ezt a szerinte igazságtalan megkülönböztetést és most miért nem. Úgy véli, hogy a KRESZ szerint a rokkantkártya minden rokkantparkolóban ingyenes parkolásra jogosít fel, annak érvényességét ilyen módon nem lehetett volna korlátozni.

Komoly akadályok

Mi is ellátogattunk a helyszínre. Először az tűnt fel, hogy a gyógyfürdő Pallagi út felőli autós bejáratát méter magas zöld vasoszlopokkal lezárták az autósok elől, így a fürdő oldalába eső nagyobb parkoló felé terelnek. Ott sorompó, mellette fabódéban őr és egy oszlopra szerelt, apró betűkkel sűrűn teleírt tájékoztató tábla fogadja a járművezetőket. Olyan sok a szöveg, hogy a tanulmányozása legalább 10 percet vesz igénybe. (De addig hová álljon az az autós aki először jár ott?)

Fotó: Molnár Péter

Az a rokkant, aki ezen az akadályon átküzdi magát és bejut a parkolóba, csak egy újabb – őr nélküli – sorompón keresztül érheti el a célját, a fürdő bejáratnál lévő három rokkantparkolót. (Ehhez meg kell kerülni a Régi Vigadó teraszát.)

Írva vagyon

A tábla böngészése során egyebek mellett azt lehet megtudni, hogy a szóban forgó nagy parkoló használatáért a hét minden napján, éjjel-nappal óránként 280 forintot kell fizetni. A várakozóhelyen hagyott járművek őrzésével nem foglalkoznak. A parkolás során a járművekben keletkezett károkért és a bennük elhelyezett tárgya­kért az üzemeltető gyógyfürdő felelősséget nem vállal. A parkolóban a KRESZ szabályai érvényesek.

Amennyiben valaki nem szállóvendégként érkezik oda, a parkolás megkezdéséhez jegyet kell váltania a beléptető terminálon található gomb megnyomásával, mi­után a rendszer regisztrálta a rendszámot.

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra nagyobb méretben!

A parkolási díj megállapítása a parkolóból történő kihajtáskor történik, a vendég által megőrzött parkolójegy alapján. A pénzt a parkolóőrnek kell átadni. A főbejárat előtti parkoláshoz egy speciális kártyára is szükség van, amelyet a belépéskor a parkolóőrtől kell kérni.

Minden ingyenes

A tábla alsó felén vastagított betűkkel szedve olvashatók a mozgáskorlátozottakra vonatkozó szabályok. Eszerint, amennyiben az illető érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezik, a parkolás a fürdő összes egységének igénybe vétele esetén ingyenes(!) Viszont a parkolóból történő kilépéskor a parkolóőrnek be kell mutatni a pénztárban kapott blokkot, számlát, kezelőlapot.

Ezek tükrében azt kérdeztük a Debreceni Gyógyfürdő Kft. marketingvezetőjétől, hogy jogosan kértek-e a férfitől 1500 forintot a parkoló használata után? Palotai Péter azt válaszolta, hogy a táblán is szereplő szabályok 2014 óta érvényben vannak, vagyis a panaszos által említett helyzet nem állhatott fenn – fogalmazott az illetékes.

HBN–Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában