Helyi közélet

2017.05.02. 08:16

Gazdagoknak szerény búcsú?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarok közel fele másoktól várja, hogy kifizessék a temetését – derült ki a felmérésből.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarok közel fele másoktól várja, hogy kifizessék a temetését – derült ki a felmérésből.

Csak a magyarok harmada gondolja úgy, hogy teljesen saját magának kellene előteremtenie a temetésének költségeit, 44 százalékuk szerint ez mások, az állam, a hozzátartozók vagy az örökösök dolga – derült ki a 4Life Direct megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

Minden harmadik

A 30 és 65 év közötti megkérdezettek 31 százaléka rendelkezik is már valamilyen megtakarítással temetési költségeinek fedezésére, a magyarok negyede viszont úgy érzi, soha nem is lesz lehetősége félretenni erre a célra. A legtöbb pénzt arányaiban a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók, valamint a falvak és a községek lakói költenék a temetésükre: előbbiek 47, utóbbiak 45 százaléka 250 és 500 ezer forint közötti összeget szánna erre a célra. A felmérésében arra keresték a választ, hogy a magyarok hány százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással temetési költségeinek fedezésére, illetve kitől várják, hogy gondoskodjon eltemettetésük.

Vidéki presztízs

A megkérdezettek 31 százaléka már rendelkezik megtakarítással – például a temetési költségeket fedező életbiztosítással vagy félretett összeggel – eltemettetésének költségeire, míg 43 százalékuk később tervez ilyen céllal megtakarítani. A válaszadók több mint negyede – különösen a budapestiek – úgy látja, hogy nem is lesz lehetősége félretenni erre a célra. A temetés vidéki presztízsét mutatja, hogy a vidékiek 75 százaléka vagy rendelkezik már félretett pénzzel, vagy tervez félretenni, míg a budapestieknek mindössze a 67 százalékára igaz ez. Azok, akik rendelkeznek megtakarítással vagy terveznek félretenni a temetkezésük költségeinek fedezésére, jellemzően 100-250 ezer, illetve 250-500 ezer forintot szánnának erre a célra. Meglepő, de épp azok szánnának a legmagasabb arányban 250 ezer feletti összeget a temetésükre, akiknek a napi megélhetés is gondot okoz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában