Helyi közélet

2017.05.26. 14:19

Fajsúlyos témák, perzselő szövegek: a legjobb slammert keresték a MODEM-ben

Debrecen - Szerelem – elhagyás, politika – kiábrándultság, hallgatói élet – tanulás, jó slam – kínos csönd.

Debrecen - Szerelem – elhagyás, politika – kiábrándultság, hallgatói élet – tanulás, jó slam – kínos csönd.

A IV. Debreceni Slam Poetry Verseny (DSPV) kulcsszava a reakció volt, a döntősök többek között a fenti témákat szövegbe foglalva versenyeztek május 19-én, pénteken a DebreSlam eseményén a MODEM-ben – olvasható a kulter.hu-n.

Az áprilisi selejtezőről továbbjutott 12 fő a megszabott személyenkénti 3 perc (plusz fél perc tiszteletidő) alatt a slam poetry megmérettetéseken rendszeresen visszatérő kérdésköröket érintette. Az ötletek megvalósítása, formába öntése is az előírt receptet követte: az alapvetően szabad formájú slameket nyelvi játékokkal és egy jó adag (ön)iróniával színezték az előadók. Szakítás, kémiai alapfogalmak, buszon szemezés, orosz-magyar kapcsolat, szakdolgozatírás, olimpiaszervezés. A témaötletként szolgáló lehetséges impulzusok száma végtelen, a jó slamek száma viszont véges – írta Szabó Kitti. De milyen egy jó slam? – merült fel a kérdés a zsűritagokban a produkciókat értékelve. Bárány Bence, a DSPV szakmai zsűrijének elnöke – aki egyéni és team kategóriában is ért már el helyezéseket az országos bajnokságon, valamint nemrég érkezett haza egy nemzetközi slamversenyről – a műfaji határok meghatározásának problémáját is érintette. Véleményezése elején előrebocsátotta azonban, hogy a kérdés ismét megválaszolatlan marad. A zsűri további tagjai, Koroknai Edit, a Modem Kft. kommunikációs vezetője, Somogyi Tibor drámaíró és slammer, Vigh Levente kritikus, szerkesztő, valamint a három közönségből választott személy, Kovács Sándor, Szilágyi Anna és Vona Márton voltak.

Fotó: Matey István

Csettintéshullám

A DSPV-n volt, aki szövegének a felgyújtásával próbálta mondandójának hatását emelni, voltak, akik egyszerűen megpróbálták kitágítani az előadói teret – amire a MODEM belső kertje egyébként kitűnő lehetőséget nyújt. Nem az egyetlen előnye a helyszínválasztásnak. Pozitívumként emelhető ki a hangulat, amelyet a hely a kávézójával, a szabadban található babzsákfotelekkel, kanapékkal, a színpad megvilágításával és a belső kert akusztikájával biztosít. Az este folyamán a zenét a Dub Székházból ismert Dr Juzztice, azaz DRJ szolgáltatta.

A nyertes Irlanda Kristóf lett, a második helyet Pálfi Sándor Lomos, a harmadikat pedig Asbóth Balázs Asy szerezte meg. A miskolci származású 21 éves Irlanda Kristóf megérdemelten kapta meg az első helyet – ezt támasztották alá a közönség gyakori csettintéshullámai, valamint a zsűri által kapott kimagasló pontszámok is.

HBN/kulter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában