Helyi közélet

2017.05.30. 11:24

Debrecenben a 18 év fölötti lakosság egynegyede dohányzik

Debrecen - A nikotinfüggőség mértékének meghatározásával, a cigarettázás káros hatásait bemutató applikációkkal és a leszokást támogató módszerekkel készülnek a május 31-ei dohányzásmentes világnapra a Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói.

Debrecen - A nikotinfüggőség mértékének meghatározásával, a cigarettázás káros hatásait bemutató applikációkkal és a leszokást támogató módszerekkel készülnek a május 31-ei dohányzásmentes világnapra a Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának kutatócsoportja egy 2015-ös vizsgálatában megállapította, hogy Debrecenben a kilencedik osztályos diákok csaknem egyharmada, a tizenegyedik évfolyamosoknak pedig a fele próbálta már ki a cigarettát, utóbbiak negyede legalább hetente rágyújt. Mivel a serdülőkori dohányzás jelentősen befolyásolja a felnőttkori egészség-magatartást, a rendszeresen dohányzó kamaszok általában később sem hagynak fel a káros szenvedéllyel, és a nikotinfüggőség is könnyebben alakul ki náluk. Magyarország első és mindmáig egyetlen népegészségügyi karának szakemberei arra is rámutattak, hogy Debrecenben a 18 év fölötti lakosság egynegyede dohányzik.

A Háziorvosi Morbiditási Adatgyűjtési Program részeként tavaly kiépült az országban a dohányzás regiszter, amellyel mérhető a cigarettázók nikotinfüggőségének mértéke és monitorozható, hogy a leszokást támogató módszerek hogyan épülnek be az alapellátásba. A regiszter adatai alapján a dohányosok harminc százaléka súlyos nikotinfüggő, számukra a gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást a leszokásban. Ennek ellenére a káros szenvedéllyel élők mindössze két százaléka részesül ilyen terápiában.

A Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói különleges akcióval igyekeznek ráirányítani a figyelmet a cigaretta egészségkárosító hatásaira, ugyanakkor segítséget is kínálnak a leszokásban. Május 31-én, szerdán, a dohányzásmentes világnapon 12 óra és 14.30 között a Kassai úti campuson lehetőség lesz például légzésfunkciós vizsgálatokra, a nikotinfüggőség mértékének megállapítására, bemutatják a leszokást támogató módszereket és a dohányzás káros hatásait szemléltető mobil applikációkat, illetve bárki részt vehet az „almát cigarettáért csereprogramban”. Azok között, akik minden standot végiglátogatnak, értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A dohányzásmentes világnapot az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére 1988 óta tartják minden év május 31-én.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában