Helyi közélet

2017.05.05. 18:42

Az egész világot felfalhatták a debreceni egyetemisták

Debrecen - Húsz nemzet ételkülönlegességeit kóstolhatták meg az érdeklődők pénteken az International Food Dayen.

Debrecen - Húsz nemzet ételkülönlegességeit kóstolhatták meg az érdeklődők pénteken az International Food Dayen.

Magyar szavakat csak elvétve lehetett hallani a tömegben, ami nem meglepő, hiszen ez alkalommal is több ezren látogattak ki – nagyrészt külföldi egyetemisták – a nagyerdei Kossuth Lajos III. Kollégium előtti térre. A remek hangulatot nem csupán a kóstolgatás, hanem a zene is „táplálta”. A standok előtt hosszú sorok kígyóztak, hamar elfogytak a megfőzött ételek.

Hagyományos és modern

– Ez az első alkalom, hogy részt veszünk az International Food Dayen, és nagyon örülünk annak, hogy részei lehetünk ennek az érdekes rendezvénynek. Nagyon reméljük, hogy mindenkinek ízleni fognak az ételeink – mondta a dél-koreai J.P., aki jelenleg harmadéves orvostanhallgató.

– Szeretnénk megmutatni a többieknek a koreai sütőtöklevest, amit előételként, forrón fogyasztunk. Emellett hoztunk még sült rizses süteményt, sült csirkét, szójaszószban pácolt marhahúst, sült édesburgonyát, fahéjas gyömbéritalt. Ezek a mi nemzeti ételeink, a legtöbb hagyományosan készült, de van, amelyiket kicsit modernebb köntösbe bújtattunk. Így első alkalommal szerettünk volna kicsit könnyebb ételeket elkészíteni, viszont mindből van 150 adag, hogy biztosan elég legyen – mesélte.

A hallgató elmondta, nagyon szeret Debrecenben lakni, mivel minden megfizethető, emellett az itteni ételeket is nagyon kedveli. – Imádom a töltött káposztát, de bármikor kapható vagyok egy tányér gulyáslevesre vagy lángosra is.

Északon a hal az úr

A távol-keleti mellett az északi vidék ízeit is ki lehetett próbálni, ugyanis az izlandi hallgatók is roskadozó asztallal várták az érdeklődőket. Az ételeket a másodéves orvostanhallgató, Arndis Heinisdottir mutatta be.

– Az asztal szélén egy igazán különleges varjúbogyós fehércsokis sajttorta van, mellette cukros palacsinta, ami nagyon hasonlít az ittenire. De nem csak desszerteket mutatunk be, aki szeretné, az kipróbálhatja a plokkfiskurt, vagyis a hagyományos halragut, vagy a kjötsúpát, ami bárányhúsleves. Készítettünk édes rozskenyeret, tonhalas szendvicset, aki szeretné, az a füstölt bárányszalonnát vagy a csukamájat is nyugodtan megkóstolhatja, a bátraknak rothasztott cápahúst is kínálunk. Ezt évente néhány alkalommal, ünnepekkor esszük, de úgy gondoltuk, ezt is érdemes feltálalni – ismertette az elkészült fogásokat Arndis, aki már három éve lakik a városban. Kijelentette, szeret itt élni, részben, mert kedveli az itteni embereket, részben pedig azért, mert sok izlandi él és tanul Debrecenben, így a honvágyát is könnyebben legyőzi.

Sok mártás, sok fűszer

– Két évvel ezelőtt már részt vettünk a rendezvényen, az idén ez ismét sikerült – ismertette a félig magyar, félig szudáni Aiman Yahya Dalida. – Igaz, hogy akkor én még nem voltam itt, mivel még csak elsőéves orvostanhallgató vagyok. A várost már korábbról ismerem, anyukám itt nőtt fel, így elég sokszor jártam már itt annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emírségekben töltöttem a gyermekkoromat. Ennek ellenére Szudánban is gyakran voltam a rokonoknál, így ismerem az ottani tradicionális ételeket is. A szudáni konyhára jellemző, hogy sok mártásuk és fűszerük van, amiket főként a húsokhoz használnak. Készítettünk csirkehúst, amit hagyományosan palacsintával eszünk, illetve sok zöldséggel. Van még itt majonézzel és joghurttal kikevert padlizsánsaláta is. Desszertként mandulával megszórt datolyás pudingot, cukorban és mézben megforgatott szudáni fánkot, valamint kekszet próbálhatnak ki az érdeklődők, amihez feketekávét kínálunk – mutatta be a fogásokat Dalida.

HBN-BR


Beteg gyerekeknek segítenek

Az idén szervezték meg tizenkettedik alkalommal a Debreceni Egyetem külföldi és magyar hallgatóinak közös rendezvényét, az International Food Dayt, azaz a „Nemzetközi Ételnapot”. Az esemény célja, hogy a különböző kultúrájú egyetemisták és oktatók az ételeiken és szokásaikon keresztül jobban megismerjék egymást. Az egzotikus fogásokat bárki megkóstolhatta a pénteki találkozón, az ebből befolyó összeget pedig ezúttal is beteg gyerekek megsegítésére ajánlották föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában