Helyi közélet

2017.05.22. 14:52

Átszervezik a debreceni szociális intézményeket

Debrecen - Egyelőre nem csökken a dolgozók száma, de a polgármester szerint hosszú távon ez nem zárható ki.

Debrecen - Egyelőre nem csökken a dolgozók száma, de a polgármester szerint hosszú távon ez nem zárható ki.

A város jövőjét jelentősen befolyásoló döntések meghozatalára készül a debreceni közgyűlés csütörtökön. Ezek közül az egyik legfontosabb a szociális terület átszervezése lesz – jelentette be hétfői tájékoztatóján Papp László, a város polgármestere. Elmondta: a Pallagi úti Idősek Házát működtető szervezetet augusztus 1-től beolvasztanák a Városi Szociális Szolgálatba, ettől a hatékonyabb működését remélik. A jogutód szervezet létszáma 311 főre növekedne. – Az átszervezés első körben nem jár létszámleépítéssel, de az az elvárásunk Szabóné Orosz Éva intézményvezetővel szemben, hogy vizsgálja át az összevont intézmény működési folyamatait és tegyen javaslatot arra, hogy milyen létszámkerettel kíván a jövőben dolgozni – fogalmazott az önkormányzati vezető.

Papp László elmondta: 33 debreceni önkormányzati óvoda gazdálkodásának felügyeletéről augusztus 31-től az Ifjúság utcai óvoda helyett a Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) fog gondoskodni. Hosszabb távon majd mind a 46 városi intézmény, mind a hét gazdasági egysége a DIM-hez kerül. Utóbbiról egyelőre szándéknyilatkozat jóváhagyását tervezik. – Ez hosszabb távon létszám megtakarítást is jelent majd – ismertette Papp László.

Javult a holding egyenlege

Pozíciójavulás tapasztalható a Debreceni Vagyonkezelő Holding működésében. A önkormányzati cégeket összefogó szervezet a múlt évet 745 millió forintos adózott eredménnyel zárta, ami 222 millióval több, mint egy évvel korábban – derült ki a folytatásban. Papp László szavai szerint a cégcsoporton belül különösen jól teljesített a Cívisház, a vízmű és a gyógyfürdő. – Ennek is köszönhető, hogy a Debreceni Vagyonkezelő jelentős fejlesztéseket tud végrehajtani a közeljövőben – állította a polgármester. Hozzátette: ennek része a Lycium Hotel megvásárlása és a Tüzér utca 4. alatti (a korábbi holding székhelyre) tervezett irodakomplexum felépítése. Utóbbi beruházásról azt mondta, hogy nagy az érdeklődés belvárosi, vagy a belvároshoz közeli minőségi irodák iránt. A 22 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új irodaházban 2000–2500 ember találhat majd munkát. (A komplexumot a környéken lakók kérését figyelembe véve áttervezték, kevesebb szint lesz és a mélygarázs bejárata nem a lakóházak, hanem a Tüzér utca felé nyílik.)

Lejáró az ipari parkba

Amennyiben a közgyűlés egyetért vele, három nagy közlekedési fejlesztés is elindul Debrecenben. A 47-es főúton, a Hosszúpályi úti kereszteződés közelében, „ötágú körfogalom” jönne létre, mely elsősorban a déli ipari park (az ITK-Daimler buszgyár) megközelítését szolgálná. Ezen kívül felújítanák a Köntösgátsort, illetve az egyetemi ipari park megközelítése érdekében egy a 33-asról oda vezető új bekötőutat is kialakítanának – árulta el a polgármester.

HBN–OCs


Inkubátorház a Sas utcán

A frissen induló, nagy növekedési potenciállal rendelkező, úgynevezett startup vállalkozásoknak rendkívül kedvező működési feltételeket biztosító Piac utca 77. szám alatti inkubátorház sikerét látva újabb ilyet alakítana ki a város – számolt be Papp László. Kiderült, hogy ennek helyszíne a Sas utca 1. szám, vagyis a Régi Városháza megépítésre váró hátsó része lenne. (Mint ismert, a tervek szerint a Dósa Nádor tér egy része alá mélygarázs épülne, a tér pedig teljesen átalakulna, új helyet kapna a virágpiac.) Ezzel összefüggésben a polgármester úgy fogalmazott, hogy a Régi Városháza Piac utca felőli épülettömbjének a belső és a hátsó, Sas utca felőli rész külső, energetikai felújítása ez év vége felé kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában