Helyi közélet

2017.05.25. 12:50

A közös jövőről állapodtak meg Nagyváradon

Debrecen, Nagyvárad - Papp László: az EKF program nagyon erős összetartó erő lehet a határ mindkét oldalán.

Debrecen, Nagyvárad - Papp László: az EKF program nagyon erős összetartó erő lehet a határ mindkét oldalán.

A XXVI. Festum Varadinum ünnepségsorozat zárónapján Nagyvárad-Debrecen Kulturális kapocs címmel egy sok szempontból jelentős, határon átnyúló rendezvényt tartottak a Szigligeti Színház emeleti előcsarnokában: vasárnap a két testvértelepülés 7-7 intézményének vezetői kulturális együttműködési szerződéseket írtak alá – adta hírül a Bihari Napló.

Nagyvárad részéről a Szigligeti Színház, az Állami Filharmónia, a Körösvidéki Múzeum, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár, a Lilliput Társulat, a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes, míg Debrecen képviseletében a Csokonai Nemzeti Színház, a Kodály Filharmónia, a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Vojtina Bábszínház, a Művelődési Központ és a Debreceni Népi Együttes vezetői látták el kézjegyükkel a megállapodásokat, melyeket ellenjegyeztek védnöki minőségükben Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és dr. Papp László, Debrecen polgármestere – írta Ciucur Losonczi Antonius.

A partnerek megegyeztek abban: lehetőleg évente legalább egy programot megvalósítanak a másik fél székhelyén; szem előtt tartják az információcserét, szakmai konferenciák, képzések, valamint tájékoztatók közös szervezését; az együttműködés során kiemelten segítik, támogatják a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat sikeres előkészítését; folyamatos lesz köztük a szakmai konzultáció; a közös céljuk megvalósítása érdekében tevékenységüket, programjaikat összehangolják.

Kapcsolaterősítő, értékmutató

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója afelől biztosította a jelenlevő cívis városi intézményeket, hogy a váradiak szakmai és morális értelemben is partnerei mindazon fejlesztéseknek, melyek újra és újra megerősítik a határon átívelő kapcsolatokat annak érdekében, hogy továbbra is közösen tudjanak gondolkodni a térséget, illetve a kultúránkat érintő kérdésekben.

Dr. Papp László kijelentette: egy olyan Kulturális Főváros-programban gondolkodnak, amelyik pókhálóként szövi be Debrecen környékét a határ mindkét oldalán, és összekapcsolja ennek a térségnek kulturális szempontból is értékes és meghatározó városait, egyúttal felmutatva együttes erővel Európának, hogy milyen fantasztikus értékek birtokában vagyunk.

BN/HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában