Helyi közélet

2017.04.24. 10:18

Vevők az együttlétre az újtikosiak

Újtikos - A népszerű tésztafesztivállal felkerült a megyei gasztrotérképre Újtikos, amely addig azzal büszkélkedhetett, hogy az Origo egy sajátos válogatás alapján az ország legélhetőbb településeként emlegette. De ami fontosabb, a község a jövőt illető pályázatain keresztül a helyi művelődési központ fejlesztése mellett az orvosi rendelő kisebb átalakítására is készül.

Újtikos - A népszerű tésztafesztivállal felkerült a megyei gasztrotérképre Újtikos, amely addig azzal büszkélkedhetett, hogy az Origo egy sajátos válogatás alapján az ország legélhetőbb településeként emlegette. De ami fontosabb, a község a jövőt illető pályázatain keresztül a helyi művelődési központ fejlesztése mellett az orvosi rendelő kisebb átalakítására is készül.

A helyi művelődési ház és az iskola energetikai korszerűsítése mellett bővítenék és kissé belülről is alakítanák az orvosi rendelőt, valamint több külterületi föld­utat látnának el útalappal a mezőgazdasági termelők könnyebb közlekedése érdekében – a megye északnyugati csücskében található Újtikoson elsősorban ezek azok az uniós fejlesztések, amelyek sikeres pályázat esetén már a közeljövőben beindulhatnak.

A „művház” esetében a legsúlyosabb problémát, a beázást három évvel ezelőtt új tetővel orvosolták, lefestették a homlokzatot és belülről is kapott egy tisztasági festést az épület – tudjuk meg Takács József (Fidesz) polgármestertől –, de további két ütemben gondolkodnak. Ha az említett energetikai beruházással megvannak, utána jöhetne a meglévő közösségi terek megszépítése, bővítése. A rendelőhöz azért kellene hozzányúlni, mert bár a kétezres években emelt épület jó állapotban van, a belső elrendezése nem annyira szerencsés: hozzáépítéssel lehetővé válna a váró növelése és az is, hogy a védőnőhöz érkezők bent helyezhessék el a babakocsikat.

Ízletes kuriózum

A pályázati fejlesztésekről Takács József álláspontja határozott: csak olyan ügyeket támogat, amelyek nem kerülnek többe a beruházás után, mint előtte.

Büszkék a megyei könyvtár által működtetett helyi bibliotékára, amelyet három évvel ezelőtt 2 millió forint pályázati pénzből újítottak meg a művelődési házban; felvételünkön a 9 éves Katona Dávid | Fotó: Kovács Péter

– Alkalmazkodnunk kell az állami normatívához és a szerény adóbevételekhez – indokolja a mintegy 900 lelkes község először 2010-ben megválasztott vezetője, aki legfontosabb céljának a helyiek közösséggé kovácsolását tekinti. Az önálló településként csak 1938 óta létező, nagycsaládosok alapította Újtikos legfontosabb rendezvénye kétségkívül az idén kilencedik alkalommal megrendezendő tésztafesztivál, amire a polgármester annál is inkább büszke, mert olyankor a faluban mulatók száma meghaladja a lakosságét. – Az első évben úgy negyvenen lehettünk, a helyi büszkeségünk, a Borockás Néptáncegyüttes mellett környékbeli rockerek léptek fel. A második évben viszont, bár előtte sokat esett az eső és már én is meginogtam a sikerben, legalább félezren gyűltünk össze. Azóta ezer feletti a fesztivál látogatottsága, jönnek a térségi kulturális egyesületek és országosan ismert fellépőnk is van – avat be a rendezvény „evolúciójába”, hozzátéve: a korábbi lazább elvárások után a sikerre vágyó főzőcsapatoknak immár jellegzetesen helyi tésztaételekkel kell előrukkolnia.

Érezhető örömmel említi a Márton-napi felvonulásukat is, hangsúlyozva, hogy nem ő találta ki és szervezi. – Két gyesen lévő anyuka ötlete volt még 2013-ban, hogy járjunk körbe a faluban lámpásokkal, a gyerekek pedig műsorral készülnek.

Már az első alkalommal olyan érdeklődés volt, hogy a negyvenfősre tervezett vendéglátás helyett kétszáz vendégről kellett gondoskodni.

De mindenki élvezte, hozzáteszem, ez azóta is egy kifejezetten helyi megmozdulás protokoll nélkül. Tavaly olyan kemény szél fújt, hogy azt hittük, senki nem csatlakozik, erre alig fértünk be a művelődési házba… Hozták az emberek a sült tököt, a birssajtot, a libazsírt, a kenyeret és nagyszerűen éreztük magunkat.

Ki a vízzel!

A főtéren az üdítően jól festő római katolikus és a református templom mellett (a helyiek túlnyomó része katolikus) uniós pénzből készült, masszív szabadtéri színpad és filagória gondoskodik a fellépők és a vendégek méltó fogadásáról.

A főutcán ma is tábla hirdeti a belvízelvezető rendszer – szintén uniós forrású – megvalósulását. Erre nagy szükség volt, 2010-11 telén ugyanis komoly gondot okozott a belvíz, alig győztek szivattyúzni. – Egy Tiszagyulaházával közös 300 millió forintos projektben, amiből 127 millió volt a községünk része, másfél kilométernyi új árkot alakítottunk ki, ez kivezeti a vizet a rizikós részekről. A program részeként a tikosi árkokat mederelemmel burkoltuk és nagy teljesítményű benzinmotoros szivattyút is beszereztünk. Továbbá a belvíz megrongálta négy utcát felújítására 65 millió forintot kaptunk állami keretből, így azt mondhatjuk, hogy az akkori bajokat kihevertük – emlékeztet Takács József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában