Helyi közélet

2017.04.03. 10:05

Telepítési engedély kell az új szőlőültetvényekre

Budapest - A telepítési engedély iránti kérelmeket április 30-ig lehet benyújtani a hegybíróhoz.

Budapest - A telepítési engedély iránti kérelmeket április 30-ig lehet benyújtani a hegybíróhoz.

Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága tavaly óta. A kérelmeket április 30-ig lehet benyújtani a hegybíróhoz. A pályázatok rangsorolását az eddigiektől eltérően végzik, és egyszerűbbé válik az ügyintézés is.

Fontos változások

Az Európai Unió tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését. Korábban csak az újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Újdonság a tavalyihoz képest a pályázatok rangsorolási módja. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, a hegybíró pedig az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat. Az engedélyezett növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület egy százaléka lehet, ez 2017-ben 642 hektár.

Ha nem haladja meg…

Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg a 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában