Helyi közélet

2017.04.10. 08:36

Olvasói panasz és reagálás: Tehetetlen a jóérzésű ember ezzel a galád tettel szemben?

Debrecen - <em>Napjaink lelki fájdalma, amit a debreceni Köztemetőben tapasztalni az utóbbi években. Jó szívvel, tiszta lélekkel megérthetetlen jelenség, miért vetemedik valaki arra, hogy a síron elhelyezett emlékezés, kegyelet virágát elvigye. Megdöbbentő látvány, szívbemarkoló bánat meglátni az üres vázát.

Debrecen - Napjaink lelki fájdalma, amit a debreceni Köztemetőben tapasztalni az utóbbi években. Jó szívvel, tiszta lélekkel megérthetetlen jelenség, miért vetemedik valaki arra, hogy a síron elhelyezett emlékezés, kegyelet virágát elvigye. Megdöbbentő látvány, szívbemarkoló bánat meglátni az üres vázát.

A tehetetlenség érzése lesz úrrá az emlékezőn. Mi történik, hogy süllyedhet lélekben idáig valaki…

Tényleg tehetetlen a többség ezzel a méltatlan viselkedéssel szemben? Tehetetlen a jóérzésű ember ezzel a galád tettel szemben? Nincsenek lehetőségei a Köztemetőnek, hogy megfékezze ezt az elburjánzott cselekedetet? Kérdések halmaza jöhetne…

A legfőbb kérdés mégis Radnóti után szabadon: valóban oly korban élek én e földön, mikor az ember így elaljasul?

- Varga Andrásné Boros Anikó, Tiszafüred -

Megértik, de nem csak rajtuk múlik

„Sajnálattal olvastuk a lakos panaszát a sírokról eltűnő virágok kapcsán. Évente átlagosan 150 esetet jelentenek nálunk, mely számunkra is érthetetlen. Mi a Köztemető üzembentartóiként annyit tudunk tenni, hogy a biztonsági szolgálatunk által észrevett esetet jelentjük a rendőrségnek, kiérkezésükig feltartóztatjuk az elkövetőt. A rendőrök megteszik, amire a jogszabályok ilyen esetben kötelezik őket, de a virágok eltulajdonítása okán felmerülő vagyoni hátrány sajnos, nem az eszmei érték alapján kerül meghatározásra. Másnap az elkövető azonban újra visszajöhet a temetőbe.

A biztonsági szolgálatunk meg szokta állítani azokat a temetőlátogatókat, akik a temetőből virágot visznek ki, és rákérdeznek arra, hogy honnan van a virág. Úgy gondolom, hogy az olvasók is sejtik, hogy ez kétélű dolog, hiszen nem korlátozhatjuk csak úgy az egyén szabadságát azzal, hogy számon kérjük rajta, miért van nála virág. Ha van olyan elkövető, akit a biztonsági szolgálatunk már egyszer rajtakapott a virágok eltulajdonításán, és észreveszik az illetőt bemenni a temetőbe, akkor igyekeznek őt szemmel tartani. Amit tudunk, megteszünk, de a kegyeletsértő embertársaink gondolkodását mi nem tudjuk megváltoztatni.”

- Domokos Csilla, AKSD pr-munkatárs -


A debreceni köztemető urnakertjénél található márványtáblák környezetéről szólok: nagyon szépen megcsinálták, a táblákon több száz név van már felvésve, csak egy fontos dologra nem gondoltak az illetékesek. A hozzátartozók által kivitt rengeteg virágra, ami halottak napja után nagyon elszomorító képet festett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában