Helyi közélet

2017.04.11. 12:31

Műszaki végzettség előnyben

Debrecen - Érettségivel bruttó 220 ezer úgy megvan, hogy külföldre sem kell menni.

Debrecen - Érettségivel bruttó 220 ezer úgy megvan, hogy külföldre sem kell menni.

Bár égetőnek nem nevezte a szakemberhiányt, leginkább orvosi, gépjárművezetői és műszaki végzettséget igénylő beosztások betöltésére várnak jelentkezőket a honvédségnél; a megyéből az elmúlt három évben több mint 400-an húztak katonaruhát – mondta el a Napló érdeklődésére Nagy Zoltán alezredes. A katonai igazgatási és nyilvántartó parancsnokság debreceni központjának (közérthetően: a toborzóiroda) vezetője hozzátette: idén eddig mintegy félszáz embert sikerült felvenniük szerződésesként. Az Országgyűlés korábban 29 ezer 700 főben határozta meg a honvédség önkéntes tartalékosok (bővebben a cikk alján) nélküli létszámát.

Nincs különbség

– A szerződéses katonák határozott idejű szerződést kötnek, így természetes, hogy a vállalt szolgálat letöltése után esetleg más pályára lépnek. A toborzás folyamatos, idén több, mint hatszáz iskolalátogatáson, állásbörzén, illetve más e célt szolgáló rendezvényen veszünk részt. Úgy tapasztaljuk, nem lehet különbséget tenni a települések között a szerint, hogy milyen a katonai pálya iránti érdeklődés – válaszolta felvetésünkre, hogy a munkájukat mennyire nehezíti a munkaerőhiány, rontja-e az esélyeiket a közfoglalkoztatás, illetve lehet-e különbséget tenni a megye különböző részei között a honvédelmi pálya népszerűségét tekintve. – A katonai hagyományok ápolása és a magyarságtudat rendkívül erős ebben a térségben – magyarázta Nagy Zoltán, kiemelve, hogy az Alföldön nyolc alakulatnál van lehetőség elhelyezkedni, és a pályakezdők jelentkezését is várják.

Hivatásosként? Siessen!

Közlése szerint műszaki szakterületen stabilak, kellő számú tapasztalt tiszttel és altiszttel büszkélkedhetnek, viszont a legénységi állomány folyamatos utánpótlására szorul. Elsősorban műszaki végzettségű katonákra (szerelőkre, lövészekre, tüzérekre, híradósokra, pótkocsis járműszerelvények harcjárműveket, vontatókat is vezetni képes sofőrök) lenne szükség.

– Egy kezdő legénységi katona alapilletménye minimum bruttó 180 ezer forint. Érettségivel ez rögtön 220 ezer forint, ehhez jönnek a különböző pótlékok, béren kívüli juttatások. Ez utóbbi egy katona esetében igen széles körű, hiszen kedvezményes vagy térítésmentes étkezést, utazási költségtérítést, lakhatási-, iskolakezdési- nevelési és családalapítási támogatást, de kedvezményes üdülést is magába foglal – érvelt. A 2015-ben elindított bérfejlesztés során 2019 januárjáig évente 5-5 százalékkal garantáltan emelkedik a járandóság.

Viszont, aki hivatásos tisztként, altisztként képzeli el a jövőjét, az siessen: előbbi 24, utóbbi 22 éves korig jelentkezhet – ez azért behatárolja, hogy kikből lehet hivatásos katona (feltétel az érettségi és a magyar állampolgárság).

Minden ötödik nő

A szolgálatra jelentkezők más-más motivációval érkeznek. Van, aki egy vélt életérzésbe szeretett bele már gyerekkorában, akad, aki anyagi biztonságot, kiszámítható jövőt keres. Másnak a változatos élet a vonzó, a kalandvágy, a speciális kihívások. A szerződéses jogviszony minimális időtartama 2 év, ami egészen az öregségi nyugdíjig többször is meghosszabbítható alkalmanként 5-10 évvel, az adott katona parancsnokának hozzájárulásával.

Visszatérő kérdés a nemek aránya: jelenleg a honvédségi állomány több, mint 20 százaléka nő, ami a missziós katonai feladatok ellátása során is így van.

A magyar katonák ma közel 20 országban teljesítenek fegyveres és nem fegyveres külszolgálatot (az EU, az ENSZ, az EBESZ és a NATO misszióban). Egy-egy ilyen küldetés annál jobban fizet, minél extrémebb az adott ország veszélyességi és éghajlati besorolása.

HBN


Egyre népszerűbb szolgálat

A honvédség jelenleg csaknem 5500 önkéntes tartalékosra építhet. Az ősszel megfogalmazott kormányzati cél az, hogy az összes járás rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonával. Ők úgynevezett területvédelmi tartalékos katonaként a saját járásukban erősíthetik az ország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk.

Ezek a katonák ma kétféle módon szolgálnak. A védelmi tartalékosok a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt-jének dolgoznak – havi illetmény fejében – őrző-védő feladatokat ellátva. A műveleti tartalékosok civil életet élnek, de behívhatók tényleges szolgálatra: segíthetik az aktív állomány munkáját, de ők azok is, akikre grandiózusabb árvízi védekezés, vízosztási feladatok esetén számíthatnak, vagy a technikai eszközök felújítását végeztetik velük. Nagy Zoltán tényként közölte, hogy ez a szolgálati forma egyre népszerűbb a fiatalok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában