Helyi közélet

2017.04.29. 14:42

Mesterségük címere

Hajdúböszörmény - A ház hat szakmacsoportban várja majd az érdeklődőket.

Hajdúböszörmény - A ház hat szakmacsoportban várja majd az érdeklődőket.

A „Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési központ kialakítása” című, közel egy éves projekt záró rendezvényét április 25-én tartották Hajdúböszörményben, ahol a házigazda Kiss Attila polgármester, valamint a projektpartnerek (Civilek a Lakóhelyért Egyesület, „Szabadhajdú” Közművelődési Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja, valamint Rissa kommune – Rissa Község Önkormányzata, Norvégia) képviselői adták át a képzési központot, amely 276 millió forintból épült fel.

A projekt hosszútávú, közvetett célja a helyi kézműves vállalkozók képzése, ösztönzése, erősítése, ezzel az önfoglalkoztatás támogatása, a népességmegtartás és a turizmus fejlesztése. A turizmus fejlesztése nem csupán a tájházaknál megvalósuló fejlesztést foglalja magában, hanem a jövőbeli kézműveseknek látványműhelyek létrehozását, illetve tevékenységük bemutatását, amellyel a város turisztikai attrakciói gyarapodnak. Korponai Gergő, a Miniszterelnökség megbízott osztályvezetője és Ove Vollan, a norvég projektpartner Rissa település polgármestere, Thornbjorn Dahle norvég szakértő, valamint Dr. Szathmári Anita, aljegyző, projektmenedzser is jelen voltak az ünnepi eseményen.

Fotó: Derencsényi István

A Tájházak közelében a Szilassy utcában felépített kétszintes épületben több műhelyt is kialakítottak. A ház hat szakmacsoportban várja majd az érdeklődőket: a helyi gasztronómia, a textilművészet, a bőrművesség, a kosárfonás, a kovácsmesterség és a famegmunkálás fogásait igyekeznek majd továbbadni a szakemberek az érdeklődőknek.

Az első bemutató

Az ünnepség részeként Szekeres Antal kovácsmester mutatta be kézműves tudományát, valamint a Hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes produkcióját tekintették meg a vendégek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában