Helyi közélet

2017.04.20. 10:18

Mercedes buszok tűnhetnek fel Debrecen utcáin

Debrecen - Elképzelhető, hogy csak a Volvókkal nem tudják megfelelően kezelni a főpályaudvar-beruházásból adódó nehézségeket.

Debrecen - Elképzelhető, hogy csak a Volvókkal nem tudják megfelelően kezelni a főpályaudvar-beruházásból adódó nehézségeket.

Csuklós Mercedes Citaro autóbuszok várakoznak a Inter Tan-Ker Zrt. debreceni telephelyén április eleje óta. Ez az a cég, amely a DKV Zrt.-vel karöltve, Cívusbusz Konzorcium néven üzemelteti a helyi buszközlekedést 2009 nyara óta.

A Mercedesek feltűnése okozott némi izgalmat a tömegközlekedés szerelmesének nevezető, a témában sokszor érdemi felvetésekkel élő Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) berkeiben, tekintve, hogy a város utcáin Volvók futnak. Facebook-oldalukon találgatni is kezdték a német járművek érkezésének okát, bedobva, hogy a főpályaudvar-beruházás építkezésével és az amiatti ideiglenes menetrendekkel egy időben a debreceni buszpark „színesedése” szintén változást hozhat. A le is fotózott csuklós Mercedesek bevonása – írják –, várható a 4-es főút majdani Petőfi tér környéki lezárásából adódó nehézségek kezelésére (hosszabb menetidők, terelőútvonalak).

Ha ez még hivatalosan nem is tény, igen komoly esély van rá – tudtuk meg szerdai tájékozódásunk nyomán. Mint Kossa György, az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Mercedesek 8 évesek, akár a debreceni Volvók, nagyon jó állapotúak, valamivel kevesebbet is futottak a cívisvárosi buszoknál. Elsődlegesen különjáratú buszokként üzemeltetnék a járműveket, alapvetően a debreceni ipari parkokba települő cégek dolgozóit szállítanák a Mercedesekkel a városba és a környékbeli helyiségekbe.

Egyeztettek már

A Derke közlésére reagálva Kossa György megjegyezte: zajlott már információcsere az önkormányzat és az Inter Tan-Ker között arról, hogy ki tudnák-e segíteni a DKV-t buszokkal a főpályaudvar építésének idejére. – Már csak konzorciumi partnerként is nyilván megoldást keresnénk a problémára – jelentette ki.

A Derke szerint a Mercedesek a horvátországi Rijekából valók, s az ottani üzemeltetőnek annyira nem váltak be a járművek, hogy perre ment a gyártó EvoBus-szal. – Alaposan megvizsgáltuk a megvásárolt járműveket, nyilvánvaló, hogy nem szeretnénk kárt okozni saját magunknak. Őszintén szólva, nem tudom, hogy ezek a Mercedesek hol futottak, de nem is a rijekai üzemeltetőtől vásároltuk a járműveket, hanem a gyártótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában