Helyi közélet

2017.04.10. 07:40

Kezdhetik elölről a tépei takarékos perét

Debrecen - Hatályon kívül helyezte a G. Ernőné ügyében csalás miatt hozott ítéletet a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék idén márciusban, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot – tudtuk meg dr. Veszprémyné dr. Szajkó Mártától, a törvényszék szóvivőjétől.

Debrecen - Hatályon kívül helyezte a G. Ernőné ügyében csalás miatt hozott ítéletet a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék idén márciusban, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot – tudtuk meg dr. Veszprémyné dr. Szajkó Mártától, a törvényszék szóvivőjétől.

Mint arról korábban írtunk, a vád szerint eladósodott, ezért idősektől csalt ki pénzt az egykori tépei takarékpénztári dolgozó, akit 2015 novemberében három év börtönre ítélt a Berettyóújfalui Járásbíróság, illetve kötelezte őt közel félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére. G. Ernőnét – a hivatalos megfogalmazás szerint – a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondták ki bűnösnek. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Felderítetlenség

„Az ügyben másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék nyilvános ülést, majd tárgyalást tűzött ki, melyen meghallgatta az igazságügyi könyvszakértőt. A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás oly mértékben hiányos és felderítetlen, hogy a másodfokú eljárás kereteit meghaladó bizonyítás felvétele szükséges – mivel a szakértő meghallgatásával az elsőfokú bíróság ítéletének hiányosságait nem lehetett kiküszöbölni. Ezért az elsőfokú ítéletet a törvényszék március 29-én hatályon kívül helyezte, s új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot” – közölte a szóvivő.

A vád

Az ügyészség azzal vádolja G. Ernőnét, hogy egy takarékszövetkezet tépei kirendeltségének pénztárosaként károsított meg idős helyieket. A vád szerint az asszony 2007-től kezdődően egyre jobban eladósodott, ezért hitelei és megélhetése finanszírozása érdekében kihasználta a tépei ügyfelek korát, figyelmetlenségét, jóhiszeműségét. A nő olyan okiratokat íratott alá a károsultakkal, illetve olyan tranzakciókat végeztetett velük, hogy hozzáférhessen a megtakarításaikhoz. Egy házaspár például takaréklevél formájában gyűjtötte pénzét idős éveikre, csak a kamatokat vették fel háromhavonta. 2008 végére mintegy 6 és fél millió forintjuk gyűlt össze, amit a vádlott 2010 szeptemberére – több lépésben – lenullázott. Egy másik, számlabetéttel és takarékszelvénnyel rendelkező sértett esetében – a vád alapján – G. Ernőné megszüntette a betétjét, és több mint egymillió forintot tulajdonított el. A nő egy további betétesnek több mint 4 millió forint kárt okozott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában