Helyi közélet

2017.04.03. 07:39

Debrecenben is megszólaltak CEU-ügyben

Debrecen - Debrecenben meglepődtek a Közép-európai Egyetem és a CEU külön jogi státuszán.

Debrecen - Debrecenben meglepődtek a Közép-európai Egyetem és a CEU külön jogi státuszán.

  • Ezrek demonstráltak vasárnap a kormány felsőoktatási törvénymódosító javaslata miatt, amely révén jelentősen szigorítanák a külföldi egyetemek magyarországi működését. Ez komolyan érintené a Central European Universityt (CEU), amelynek az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit a Közép-európai Egyetem végzi Budapesten.
  • A lex-CEU-ként elhíresült tervezet visszavonását többek között 15 Nobel-díjas tudós kérte, de a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE hallgatói önkormányzata is kiállt az intézmény mellett.
  • Eközben több vezető országos hírportál a kormány CEU-ellenes törekvései melletti kiállásként értékelte Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, illetve Bartha Elek oktatási rektorhelyettes MTI-nek adott nyilatkozatát.
  • Több vezető országos hírportál a kormány CEU-ellenes törekvései melletti kiállásként értékelte a Debreceni Egyetem (DE) kancellárjának, valamint oktatási rektorhelyettesének nyilatkozatát, amit a Magyar Távirati Irodának adtak. Bács Zoltán ugyanis kijelentette: meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny – fogalmazott. Hozzátette, azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon.

    Bartha Elek hangsúlyozta: a DE-n végzett külföldi diákok magyar és angol nyelvű diplomáját minden EU-n kívüli országban – az Egyesült Államokban is – akkreditáltatni kell, hogy elfogadják. Azt is mondta, hogy a debreceni székhellyel működő egyetemnek van külföldi képzése Nagyváradon és Beregszászon is, ahol az adott ország törvényi előírásaihoz kell alkalmazkodniuk.

    Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció debreceni közgyűlési képviselője szombaton közleményt adott ki. Azt írta, hogy sunyi és aljas támadás érte a CEU-t, az ország legeredményesebb egyetemét. Ezért arra szólította fel Papp László (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy emelje fel a szavát a CEU legázolása ellen, a tanszabadság, a demokrácia, a humanizmus védelmében.

    HBN, MTI


    A budapesti Kossuth téren ért véget a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti demonstráció vasárnap este. A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a felsőoktatási törvény tervezett kormányzati módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat. A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában