Helyi közélet

2017.04.24. 15:02

A csorbalevestől a töltött káposztáig mindent végigkóstoltak Fülöpön

Fülöp - Nagyot lakmároztak a fülöpiek szombaton; a falu hetedjére rendezte meg a gasztronómiai és kulturális fesztivált.

Fülöp - Nagyot lakmároztak a fülöpiek szombaton; a falu hetedjére rendezte meg a gasztronómiai és kulturális fesztivált.

Az eseménynek ezúttal is a művelődési ház nagyterme adott otthont, amelyet erre az alkalomra – Somogyi László Gábor helyi pedagógus ötlete alapján – szőttesekkel, falvédőkkel, valamint a falu régi életét, lakóit ábrázoló fotókkal díszítették fel. Hutóczki Péter polgármestertől tudtuk meg, hogy a fesztivált követően a bemutatott anyag mintegy fele a felajánlás révén a tájház gyűjteményét gyarapítja majd.

Falvédők és fényképek

A rendezvény egyébként a korábbi évek forgatókönyve szerint zajlott. A vállalkozó kedvű fülöpi háziasszonyok ismét sok, ezúttal hetvenféle ételt készítettek, amelyet egy hagyományőrző fesztivál keretében közösen elfogyasztottak. Egy-egy ételből sokat senki sem kapott, ám a sok kicsi sokra megy alapon, éhes egészen biztosan nem maradt senki sem. Akik vállalták az ételkészítést, egy kötényt kaptak ajándékba. Újdonság volt, hogy a színházterem előtti területen a Fülöpről származó Nagy Gyula országos hírű halászléfőző mester, valamint a most is a településen élő Hutóczki Sándor mangalicatenyésztő és -feldolgozó ínyencségeiből tartott kóstolót, illetve bemutatták eddigi sikereiket bizonyító okleveleket és kupákat. Az eseményen felléptek a fülöpi és a környékbeli hagyományőrző csoportok, a sztárvendég az Apostol együttes volt.

– Közösségteremtő és közösségmegtartó ereje van az ilyen eseményeknek, Fülöpön pedig egy erős, 1800 fős közösség van, amelyik sokrétűen ápolja hagyományait. Ezek a rendezvények a receptjei a magyar vidék megtartó képességének – beszélt lapunknak a fesztivál jelentőségéről Tasó László országgyűlési képviselő, államtitkár.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában