Helyi közélet

2017.03.09. 16:43

Valós tervezés a virtuális térben

Debrecen - A mechatronikáról és a vállalkozásmenedzsmentről tartottak konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

Debrecen - A mechatronikáról és a vállalkozásmenedzsmentről tartottak konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

A csütörtökön kezdődött kétnapos rendezvény fókuszában az Ipar 4.0 kihívásai, az ipari folyamatirányítás, a gyártási rendszerek automtizálása, az intelligens mechatronikai rendszerek, elektromos hajtások és azok alkalmazásainak lehetőségei, a számítógéppel támogatott technológiák állnak. Az automatizálás, és a robottechnika térhódítása újfajta igényeket támaszt mind az ipar, mind az oktatás terén. Ezekről az igényekről és kihívásokról hallhattak előadásokat az érdeklődők a kar tantermeiben.

Akár egy játék

– Öt éve indult el világszerte az az elgondolás, hogy a háztartási gépektől kezdve a legnagyobb ipari eszközökig mindent hálózatba kellene fűzni – hívta fel a figyelmet Husi Géza, az egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének vezetője. – Például ezzel a lehetőséggel az internetről be lehetne kapcsolni az otthoni kávéfőzőt. Az Ipar 4.0 azt tűzte ki célul, hogy a felhasználók az internethez hasonló ipari hálózatokon tevékenykedhessenek. Ezekben az esetekben nem a hétköznapi értelemben vett internetről beszélünk, hanem a vállalati határokon belül maradó hálózatról, amelyen különböző műszaki- és gyártási adatok valós időben, mindenki számára pillanatok alatt érhetőek el. Az Ipar 4.0 egyik alappillére a virtuális tér. A mai mérnök manapság már nem rajzasztalon, vagy számítógépes szoftveren dolgoznak, hanem a 3D modellbe megalkotott új termékeiket be tudják vinni a virtuális térbe. Ezt a teret úgy kell elképzelni, mint egy számítógépes játékot, csak ez nem az ókorba kalauzolja el a felhasználót, hanem a valós ipari környezetnek megfelelő virtuális térbe, amelyben megfelelő szemüvegekkel és készülékekkel nyomon lehet követni a beprogramozott gyártási folyamatokat. A szenzorok segítségével begyűjtik az adatokat, amelyekből információt nyernek, így például sorozatgyártásánál hónapokkal lehet lerövidíteni egy új széria előállításának kezdetét – fogalmazott a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában