Helyi közélet

2017.03.12. 14:35

Újabb fejlesztések várnak a berettyóújfalui strandra

Berettyóújfalu - Meglévő értékeiket próbálják meg a lehető legjobban kihasználni és maradásra bírni az átutazókat.

Berettyóújfalu - Meglévő értékeiket próbálják meg a lehető legjobban kihasználni és maradásra bírni az átutazókat.

A városban 1999. óta van bevizsgált, gyógyászati kezelésre alkalmas gyógyvíz. A termálvíz addig is megvolt a településen, viszont orvosi célokra nem lehetett használni.

– 2011-ig nem tudtuk a turizmus szolgálatába állítani a vizet. A kórházban használták, és persze a fürdő vendégei is érezhették jótékony hatását. Végül 2011-ben egy 320 milliós pályázattal fejlesztettük a fürdőt, ezzel sikerült megdupláznunk a látogatók számát, most pedig ott tartunk, hogy évente több mint 100 ezer vendége van. Idén reményeink szerint elkezdünk egy újabb korszerűsítést, amire már kaptunk az államtól 300 millió forintnyi támogatást. Ebből alakítjuk ki a kórházi rehabilitációs részleget, bővítjük a szálláshelyeket, valamint új medencéket is építünk. Így a szórakozni és a gyógyulni vágyókat is ki tudjuk majd szolgálni – részletezte Muraközi István, a város polgármestere.

Gyógyvíz itt is van

– A strand látogatóinak fele határon túlról érkezik. Ráadásul itt van a Gróf Tisza István kórház is, ami 100 ezer ember ellátásáért felel. Korábban többször előfordult, hogy Berettyóújfaluban kiírt kezeléseket Hajdúszoboszlón, Debrecenben vagy Hévízen vettek igénybe úgy, hogy nekünk is van gyógyvizünk. A fejlesztés iránya egyértelmű: minél több ember számára vonzóvá tenni a strandot, a gyógyvizet. De a turizmust szolgáló terveink között szerepel a múzeum felújítása, továbbá különböző korszerűsítéseket hajtunk végre a zsinagógában. Próbáljuk felkészíteni a települést arra, hogy a gyorsforgalmi út miatt a jövőben több turista jár majd erre. Őket majd rá kell vennünk arra, hogy maradjanak itt, és töltsenek el nálunk néhány éjszakát – fogalmazott a városvezető, aki szerint Berettyóújfalu leginkább egy „átutazóváros”, és hiába van több panziójuk, szálláshelyük, ha az emberek csak egy éjszakára maradnak. Szeretnék, ha több éjszakát itt aludnának. Ezt a jövőben segíti a szolgáltatások kedvezőbb áron való igénybevételét lehetővé tevő turisztikai kártya. Példaként említette, hogy a határon túlról több ezer vendég érkezik szombaton, majd este hazamegy, és vasárnap ismét eljön. Őket kell rávenni, hogy maradjanak itt, menjenek el moziba, étterembe, cukrászdába, bárhova. Ezeknek a lehetőségeknek a megvalósításába közel egymilliárd forintos fejlesztésbe foghatnak.

HBN–BR


Kerékpárral több irányba

A berettyóújfalui városvezetésnek sikerült jó együttműködést kialakítani a turisztikában érdekelt ma­gán­szektorral is. Mások mellett a Morotva Liget Sport és Szabadidő központtal összefogva sikerült részt vennie a városnak az Utazás Kiállításon. Velük együtt mutatták meg a helyi értékeiket. Erre eddig nem volt példa.

– A környéket, Zsákával és Bakonszeggel együtt turisztikai csomagban kell eladnunk. A gyorsforgalmi út egyszerre jó is és rossz is. Fel kell mutatnunk valamit, ami miatt az emberek meg akarnak állni nálunk. Aki gyógyulni akar, az biztos meg fog állni. De itt van a kerékpárút is, ami összeköti Berettyóújfalut Nagyváraddal, és készülnek az út terve Tépe irányába is. Tépétől Derecskéig szintén van bicikliút, így már csak néhány év választ el minket attól, hogy Debrecentől egész Nagyváradig legyen lehetőség biciklizni.

Az már egy 80 kilométeres táv. Ezenkívül Berettyóúj­faluból Szeghalom irányába is el lehet menni, ráadásul ez a 40 kilométer a Berettyó töltésén vezet. Mi az egészségturisztikára próbálunk összpontosítani – tájékoztatott a részletekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában