Helyi közélet

2017.03.06. 09:29

Nehéz dönteni, ha az áldozat az egyik sarokban sír, a bántalmazó pedig egy másikban fújtat

Hajdú-Bihar - Egyetlen pofon elcsattanása elég ahhoz, hogy családon belüli erőszakról beszéljünk, de mire a rendőrséghez kerül egy ügy, rendszerint már komoly bántalmazások történnek. A statisztikai adatokat nézve a tavalyi évben 11 ezer bűncselekmény vált ismertté a megyében, de ezek közül csak 473 eset hozható kapcsolatba családon belüli erőszakkal, ezek 60 százaléka testi sértés és több mint 350 esetben nő a bántalmazott személye – erről Dr. Juhász Zoltán alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályvezetője beszélt a Hajdú Online-nak.

Hajdú-Bihar - Egyetlen pofon elcsattanása elég ahhoz, hogy családon belüli erőszakról beszéljünk, de mire a rendőrséghez kerül egy ügy, rendszerint már komoly bántalmazások történnek. A statisztikai adatokat nézve a tavalyi évben 11 ezer bűncselekmény vált ismertté a megyében, de ezek közül csak 473 eset hozható kapcsolatba családon belüli erőszakkal, ezek 60 százaléka testi sértés és több mint 350 esetben nő a bántalmazott személye – erről Dr. Juhász Zoltán alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályvezetője beszélt a Hajdú Online-nak.

A szakember szerint viszont nagy a látencia és sokkal több családon belüli bántalmazás történhetett, mint amit a számok mutatnak. – A családon belüli erőszak azokat a bűncselekményeket foglalja össze, amelyeket hozzátartozók követnek el egymás sérelmére, de a bántalmazottak sok esetben visszavonják a feljelentést és megváltoztatják vallomásukat, hogy mégsem úgy történt, ahogy mesélték, hanem csak megcsúsztak vagy elestek, ezért sérültek meg. A háttérben viszont az állhat, tartanak a szégyentől és attól, hogy a családfenntartó férj elveszíti a munkahelyét. A visszavont vallomás miatt viszont nehéz ezen ügyek felderítése – fogalmazott az osztályvezető.

Az alezredes emlékeztetett, 2009-ig csak a bíróságnak volt lehetősége távoltartás elrendelésére, ennek az volt a hátránya, hogy amíg az ügy eljutott a bírósági szakig, addig hónapok teltek el. Ezen próbáltak változtatni, amikor nyolc évvel ezelőtt hatályba lépett az ideiglenes megelőző távoltartás.

- Ha a rendőr az első intézkedés során azt tapasztalja, hogy valaki veszélyeztetett egy szituációban, akkor 72 órára ideiglenes jelleggel távol tarthatja az erőszaktevőt és ehhez nem kell, hogy vér folyjon.

Elég pusztán annak a ténynek a fennállása, hogy egy erőszakosabb cselekmény közvetlen bekövetkezésével lehet számolni. Persze nehéz a helyszínen dönteni, amikor a sértett az egyik sarokban sír, a bántalmazó pedig egy másikban fújtat, mint egy dúvad. Ilyenkor a szobában látott összetört étkészlet, vagy egy tanú vallomása elegendő ahhoz, hogy a rendőr ideiglenesen távol tarthassa az erőszaktevőt, ehhez pedig nem kell az áldozat beleegyezése – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ezt követően a rendőrség továbbítja az adatokat a bíróságnak és az dönt a megelőző távoltartásról.

Dr. Juhász Zoltán Fotó: Derencsényi István

Ahogy Juhász Zoltán mondta, az erőszakos családtag köteles távol tartani magát a bántalmazott személytől, annak lakhelyétől, munkahelyétől valamint gyerekétől és nem távolságtartásról, hanem távoltartásról van szó. Kiemelte, ha az agresszor megszegi ezt, akkor szabálysértési eljárás indul és a törvény a távoltartást megszegővel szemben elzárást is alkalmazhat. A távoltartás betartását viszont a rendőrség nem ellenőrzi, ha a távoltartott személy mégis dörömbölve megjelenik a bántalmazott ajtajában, akkor az áldozatnak kell jelezni a rendőrség felé, hogy intézkedhessenek.

A névtelen bejelentés is számít

- A családon belüli erőszak kétharmada a házastárs, vagy a korábbi élettárs ellen irányul, de az elmúlt évben három olyan eset is történt, amikor gyermek követett el erőszakot a családon belül. Az erőszak ismertté válása viszont nagyon korlátozott, egyetlen pofon kimerítheti a becsületsértés fogalmát, de mire a rendőrség tudomására jut egy ügy, rendszerint a kórházból jelzik, hogy baj történt – sorolta az alezredes. Másik problémaként azt emelte ki, hogy viszonylag sok koholt családon belüli erőszakkal találkoznak, amikor válófélben lévő feleség vádolja meg a férjet, hogy megerőszakolta vagy megverte, amit nehéz bizonyítani.

A szakember hangsúlyozta, hogy nem szabad szemet hunyni, ha azt tapasztaljuk, hogy valaki bajban van, jelezzük, mivel még a névtelen levelekre, bejelentésekre is reagál a rendőrség. - Ha azt hallom, hogy a szomszédomat minden este megveri a részeg férje és betelefonálok, a rendőrség ki fog menni a megadott címre. Probléma akkor adódik, ha a férj és a feleség is tagad a járőr előtt, akkor a rendőr nem fog tudni mit csinálni. Jellemzően azt mondják, hangos volt a tévé, foglalkozzon a saját dolgával a szomszéd – ecsetelte a szakember. Ennek ellentétes példájaként említette annak a kamionosnak az esetét, aki hazatelefonált feleségének, hogy hazamegy és össze fogja verni. Annak ellenére, hogy nem történt tettlegesség, a veszély fennállta elegendő volt ahhoz, hogy a férj ellen ideiglenes távoltartást kezdeményezzenek, a tavalyi évben egyébként összesen 133 esetben alkalmazták a bántalmazott személy védelmének ezt a formáját a megyében.

- Egy emberi méltóságot sértő megjegyzés is elegendő ahhoz, hogy valakivel szemben ideiglenes távoltartást kezdeményezzenek.

Ezt viszont a sértettnek fel kell vállalnia, ki kell lépnie a nyilvánosság elé és nem szabad attól tartania, hogy mit szólnak a szomszédok, de ez bonyolult pszichológiai kérdés – szögezte le az osztályvezető.

A verbális agresszió fizikaival párosul

Ribanc, szerencsétlen, nyomorult – amikor valaki folyamatosan becsmérlő megjegyzéseket kap, az egy idő után megteszi a hatását. Remek módszer arra, hogyan bizonytalanítsuk el teljesen a másikat. A szenvedő fél elhiszi, hogy a felsorolt jelzők igazak rá és nem hagyja el a párját, mert úgy gondolja, egyedül életképtelen, éppen ezért nem kell senkinek – magyarázta dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere a verbális erőszak lényegét, amely legtöbbször fizikai agresszivitással párosul. A szakember rávilágított arra, hogy a szakirodalom eltűnődik azon, hol kezdődik a családon belüli erőszak. Erőszaknak minősül-e, ha az asszony kap otthon egy pofont, vagy többször elő kell forduljon ahhoz, hogy arról beszéljünk?

Illusztráció: AFP/Andreas Solaro

- Az erőszak egy indulatkezelési probléma, amelyet az illető a saját családjából hoz, azt láthatta otthon gyerekként, hogy egy probléma veréssel megoldható, de akár egy pszichiátriai betegség mellékterméke is lehet. Az agresszor minden esetben frusztrált valami miatt, vagy mert kirúgták a munkahelyéről, vagy mert nincs pénz, valahol pedig le kell vezetni a feszültséget, csakhogy nincs meg hozzá az eszköztára. Előfordul, hogy a férj nem bántja az asszonyt, de ordítva tör-zúz maga körül, amely már önmagában ijesztő - sorolta az orvos.

Mindenkinél betelik a pohár

Felidézte, találkozott olyan beteggel, akit a férje, féltékenységében egyszerűen nem engedett ki otthonról.

Ha a nő el is hagyhatta a házat, amíg mondjuk lement a pékhez, tíz percen belül vissza kellett érnie és még akkor is ellenőrizte telefonon keresztül, valóban ott van-e, ez ment öt éven keresztül.

Andrássy Gábor szerint utóbbi eset leginkább a háztartásbelieket érinti, amikor a domináns fél akié a pénz, az diktál címen tartja teljes függőségben a másikat. Megjegyezte, ennek ellenére nem a vagyontól függ, történik-e erőszak a családban. Mégis tény, a szegényebb társadalmi rétegbe tartozók között a nehezebb körülmények miatt könnyebben előfordul az agresszió.

Az erőszak tipikusan hosszú éveken át húzódik, olykor pedig a környezet is tud róla, mégsem tesz semmit. Legtöbbször a kisebb településekre jellemző, hogy nem szólnak bele a család életébe, azt gondolván, ha kiderül az erőszak, az mindenkinek szégyen. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy akit előzékeny és kedves embernek ismerünk, otthon veri a családot. A pszichiáter szerint mindig gyanús, ha valaki túl sokszor üti meg magát, ezzel szemben a verbális erőszak nem biztos, hogy ilyen könnyen észrevehető, de azt tapasztalja, egy idő után mindenkinél betelik a pohár és panaszkodni kezd. Segíteni viszont csak akkor tudunk, ha az áldozat engedi, és nem tartja titokban az otthon átélteket.

HAON


Távoltartások száma Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Törvényszék adatai szerint:

Távoltartás:

  • 2008: 11
  • 2015: 21
  • 2016: 26
  • Megelőző távoltartás:

  • 2010: 88
  • 2015: 216
  • 2016: 168
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában