Helyi közélet

2017.03.08. 10:43

Mellékhatásmentes tudatmódosító: száz hangszer vár a „simogató” kezekre a Belvárosi Közösségi Házban

Debrecen - „Hangszersimogató”, ismeretterjesztő ötnapos programsor kezdődött kedden a Belvárosi Közösségi Házban. A Hangszert a kézbe rendezvényen az élő zene értékeire igyekeznek figyelmet irányítani különleges előadásokkal, kurzusokkal.

Debrecen - „Hangszersimogató”, ismeretterjesztő ötnapos programsor kezdődött kedden a Belvárosi Közösségi Házban. A Hangszert a kézbe rendezvényen az élő zene értékeire igyekeznek figyelmet irányítani különleges előadásokkal, kurzusokkal.

Műanyag csövek magasodnak közel száz gyerek feje fölött, majd egy ütemre kidől mind, akár az erdő színes „fái”, s csattannak, puffannak tenyerekben, székkarfán. Majd újralendülnek. Az általános iskolások egy-egy csoportja különböző ritmusban sújt le a rudakkal. Az élő xilofont az Ethnosound csapata irányítja és egészíti ki kongával. Tébolyító. A szomszéd teremben élőben kever egy dj, négyen állják körbe és ízlelgetik ezt a zenealkotást. Mellettük hat-nyolc billentyűs hangszeren sokkezesek „komponálódnak”, a fal túloldalán pedig a dobok garmadája vár a verő érintésére. Zsong a Belvárosi Közösségi Ház az érdeklődőktől, akik modern fülhallgatóval a fejükön száz hangszert próbálhatnak ki. Itt nevelődnek épp a jövő zenészei és még inkább az élő hangszeres zenét szerető, értő közönség. Erre fókuszált mondandójában a Hangszert a kézbe országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat második állomásának megnyitóján Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.

Fotó: Molnár Péter

– Negyven éve, amikor zongorázni tanultam az volt a bevett módszer, hogy fél évig meg sem közelíthettük a hangszert, szolfézs alapok után mindenféle ujjgyakorlatokat végeztünk, s amikor elméletben minden ment, akkor ülhettünk a billentyűkhöz – idézte fel az alelnök. Szerinte ez egyeseknél azt eredményezte, hogy kotta és betanult darab nélkül nem tudnak szabadon megszólaltatni egy hangszert. Ez a rendezvény azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek bátran nyúljanak a hangszerekhez, értelmezzék minél tágabban a zenealkotás határait, szárnyaljanak az önkifejezés ezen módjának szabadságában. A művészetoktatás megalapozhatja más tantárgyak könnyebb befogadását, mert a hangszeren való játszás olyan részét mozgatja meg az agynak, amellyel fejlődik a kreativitás, a problémamegoldó készség, az érzelmi intelligencia. Erről már Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester szólt. Hozzátette: talán épp itt ül közöttünk a következő Lukács Laci.

Csak pozitív hozadéka van

Balogh Géza, a Hangszeresek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, 15 éve azon dolgoznak, hogy minél többen megtapasztalhassák a szervezet jelmondatát: öröm a zene. „Más világba repít, megnyugszunk tőle vagy feltöltődünk, felturbózzuk magunkat általa.” Elhangzott, hogy a 2014-ben indított Cseh Tamás Programnak zászlóshajója a Hangszert a kézbe, amelyet hatvanmillió forinttal támogat az NKA. Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott felidézte saját tinédzserkorát, amikor nagy kincsnek számított a kollégiumban egyik tanulótársa gitárja. „Negyven fiúra jutott egy hangszer akkor. Mindenki tudott rajta valamilyen szinten játszani.” Arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy használják ki jóval szerencsésebb helyzetüket és találják meg a saját útjukat ebben az izgalmas vidám világban, amit a zene varázsol körénk.

HBN–HABE


A Hangszert a kézbe program keddtől szombatig előadásokkal, kurzusokkal várja az érdeklődőket. A 8.00–13.00 közötti tematikus programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet a [email protected] e-mail címen, valamint a 20/445-6750-es telefonszámon.


Kinek az ütem, kinek a dallam vonzó

Lili és Márk a Szoboszlói Úti Általános Iskola hatodikos tanulói. A zene életük fontos része. Márk korábban hegedült, otthon a maga örömére ma is szívesen vesz hangszert a kezébe és gyakran hallgat klasszikus zenét, bár a jövőjét nyelvvel kapcsolatos hivatásban képzeli el. Lili akrobatikus rock and rollozik, nem csoda, hogy a ritmushangszerek bűvölték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában